Külföldi sajtó Magyarországról - Financial Times

2014. december 08., 14:41 forrás: MTI
komment
Barack Obama amerikai elnök nagykövetválasztását bírálja, így az új budapesti nagykövettel is foglalkozik hétfői számában a Financial Times tekintélyes brit gazdasági, politikai napilap európai kiadása.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A dolgok rosszabbul állnak, mint 2008-ban - állapítja meg a lap amerikai ügyekkel foglalkozó szerzője, Edward Luce, aki emlékeztet: egészen az elmúlt időkig tíz nagyköveti kinevezésből átlagosan heten voltak karrierdiplomaták és hárman politikai kinevezettek, Obama második mandátuma alatt pedig ez az arány 41 százalékra emelkedett.

A szerző szerint mindez annak tulajdonítható, hogy az elnökválasztási kampányok költségei egyre inkább elszabadulnak, nem pedig az elnök morális hibájából fakad. A lap kiemeli az Argentínába, Norvégiába és Magyarországra küldendő amerikai képviseletvezetőt, akik közül egyik sem járt még majdani fogadó országában, s rámutat hiányosságaikra is.

"Olyan időben, mikor Közép-Európában Vlagyimir Putyin tekintélyelvű rendszere egyre több csodálóra talál, Obama Colleen Bellt, a Gazdagok és Szépek producerét jelöli nagykövetnek Magyarországra. Szenátusi meghallgatásán Bell asszony világossá tette, hogy szinte semmit nem tud Magyarországról, egy olyan országról, amelyet a putyini hajlamokkal rendelkező erős ember, Orbán Viktor irányít" - írja Luce, hozzátéve: Bell nem szaktekintély az egykori szovjet érdekszféra demokráciáinak "elvékonyodása", kiüresedése terén.

A cikk ugyanakkor emlékeztet arra, hogy George W. Bush például egy lótenyésztőt és egy autókereskedőt is kinevezett londoni nagykövetnek, és a politikai kinevezéseket a fogadó országok sem szokták sértésnek tekinteni. "Ha közeli a kapcsolatuk az elnökkel, hatékonyabbak lehetnek, mint a karrierdiplomaták" - húzza alá Edward Luce. A politikai kinevezések megszaporodása ugyanakkor egyrészt aláássa az amerikai diplomácia testület motivációját, másrészt a "hozzá nem értő" jelöltek kiválasztása lealacsonyító üzenetet küld a fogadó országnak.

"Bellhez hasonlóan én sem jártam még Magyarországon, de az világos, hogy a közvélemény egyre Amerika-ellenesebb" - állapítja meg a szerző, aki szerint Washingtonban több a különféle szakértő, mint a világ bármely más pontján, akik elemző központokban vagy a külügyben dolgoznak, és sokszor még a helyi nyelvet is beszélik. Jó lenne, ha többen kerülnének az élvonalba - állapítja meg a lap.

"Olyan időszakban, amikor Amerika hegemóniája kihívókra talál, Washingtonnak jó karban kellene tartania barátságait. Ezen a ponton Barack Obama tevékenysége bőven hagy kívánnivalót maga után" - húzza alá a Financial Times publicistája.

2014. december 08., 14:41 forrás: MTI

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...