Belföld

2014.10.20. 14:47

Időjárás-jelentés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése a várható időjárásról az ország és Európa területére kedd estig.

Időjárási helyzet Európában:

A Fekete-tenger felett anticiklon helyezkedik el, amely hatással van az egész mediterrán térség időjárására is. Arrafelé kevés a felhő, csapadékról sem érkezik jelentés, a csúcshőmérséklet 24, 32 fok között, a Balkánon 20 fok körül alakul. Európa többi részén változatos az időjárás. Gyorsmozgású ciklonok vonulnak Skandinávia és a Balti-tenger térségében, ezért ott szeles az idő, a felhős időszakok mellett csak rövid időre süt ki a nap, és gyakran fordul elő eső, zápor is. A legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 22 fok között változik. Finnországban, illetve a sarkkörön túl már kiterjedt havazás van, a hőmérséklet nappal is fagypont alatt marad. Hosszan elnyúló frontzóna húzódik a Finn-öböltől Németországon át a Bretagne-félszigetig, amely kedd estig a Kárpát-medence időjárását is meghatározza: egyre több lesz a felhő, és több helyen lehet csapadékra is számítani.

Várható időjárás kedd estig:

Észak felől fokozatosan megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, és éjszaka az északi országrészben többfelé várható eső, zápor. Kedden kezdetben általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, északon több helyen, délen elvétve valószínű eső, majd csökken a felhőzet, legalább néhány órára kisüt a nap, és egyre kevesebb helyen lehet csapadék. Kedd estétől viszont nyugat felől beborul az ég, és a Dunántúlon mind nagyobb területen elered az eső, sőt egy-egy zivatar is előfordulhat. A délnyugati szél hétfő jjel az északi megyékben északira, északnyugatira fordul, majd kedden újra délies lesz az uralkodó szélirány. A szél többfelé megélénkül, az Alföld északi felén hétfőn erős széllökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10, 15 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 15, 21 fok között valószínű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!