Belföld

2014.12.03. 15:14

Közel hatezren jelentkeztek a keresztféléves felvételi eljárásban

Közel hatezren jelentkeztek a jövő februárban induló keresztféléves képzésekre: közülük legtöbben állami ösztöndíjas mesterképzéseket jelöltek meg első helyen - közölte az Oktatási Hivatal és az Educatio kft. szerdán az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint az elsőhelyes jelentkezéseket nézve 4971-en mesterképzést jelöltek meg, 665-en alapképzést, 156-an felsőoktatási szakképzést választottak, osztatlan mesterképzést pedig 35-en céloztak meg első helyen. Szintén az elsőhelyes jelentkezéseket figyelembe véve, 4773-an jelöltek meg állami ösztöndíjas mesterképzéseket. (A 2015. évi keresztféléves felsőoktatási felvételi eljárásban állami ösztöndíjas formában csak mesterképzéseket indíthattak az intézmények.)

A jelentkezők szakválasztása alapján az elsőhelyes jelentkezéseknél (függetlenül a finanszírozási formától és a munkarendtől) mind az alap-, mind pedig a mesterképzés esetében elmondható, hogy főleg a gazdaságtudományok és a műszaki képzési területek szakjai a legnépszerűbbek. Alapképzésen a gazdálkodási és menedzsment, a pénzügy és számvitel és az emberi erőforrások szakok kerültek dobogóra.

Mesterképzésen - szintén az elsőhelyes jelentkezéseket nézve - a vezetés és szervezés mesterképzés szerepel első helyen, második helyen a gépészmérnöki képzés áll, harmadik helyen pedig a pénzügy mesterképzés végzett.

Jelezték: a jelentkezők a mai naptól az e-felvételiben elérhetik és letölthetik a jelentkezői státuszlapot, amelynek segítségével ellenőrizhetik a felvételi adatbázisban rögzített adataikat. A tájékozódás mellett az ügyintézésre is használható az e-felvételi: amennyiben valaki módosítani kívánja a jelentkezéskor megadott adatait, pótolná a szükséges dokumentumait vagy élne az egyszeri sorrendmódosítás lehetőségével, december elejétől erre is lehetősége nyílik.

Amennyiben a jelentkező valamilyen adatát hiányosan vagy pontatlanul adta meg, vagy nem küldte be azokat a dokumentumait, amelyek a jelentkezés elbírálásához szükségesek, hiánypótló felszólítást kap 2015. január 2-áig.

A jelentkezők a felvételi kérelem benyújtását követően megszerzett dokumentumokat (például felsőfokú oklevél, többletpontot igazoló dokumentumok) másolatait 2015. január 8-ig pótolhatják. Ezeket egyszerűen és gyorsan feltölthetik a felvi.hu oldalról elérhető e-felvételiben, vagy beküldhetik postán az Oktatási Hivatal, 1443 Budapest, Pf. 220 címre. Szintén január 8-ig van lehetőségük, hogy egyetlen alkalommal módosítsanak a jelentkezési sorrendjükön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!