Időjárás-jelentés

2015. január 13., 15:28 forrás: MTI
komment
Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése a várható időjárásról az ország és Európa területére szerda estig.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Az időjárási helyzet Európában

A Balti-tenger fölött található annak a ciklonnak a középpontja, amelynek frontjai meghatározzák kontinensünk legnagyobb részének időjárását. A Párizs-Kassa vonaltól északra többfelé felhős, esős az idő, ettől délre azonban derült, napos az idő. A ciklon előoldalán az évszakhoz képest enyhe levegő áramlik Európa belseje fölé; Dániában 8, 9, Svédország déli részén 5, 8 fok között alakul kora délután a hőmérséklet, de Ukrajnában is 3, 5 fok van. A ciklon áramlási rendszerétől északra, Skandinávia északi felén azonban zord, téli idő van, -10, sőt Lappföldön -30 fok alatt marad napközben is a hőmérséklet. 

A Kárpát-medence időjárását szerda estig továbbra is a délnyugat felől áramló enyhe, száraz levegő alakítja, majd a ciklon hidegfrontja szerda este éri el hazánkat.

Várható időjárás az ország területén szerda estig:

Kedd estig túlnyomóan derült, napos, száraz idő várható, csak kevés fátyolfelhő szűri a napsütést. Éjszaka azonban az ország északi felén nagyobb területen párássá válik a levegő, és reggelre alacsony szintű rétegfelhőzet, illetve helyenként köd képződik. Szerdán északon lesznek helyek, ahol tartósan megmarad a rétegfelhőzet, másutt változóan felhős időre lehet számítani többórás napsütéssel. Csapadék szerda estig nem lesz. Szerda estétől azonban hidegfront érkezik északnyugat felől, emiatt erősen megnövekszik a felhőzet, és este, éjszaka összességében többfelé várható kisebb mennyiségű csapadék; általában eső valószínű, északon-északkeleten akár ónos eső, havas eső, havazás is lehet. Kedden napközben a több helyen élénk délnyugati szél a Balaton térségében, valamint Zala és Somogy megyékben megerősödhet, sőt utóbbi megyékben este egy-egy viharos széllökés is előfordulhat. Szerdán csak a Dél-Dunántúlon élénkülhet meg a délnyugati szél, majd estétől északnyugatira fordul az áramlás. 

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet a Dunántúl déli felén 1, 5, másutt 1 és -5 fok között valószínű.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán tág határok között alakul. A tartósan borult, párás területeken (Északi-középhegység, Észak-Alföld, Alpokalja) 1, 5, másutt általában 5 és 11 fok közé emelkedik délutánra a hőmérséklet, de délnyugaton 11, 14 fok is lehet.

2015. január 13., 15:28 forrás: MTI

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...