Belföld

2014.09.19. 13:06

Jelentősen nőtt a balatoni személyhajók forgalma

Strandolni nem tudtak, ezért kirándultak és hajóztak a turisták idén a Balatonon. Legalábbis ez derül ki a Balatoni Hajózási Zrt. főszezont értékelő adataiból. A vállalat 20 százalékkal felülmúlta a tavalyi forgalmát.

Prevics Éva

A személyhajó forgalom tavalyhoz képest 19 százalékkal lett magasabb idén. A menetrendszerinti és a sétahajókon is több vendég utazott. A sétahajókon több mint százezerrel több utast szállítottak. Hajózás szempontjából az idei év volt a legsikeresebb az elmúlt öt esztendőben.

A kompokon 8 százalékkal volt több utas, 6,5 százalékkan több autó és 16 százalékkal több kerékpáros. A forgalomnövekedés egyik oka a vállalat szerint az idén bevezetett buszos akció, melynek lényege, hogy 25 fő felett 25 százalék kedvezményt biztosítanak.

Idén állt forgalomba két új gyorshajó is. A Fonyód és Badacsony között közlekedő Hunor és a Siófok-Tihany - Balatonfüred között közlekedő Magor. A két part között közlekedő Calypso vízitaxival idén csaknem 40 százalékkal többen utaztak.

Az időjárás egy részről kedvezett a hajózásnak, másrészről pedig kis mértékben ártott neki, hiszen az esti programhajók már nem voltak ilyen sikeresek. 26 százalékkal kevesebben voltak kíváncsiak ezekre, mint tavaly. A cég szerint ennek egyik oka, hogy esténként sokszor volt viharos, szeles, esős idő.

A társaság úgy ért el a tavalyi évhez képest több mint négy százalékos bevételnövekedést az év első hét hónapjában, hogy közben nem emelt árat, sőt különböző kedvezményeket vezetett be például a családok részére. Az idei év tervét már most túlteljesítették- mondta a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója.

Halmos Gábor beszélt az idei év jelentős beruházásairól is. Elmondta: a tervek szerint egy új hajó áll forgalomba jövő év májusában. Beatrix eddig a Dunán vesztegelt, nem használták, a balatoni vállalat már évek óta érdeklődött iránta. A Beatrix 180- 200 fős személyhajó zárt teremmel és nyitott fedélzettel. A beruházások kapcsán megemlítette: korszerűsítették és vitorlások számára is megnyitották a siófoki üzemanyag töltőállomást, négy kikötőben napkollektorokat helyeztek ki és környezetbarát motort helyeztek a Helka és Siófok hajókba.

A Balatonon csak a főszezon zárult le. A menetrendszerinti hajók október 5-ig közlekednek. A kompok szeptember 28-ig még negyven percenként, aztán óránként indulnak majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!