Belföld

2014.06.10. 15:53

Hőség - Megdőlt a fővárosi napi melegrekord

Több mint 2 fokkal megdőlt a napi budapesti melegrekord kedden – közölte Gaál Áron, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az MTI-vel.

Elmondta: a fővárosban mostanáig 2003-ban volt a legmelegebb ezen a napon, akkor Pestszentlőrinc külterületén 34 Celsius-fokot mértek. Most viszont Újpesten 36,3 fokig melegedett a levegő.

Az országos napi rekord nem dőlt meg. Kedden Körösszakálon volt a legmelegebb, 36,5 fok, ami 0,2 fokkal elmarad az 1916. június 10-én Kaposváron mért eddigi legmagasabb hőmérséklettől.

Ezen a nyáron most először adott ki hőség miatti figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat: kedd reggel az ország több mint felén volt érvényben elsőfokú figyelmeztetés. A nap folyamán több megyére a heves zivatarok miatt is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést.

A meteorológiai szolgálat azt közölte, hogy az elsősorban Borsod-Abaúj-Zemplén megyében kialakult zivatarok arrafelé valódi felfrissülést okoztak, több helyen 8-10 fokkal mérsékelték a meleget.

Az előrejelzés szerint csütörtöktől mérséklődhet a kánikula.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!