Belföld

2014.09.21. 13:54

Időjárás-jelentés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése a várható időjárásról az ország és Európa területére hétfő estig.

Időjárási helyzet Európában

A mediterrán térségben továbbra is nyárias az idő. Több órára kisüt a nap, és a hőmérséklet csúcsértéke a legtöbb helyen 30 fok közelében alakul, Spanyolország déli és keleti területein 32, 33 fokot is mérnek. Változékonyabban alakul ugyanakkor a kontinens északi felének időjárása. A Brit-szigetek illetve a Kelet-európai-síkság feletti magasnyomás között ciklonális mező található, amelyben Franciaország északnyugati részétől egészen Észak-Skandináviáig frontrendszer húzódik. Ennek a frontrendszernek a hidegfronti szakasza hétfőn átvonul a Kárpát-medence felett. A front mögött áramló több fokkal hidegebb levegő hatására 5-6 fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés.

Várható időjárás az ország területén hétfő estig

Késő délutántól nyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, éjszaka már - elsősorban a Dunántúlon - többfelé számíthatunk esőre, záporra, helyenként zivatarra. Hétfőn eleinte sok lesz a felhő, majd napközben nyugat felől felszakadozik, csökken a felhőzet, elsősorban délen és keleten várható további eső, zápor, keleten eleinte egy-egy zivatar. A nyugati, északnyugati szél vasárnap megélénkül, hétfőn többfelé megerősödik, helyenként viharossá is fokozódik. Zivatart is kísérhet viharos széllökés.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 17 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 16 és 20 fok között valószínű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!