Belföld

2014.09.30. 17:27

Kiáltvány a földművelőkért

Budapest – Több ezren vettek részt a kedd délelőtti mezőgazdasági demonstráción a fővárosi Vértanúk terén.

Pekarek János

Rendbontás nélkül ért véget a MOSZ (Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége) agrárdemonstrációja Budapesten – írja az MTI. A demonstráción részt vett a MEDOSZ (Mezőgazdasági, Erdészeti, Élelmiszeripari és Vízügyi Dolgozók Szakszervezete) is.

A tüntetők arra akarták felhívni a kormány figyelmét, hogy az agrárpolitika korrekcióra szorul. Nagy Tamás, a MOSZ elnöke szerint a földforgalmi törvény és az agrártámogatások újraszabályozása jelentős gondokat okoz a termelőknek. Úgy fogalmazott: a kormány téves úton jár, és ezt az is mutatja, hogy az agrárágazat teljesítménye 1990-hez képest is 20 százalékkal csökkent.

A MOSZ elnöke elmondta a demonstráción, hogy az elmúlt 25 év alatt munkahelyek százezrei tűntek el az agráriumból, valamint eltűnt 8 millió sertés, 200 ezer tehén, s a magyar mezőgazdaság nem, hogy nem zárkózott fel a fejlett Nyugathoz, hanem még a kelet-európai országokhoz képest is lemaradt.

Nagy Tamás azt mondta: a kormány a üzenete világos, a jelek szerint nem fogadja el a magyar mezőgazdaságban kialakult helyzetet, semmibe veszi az elmúlt évtizedek szerves fejlődését. Raskó György, az Antall-kormány mezőgazdasági államtitkára szerint a mezőgazdaság újra fellendülhet, ha a kormány megfogadja a tiltakozók tanácsait. A demonstrálók kiáltványt adtak át a Miniszterelnökség vidékfejlesztésért felelős államtitkárának, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkárának, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara képviselőjének.

A kiáltványban követelik, hogy vonják vissza a bérkompenzáció nélküli támogatáscsökkenést, vizsgálják felül a földforgalmi törvényt, szüntessék meg a valódi termelők kiszorítását az állami földek használatából, vessenek véget a jogbizonytalanságnak, tegyék közzé a 2014-2020 közötti vidékfejlesztési programot, hirdessék meg az augusztus végén lejárt agrár-környezetgazdálkodási program folytatását. A Miniszterelnökség államtitkárának, Kiss Miklósnak Bucher Ferenc, az Agrobaracs Zrt. ügyvezetője adta át a MOSZ és a MEDOSZ kiáltványát. Bucher hangsúlyozta: a magyar mezőgazdaság a gödör szélén áll, ha belelökik, többé nem képes felállni. Az Európában példátlan, nálunk bevezetett uniós támogatás-elvonások tönkreteszik a társasgazdaságokat. Az államtitkár azonban nem adta jelét megértésének, így Bucher.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!