Belföld

2014.07.26. 13:55

Időjárás-jelentés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése a várható időjárásról az ország és Európa területére vasárnap estig.

Időjárási helyzet Európában


Nem mindennapos hőmérsékleti kép jellemzi Európát: Stockholmban napközben melegebb van, mint Rómában, de még Lisszabonban is több fokkal hűvösebb az idő, mint Helsinkiben. Olaszországban a nyárra nem jellemző zivatarok mérséklik a felmelegedést, Portugáliában pedig az óceán felől fújó szél. A skandináv hőhullámot már napok óta egy nagyméretű, szubtrópusi eredetű, meleg levegővel kitöltött anticiklon okozza, ami Svédországban és Finnországban nagy területen 30 fok körüli hőmérsékletet eredményez. Skandinávia mellett a Brit-szigeteken is beköszöntött az igazi nyár: a többnyire napos időben 25, 30 fokot regisztráltak még a borús, szeles és nyirkos időjárásáról ismert Skóciában is. Az északi anticiklon keleti peremén hideg levegő érkezik az Ural előterébe, emiatt a kontinensen ott van a leghűvösebb; ugyanakkor Európa nagy részén többnyire jellegtelen a légnyomási mező, nincs határozott áramlás, ami nyáron jó táptalaja a zivataros időjárásnak. Németországban, Lengyelországban egy nagyobb felhőtömb még sokfelé kiadós esőt és hűvösebb időt okozott, de ez a légköri rendszer gyengül; ugyanakkor az Alpok vidékén fejlődőben van egy sekély ciklonális képződmény, ami vasárnaptól jelentősen beleszól hazánk időjárásába is. Újra sokfelé számíthatunk intenzív záporokra, zivatarokra, több helyen kiadós csapadékkal.

Várható időjárás vasárnap estig

Szombaton a gomolyfelhő-képződésből nagyobb eséllyel az Északi-középhegység térségében, északkeleten, valamint a Dunántúl délnyugati, nyugati tájain alakul ki helyenként záporeső, zivatar. Az éjszakai órákban a nyugati, délnyugati tájakon lesz több a felhő, egy-egy zápor, zivatar továbbra sem zárható ki. Vasárnap az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett hosszabb-rövidebb időre mindenütt kisüt a nap, majd dél felől zártabb felhőzet is sodródik fölénk. Délelőtt még csak helyenként, délutántól már egyre többfelé várható zápor, zivatar. Az intenzívebb zivatarokat felhőszakadás, jégeső is kísérheti. A keleti, délkeleti szél napközben megélénkül. Zivatarok környezetében erős vagy viharos széllökések is lesznek. 

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 20 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 25 és 32 fok között valószínű, délnyugaton lesz a hűvösebb idő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!