Belföld

2014.12.11. 14:24

Jogerősen elítélték a szolnoki ékszerüzletet kirablásával próbálkozó férfiakat

Jogerősen hat év börtön-, illetve tizenkét év fegyházbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla csütörtökön azt a két férfit, akik 2011 nyarán megpróbáltak kirabolni egy szolnoki ékszerüzletet.

A táblabíróság jelentős értékre fegyveresen elkövetett rablás kísérletében mondta ki bűnösnek a vádlottakat - tettesként, illetve felbujtóként -, a fiatalabb férfit pedig maradandó fogyatékosságot okozó súlyos testi sértés bűntette miatt is elmarasztalta.

A korábban már többször büntetett idősebb, 39 éves vádlott 2011 nyarán rávette jelenleg 23 esztendős rokonát, hogy raboljanak ki egy ékszerboltot. Részletesen elmondta a férfinak, miként kövesse el bűncselekményt: aprólékosan leírta a helyszínt, azt is, hogy a tulajdonos az üzlet felett lakik, és amennyiben a boltban nincs elég ékszer, akkor a lakásba menjen fel pénzért. Javasolta, hogy a tulajdonost előbb üsse le, illetve a megkötözéshez vigyen magával megfelelő eszközt.

Az idősebb férfi a bolt tulajdonosnőjét - azzal az ürüggyel, hogy valaki nagyobb mennyiségű törtaranyat akar eladni - rávette, hogy záróra után egyedül tartózkodjon az üzletben. 2011. június 21-én 8 óra körül a fiatalabb vádlott bement a boltba, ahol gázpisztolyát ráfogta a nőre, és közölte: nem lesz baj, ha azt csinálja, amit ő mond. Az asszony az üzlethelyiségből a garázsba menekült, miközben hangosan kiabált. A vádlott utolérte, befogta a száját, dulakodtak majd sikerült megkötöznie kezeit. A férfi a garázsban lévő nyitott páncélszekrényből ékszereket vett ki, amikor azonban meglátta, hogy a tulajdonos kihátrál a garázsból a kocsifelhajtóra, letette az ékszereket, magához vette hátizsákját és a gázpisztolyt, miközben azzal véletlenül egy lövést adott le. Ezután az üzlethelyiségen át elmenekült, anélkül hogy értékeket vitt volna magával.

A tulajdonosnő a bántalmazás során súlyosan megsérült, egy csuklótájéki sérülése maradandó fogyatékosságot okozott. A fiatalabb férfi az eljárás során beismerő vallomást tett, az utolsó szó jogán is hangsúlyozta, hogy nagyon megbánta tettét, társa azonban tagadta, hogy köze lenne a bűncselekményhez. A táblabíróság döntésével az idősebb férfi esetében súlyosította az első fokon kiszabott tízéves büntetést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!