Belföld

2014.09.02. 08:19

KSH: tovább nőtt a kereskedelmi mérlegtöbblet júniusban

Júniusban a kivitel 6,0, a behozatal 5,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit euróban számolva, míg volumenében az export 9,5 az import 9,3 százalékkal nőtt - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal.

A kereskedelmi mérlegtöbblet júniusban 584 millió eurót tett ki, 79 millióval többet, mint a múlt év azonos hónapjában. Az augusztus 7-én közölt első becslésében a KSH még 4,5 százalékos export és 3,8 százalékos import növekedést jelentett az euróban számolt adatok alapján, de nagyobb, 610 millió eurós mérlegtöbbletről adott hírt.

Az első fél évben 4,4 százalékkal haladta meg az euróban mért export az egy évvel korábbit, míg az import 4,3 százalékkal nőtt, az így kialakult 3,284 milliárd euró exporttöbblet 187 millió euróval nagyobb az egy évvel korábbinál annak ellenére, hogy a hat hónapból háromban - márciusban áprilisban és májusban - a behozatal éves növekedési üteme nagyobb volt, mint az exporté.

A korrigált júniusi adat a féléves számokat is javította az előzetesen jelzett 4,2 százalékos export és 3,9 százalékos import növekedéshez képest. Az első fél évben az import forintban mért árai 0,3 százalékkal csökkentek az exportárak 0,1 százalékkal emelkedtek, azaz a cserearányok 0,4 százalékkal javultak. A múlt év első feléhez képest a forint az euróval szemben 3,7 százalékkal leértékelődött, míg a dollárral szemben 0,7 százalékot erősödött.

A KSH megjegyezte, hogy a külkereskedelmi forgalom volumenét tekintve exportban a második, míg importban az első negyedév mutatott erőteljesebb dinamikát. Kivitelben a legnagyobb súlyt képviselő közúti járművek mutatta a legnagyobb, másfélszeres volumennövekedést a személyautók világpiaci keresleti növekedésének köszönhetően - közölte a KSH. Az alkatrészek és tartozékok importja ehhez kapcsolódóan harmadával nőtt a múlt év azonos időszakával összevetve - emelte ki jelentésében a hivatal.

A közúti járművek exportja 42,3 százalékkal haladta meg euróban a tavaly első félévit, míg az import 30,0 százalékkal nőtt. Euróban a gépek és szállítóeszközök árufőcsoportja 5,9 százalékos exportnövekedést regisztrált, a feldolgozott termékek kivitele 3,6 százalékkal az élelmiszereké 3,3 százalékkal nőtt.

Behozatalban az élelmiszerek 7,3 százalékos importnövekedése mutatta a legnagyobb emelkedést, míg az energiahordozók importja 4,2 százalékkal elmaradt a tavaly első félévitől, miközben a forintárak 4,7 százalékkal estek. A villamos energia importja euróban 8,9 százalékkal nőtt, a gáz behozatala euróban 5,3, a kőolaj és olajtermékek behozatala 5,7 százalékkal elmaradt a tavalyitól, a szén- és kokszimport 16,7 százalékkal esett.

Az év első felében az export 79, az import 75 százaléka bonyolódott le a többi EU-tagállammal, a kiviteli többlet 632 millióval 4,329 milliárd euróra csökkent a múlt év első feléhez képest, mert az import 10,3 százalékos növekedési üteme euróban jóval meghaladta az export 6,7 százalékos mértékét. Az EU-n kívüli országok relációjában viszont 818 millió euróval, 1,045 millióra csökkent a deficit.

A statisztikai hivatal most jelentette a tavalyi külkereskedelmi termékforgalom felülvizsgált adatait is, miszerint az export 425 millióval kevesebb, az import 29 millió euróval nagyobb lett a korábban ismertnél. Ennek megfelelően a tavalyi kereskedelmi mérlegtöbblet 453 millió euróval kisebb, 6,555 milliárd euró lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!