Belföld

2014.12.01. 14:25

Időjárás-jelentés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése a várható időjárásról az ország és Európa területére.

Az időjárási helyzet Európában

A Földközi-tenger nyugati medencéje felett ciklon örvénylik. Frontjai mentén borult az ég, sokfelé esik az eső, az Alpokban és a Kárpátokban havazik, többfelé jelentős mennyiségű csapadék hullik. Hidegfront okoz többfelé havazást a Kelet-európai-síkság északi részén is. Szárazföldünk többi részén ugyanakkor a Skandináv-félsziget feletti anticiklon az időjárás fő meghatározója. Ennek területén is nagyrészt borult az ég, csak kisebb körzetekben süt ki a nap, számottevő csapadékot sehonnan sem jelentenek. Európa északkeleti felén hideg az idő, a hőmérséklet napközben is fagypont, sőt helyenként -10 fok alatt alakul. Nyugat, délnyugat felé haladva egyre magasabb értékeket mérnek, Olaszország déli részén még 25 fok is előfordul.

A Kárpát-medence  időjárását kedd estig mediterrán ciklon alakítja, ezért borongós, csapadékos időre számíthatunk.

Várható időjárás kedd estig

Borult lesz az ég. Sokfelé várható eső, amelynek mennyisége reggelig többfelé 10-20 mm között alakul, de helyenként ennél több is valószínű. Az eső mellett az ország északkeleti felén, illetve a magasabban fekvő helyeken ónos esőre, havas esőre, havazásra is számítani kell. Kedden napközben is még több helyen valószínű - de már gyengülő intenzitású - eső, az Alpokalján és északkeleten havas eső, hó is lehet. A keleti, északkeleti szél hétfőn több helyen megerősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2, +4 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 0, +5 fok között várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!