Belföld

2016.12.20. 20:55

Magas a terrorfenyegetettség

Berlin/Budapest - Továbbra is bizonytalan a hétfő esti berlini tömeges gázolás háttere, és akár újabb támadás is történhet - figyelmeztettek a nyomozás vezetői kedden délután a német fővárosban tartott tájékoztatójukon.

Hétfő este 20 óra körül egy lengyel rendszámú kamion belehajtott a német főváros nyugati részének központjában, a Vilmos császár-emléktemplomnál működő szabadtéri karácsonyi vásár vendégeinek tömegébe. A kamion 60-80 métert haladt az egyik leghíresebb berlini karácsonyi vásáron szórakozó tömegben, és a Budapest utcán (Budapester Strasse) állt meg.

A vezetőfülkéből holtan kiemelt lengyel férfi a kamion eredeti sofőrje. Lőfegyverrel végeztek vele, a fegyver nem került elő. A gyanúsítottat röviddel a tömeges gázolás után vették őrizetbe szemtanúk bejelentése alapján, a helyszíntől nagyjából másfél kilométerre, a Tiergarten nevű park közepén álló Győzelmi oszlopnál.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) páncélozott szállító harcjárműve Budapesten, a Vigadó utcában. A december 19-ei berlini merénylet után megerősítik a rendőri biztosítást azokon a magyarországi helyeken, ahol nagy tömeg tartózkodik, így például a karácsonyi vásárokon Fotó: MTI / Marjai János

Peter Frank szövetségi legfőbb ügyész iszlamista háttérre utaló, a júliusi nizzai kamionos terrortámadásra emlékeztető merényletként jellemezte az esetet, és kiemelte: meg kell barátkozni a gondolattal", hogy előfordulhat, nem az őrizetbe vett gyanúsított a felelős a 12 halálos áldozatot és 45 - köztük 30 súlyos - sebesültet követelő támadásért. Azonban egy sor vizsgálati eredmény még nem érkezett meg - tette hozzá.

Holger Münch, a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) elnöke kiemelte: A gyanúsítottat eddig is ismerték a hatóságok, de nem a terrorcselekmény elkövetésére hajlamos iszlamisták körében tartották számon - mondta.

A halálos áldozatok valamennyien német állampolgárok. A kamion vezetőfülkéjéből holtan kiemelt lengyel férfi halálának körülményeit nem sikerült pontosan feltárni, boncolása még nem ért véget. Holger Münch aláhúzta, hogy a terrorfenyegetettség továbbra is magas egész Németországban, és az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a hétfőihez hasonló esetek után közvetlenül igen jelentős az újabb támadások kockázata.

Klaus Kandt berlini rendőrfőnök elmondta, hogy a berlini rendőrség állandó riadókészültségben van, azért is, mert nem zárható ki, hogy a városban bujkál a valódi támadó. A rendőrfőnök elutasította azokat a bírálatokat, amelyek szerint nem gondoskodnak megfelelően a karácsonyi vásárok biztonságáról.

Azonnali tájékoztatást kért Molnár Zsolt (MSZP), az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöke a merénylettel összefüggésben.

A BM kedd este az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: Pintér Sándor belügyminiszter írásban tájékoztatta az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságát a Belgiumban, Németországban, Svájcban és Törökországban elkövetett incidensekkel kapcsolatban a Terrorelhárítási és Információs Bűnügyi Elemző Központban, a Terrorelhárítási Központban és az Alkotmányvédelmi Hivatalban rendelkezésre álló információkról.

A miniszter hangsúlyozta: a rendelkezésre álló töredékadatok" alapján a feltételezett elkövetőknek nincs magyarországi érintettsége - írta a BM, hozzátéve: még utalás szintjén sem keletkezett konkrét magyarországi terrorcselekmény elkövetésére vonatkozó információ".

Közleményük szerint Pintér Sándor egyetértett a Terrorellenes Koordinációs Bizottság álláspontjával, miszerint nem indokolt a jelenlegi 3-as (közepes) terrorfenyegetettségi fokozat módosítása. A belügyminiszter nem adott utasítást az irányítása alatt álló szerveknek további rezsimeljárások" bevezetésére. Pintér Sándor ugyanakkor valamennyi rendvédelmi szervtől elvárja, hogy bármely, a lakosság biztonságát érintő ellenőrzött információ esetén haladéktalanul megtegyenek minden szükséges intézkedést" - olvasható a BM közleményében.

Kedden este a karlsruhei államügyészség bejelentette, hogy szabadon engedték a pakisztáni gyanúsítottat, mert a férfiról nem bizonyítható, hogy az adventi vásárba belegázoló kamion vezetőfülkéjében ült volna.

A Belügyminisztérium felhívása:

A Belügyminisztérium kedd esti, MTI-hez eljuttatott közleményében azt kérte, hogy a járművezetők gépjárművüket az áruszállítás során se hagyják lezáratlanul, illetve őrizetlenül.

Az illetékesek a tehergépjárművek telephelyről történő kihajtását fokozottan ellenőrizzék, és kezeljék kiemelt figyelemmel azokata jelzéseket, amelyek a gépjárművel, vagy annak vezetőjével való kapcsolat megszakadására utalnak.

Kérik továbbá, hogy a járművek indokolatlan eltérését az útvonaltól, szokatlan időtartamú késését, illetve a célállomásukra vagy a telephelyükre történő beérkezésük elmaradását jelezzék a hatóságoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!