Belföld

2017.01.19. 20:50

Lázár János a 4-es metróról, külpolitikáról, határvédelemről

Budapest - A budapesti 4-es metró beruházása esetében nemzetközi baloldali bűncselekményekről van szó, legalább öt-hat bűncselekménytípust tárt fel az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentése - közölte Lázár János.

Osváth Sarolta

A miniszter bejelentette: közvetlenül a Kormányinfo után - a kormány döntése alapján - ismeretlen tettes ellen büntető feljelentést tesz. A feltárt szabálytalanságok, illetve valószínűsíthető bűncselekmények miatt 76,5 milliárd forintos büntetést rótt ki Magyarországra. A jelentés - amelyet az OLAF az uniós szabályoknak megfelelően nyilvánosságra is hoz - szinte minden nagy közbeszerzési elemnél, a kivitelezési szerződések megkötésénél csalást, vagy egyéb pénzügyi bűncselekményeket, hűtlen kezelést, befolyással üzérkedést, visszaélést, lopást állapított meg.

Összesen 58 szerződésben mintegy 170 milliárd forintot érintő csalást, visszaélést tártak fel az EU ellenőrei.

- Sokba kerül az országnak az, amit a korábbi szocialista-liberális városvezetés művelt Budapest élén - mondta Lázár János, majd újságírói kérdésre kifejtette: feljelentésében azért nem nevezi meg a beruházás „fő arcait", mert az OLAF-jelentés szerint és az esetek többségében a szerződések csak az aláírók monogramját tartalmazzák, de nyilvánvaló, hogy a felelősségi rangsorban Demszky Gábor volt főpolgármester és korábbi helyettesei állnak az első, második és harmadik helyen. Ugyanakkor az OLAF jelentése sok cég nevét tartalmazza, például „a Siemens élen jár" - tette hozzá. Lázár beszámolt arról is, hogy a várhatóan továbbra is rendkívüli hideg időben a kormány minden segítséget megad az önkormányzatoknak a hajléktalanok megfelelő ellátásához, az országban rendelkezésre álló 9600 helyet a napokban 1500-zal bővítették és 540 millió forintot biztosítanak a felmerülő többletköltségekre.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter heti sajtótájékoztatóján az Országházban Fotó: MTI/Illyés Tibor

A bevándorlással kapcsolatban kifejtette: az, hogy bekövetkezik-e az újabb menekülthullám, lényegében attól függ, hogy Törökország betartja-e az EU-val kötött megállapodást vagy sem, és kiengedi-e az országban hosszú ideje tartózkodó több millió menekültet. Magyarország azonban nem hajlandó ennek kiszolgáltatottja lenni, ezért nemcsak az idegenrendészeti határőrizetet vezeti be február 1-től, hanem egy újabb, belső kerítést építését is szükségesnek tartja.

Lázár János a sajtótájékoztatón a 2017-es évet külpolitikai szempontból különösen fontosnak értékelte, főként az új amerikai elnök hivatalba lépése és a Brexit miatt. A magyar kormány szerint a multilaterális együttműködések helyett a kétoldalú együttműködések korszaka következik, a mi érdekünk az, hogy az Amerikai Egyesült Államokkal és Nagy-Britanniával „fair és korrekt" kétoldalú megállapodásokat kössünk.

Bejelentette, hogy február 2-án Budapestre látogat Vlagyimir Putyin orosz elnök.

A Momentum Mozgalom nevű civil szervezetnek a budapesti olimpiát ellenző helyi népszavazási kezdeményezését firtató kérdésre így reagált: a kormány csak akkor foglalkozik ezzel, ha összegyűlt a kellő számú aláírás.

A miniszter a Professzorok Batthyány Körének az ország állapotáról, egyebek közt a korrupcióról készített, a szokásosnál kritikusabb elemzésével kapcsolatos újságírói kérdésre elmondta: Orbán Viktor a Fidesz elnökeként válaszol a jelentésre, és személyesen is rendelkezésére áll a professzoroknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!