Belföld

2013.01.19. 07:03

Nincs elzárt település az országban

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szombati tájékoztatása szerint még mindig vannak elzárt települések, járhatatlan utak és a hóátfúvás miatt lezárt útszakaszok.

19:19 
Ismét mindkét irányban használhatják a kamionok a 86-os főutat


Szombat estétől ismét mind a két irányban járhatnak a kamionok a 86-os főúton - közölte Kocsis Tünde alezredes, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-vel. 

Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője szombat délelőtti, győri sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy ideiglenesen egyirányúvá tették a 86-os főutat Vas felől Győr-Moson-Sopron megye irányába, hogy szakaszosan, konvojban, rendőri felvezetéssel elmehessen a hóhelyzet miatt feltorlódott ötszáz-hatszáz kamion. A Hegyeshalom és Rajka felől érkező szembeforgalmat az M7-es irányába terelték, hogy a járművek mihamarabb elérjék a szlovén, illetve a horvát határt.

17:51 - Sehol nincs elzárt település az országban

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkagépeinek sikerült felszabadítania 17 óra 30 perce az összes Dunántúli települést a hó fogságából, így már sehol nincs elzárt település az országban. A járhatatlanná vált utakat számát is sikerült jelentősen csökkentenie a társaságnak.

17:31 - Már nincs elzárt település Győr-Moson Sopron megyében

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkagépeinek sikerült felszabadítania a Győr-Moson-Sopron megyei Répceszemerét és Csáfordjánosfát a hó fogságából, így elzárt település már nincs a megyében.

16:32
Feloldották a lezárást a 84-es főúton Sopronnál

Ismét használhatják a járművek a 84-es főút soproni elkerülő szakaszát, amelyet szombat délelőtt baleset miatt zártak le - közölte a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-vel.

Kocsis Tünde alezredes elmondta: két osztrák rendszámú autó ütközött a szakaszon frontálisan, a balesetben a járművekben ülő mindhárom ember megsérült, de csak könnyebben. 

16:00
Négy település van elzárva a Dunántúlon - Folyamatosan javulnak a közlekedési feltételek

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. teljes kapacitással dolgozik a hóátfúvások és az intenzív havazás nyomán járhatatlanná vált utak és elzárt települések felszabadításán. A folyamatos munkavégzésnek köszönhetően már csak négy település nem közelíthető meg. A társaság legfrissebb 16:00 órai összesítése alapján a reggel elzárt közel 30 település nagy része már újra megközelíthetővé vált. Jelenleg Győr-Moson-Sopron megyében Répceszemere és Csáfordjánosfa, illetve Vas megyében Nemesládony és Kemeneskápolna település nem közelíthető meg.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. összesen több mint 400 munkagépe dolgozik a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákon. A hajnal óta tartó folyamatos munkavégzés és a kedvezőbb időjárási körülmények miatt óráról-órára javulnak a közlekedés feltételei a Dunántúlon. Az elzárt települések mellett a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a járhatatlanná vált utak közül is egyre többet tud felszabadítani. A társaság tervei szerint az éjszakai órákra az összes elzárt települést kiszabadítja a hó fogságából. A közútkezelő ugyanakkor továbbra is arra kéri a közlekedőket, hogy mielőtt útnak indulnának, tájékozódjanak az aktuális útinformációkról és csak a téli közlekedésre megfelelően felkészített gépjárművekkel keljenek útra. Magyar Közút Nonprofit Zrt.Kommunikációs főosztály

13:14
Jelenleg 26 település megközelíthetetlen


Országszerte 26 település volt még megközelíthetetlen szombat délben a hó miatt - tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. az MTI-t. A társaság 450 munkagéppel dolgozik az utakon. 

A közlemény szerint Győr-Moson-Sopron megyében Albert Kázmér-puszta, Csér, Répceszemere, Acsalag, Zsebeháza, Csáfordjánosfa megközelíthetetlen. Harka, Iván, Sobor és Und település azonban szombat reggel kiszabadult a hó fogságából.   

Vas megyében Acsád, Bő, Chernelházadamonya, Gór, Iklanberény, Keléd, Kőszegpaty, Lócs, Mesterháza, Meszlen, Nagygeresd, Nemescsó, Nemesládony, Pusztacsó, Répceszentgyörgy, Tormásliget, Vassurány és Vasszilvágy van elvágva a hó miatt a külvilágtól    Veszprém megyében Mindszentkállára és Szentbékkállára nem lehet eljutni, Balatonhenye és Monoszló azonban már ismét megközelíthető.   

Hóátfúvás miatt szombat délben összesen 70 út volt lezárva a forgalom elől Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém, Somogy és Zala megyében. 

12:00 - A közútkezelő déli összesítője

 

10:48
Baleset miatt lezárták a 84-es főút Sopront elkerülő szakaszát

Baleset miatt lezárták a 84-es főút soproni elkerülő szakaszát - közölte a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője szombaton az MTI-vel.
Kocsis Tünde alezredes elmondta: két osztrák rendszámú autó ütközött a szakaszon, a balesetnek az első jelzések szerint három sérültje van. 


10:46
Bakondi: egyirányúvá tették a 86-os főutat Vas és Győr megye között


Egyirányúvá tették a 86-os főutat Vas felől Győr-Moson-Sopron megye irányába, hogy szakaszosan, konvojban, rendőri felvezetéssel elmehessen a hóhelyzet miatt feltorlódott ötszáz-hatszáz kamion - jelentette be az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője szombati, győri sajtótájékoztatóján.

Bakondi György hozzátette: a Hegyeshalom és Rajka felől érkező szembeforgalmat az M7-es irányába terelik, hogy a járművek mihamarabb elérjék a szlovén, illetve a horvát határt.

Tájékoztatása szerint jelenleg 11 megyében van hótakaró, a legvastagabb Zala megyében, mintegy 35 centiméteres. Jelenleg 29 település "megközelítése kritikus", 72 útszakaszon csak hókotrókkal, nagy terepjárókkal lehet közlekedni, így minden településen biztosított a lakosság ellátása, az áram- és a gázszolgáltatás mindenütt működik.

Hozzátette: ezer hivatásos tűzoltó, valamint a közútkezelő, a mentők és a rendőrség összesen háromszor ennyi munkatársa vett részt a helyzet normalizálásában.

Bakondi György jelezte: a barcsi és a berzencei átkelőnél a horvát hatóságok korlátozzák a kamionok belépését, Letenyénél jönnek, Rédicsnél nem jönnek a kamionok Magyarországra. Zalában mintegy kétszáz kamion vesztegel a hóhelyzet miatt; ezek közül hajnaltól száz jármű Rábafüzes, ugyanennyi az M7-esen Budapest irányába távozott. Tornyiszentmiklóson ismét megindulhatott a kamionforgalom.    Az MTI érdeklődésére Bakondi György azt közölte: az időjárás függvénye, hogy mikorra normalizálódik a helyzet; amíg nem csökken 30 kilométer alá a szél sebessége, addig az hordani tudja a porhavat.



09:51
Kisalföld Volán: kevesebbet késnek a járatok

Továbbra is késnek egyes buszjáratok, de már egyre kevesebbet a Kisalföld Volán hálózatában - derül ki a társaság honlapján szombaton közzétett adatokból. Minden körzetben vannak azonban olyan, jellemzően kisebb települések, ahová nem lehet busszal bejutni. 

Sopronban pontosan, Győrben pár perces csúszással járnak a helyi buszok, a helyközi forgalomban a megyeszékhely térségében a legnagyobbak - 20-40 percesek - a késések. Sopron, Kapuvár és Csorna körzetében 10-15, míg Mosonmagyaróváron csak 5 perces csúszásokkal kell számolni - írták.

09:21
Javul a helyzet Fejér megyében 

Fejér megyében a helyzet óráról-órára javul, a jelenlegi gyenge szél hóátfúvásokat nem okoz. A kiszórt só folyamatosan kifejti hatását, így a főúthálózat a megyében hókásás, illetve nyomsávban fekete. A mellékúthálózaton, ahol hóátfúvások voltak, ott havasak a burkolatok, a többi helyen hókásásak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!