Belföld

2017.05.18. 17:45

Magyarország nem hátrál

Budapest - Nem vonja vissza a kormány a Brüsszel által vitatott menekültügyi törvényt. Magyarország legkeményebb megbüntetéséhez egyelőre nincs meg a többség.

Mediaworks-összeállítás

Lázár János kancelláriaminiszter szerint az Európai Parlament (EP) által szerdán elfogadott, Magyarországra vonatkozó határozat "baloldali politikai provokáció, nem több és nem kevesebb". Emlékezetes, az Európai Parlament szerdán megszavazta az úgynevezett 7. cikkelyt, amely alapján vizsgálat indult Magyarország ellen, és ennek eredményeképpen akár hazánk szavazati jogát is felfüggeszthetik. Brüsszelnek legfőképpen a magyar migrációs politika nem tetszik. Mások mellett szeretnék megszüntetni a George Soros amerikai milliárdos civil szervezeteit és az egyetemét érintő jogszabályokat is. Lázár János kifejtette: elindul majd egy egyeztetési mechanizmus, ebből Magyarország kiveszi a részét, válaszol minden megkeresésre. "A konstruktív párbeszédben érdekeltek vagyunk", de lehetetlen dolgokat kérnek, amelyeket nem tudunk és nem akarunk megvalósítani, mert az ellentétes lenne a magyarok érdekeivel - mondta. Hozzátette: lesz, amiben lehetséges az együttműködés, de a kérdések jelentős részében nem.

Lázár kitért arra: az EP határozatában felvetődik a Soros-egyetem sorsa, és a kormány álláspontja szerint a törvény előtt mindenki egyenlő, mindenkinek be kell azt tartania. Ugyanakkor "a kormány nagyvonalú", és szívesen folytat konzultációt azokkal is, akik nem akarják betartani a törvényt - mondta. Megjegyezte, a kormány eleget tesz a kötelességének, hogy az Európai Bizottsággal is egyeztessen az ügyben.

 

Orbán Viktor miniszterelnök a brüsszeli határozatról tegnap azt mondta: ostoba dolog Magyarországot pellengérre állítani, amikor az Európai Unió első vagy második legnagyobb növekedését adja, itt csökken a legjobban a munkanélküliség, betartják az összes európai pénzügyi szabályt, csökken az államadósság. Ryszard Czarnecki, az Európai Parlament lengyel alelnöke szerint a parlamentnek az a célja a Magyarországgal szembeni határozatával és az uniós szerződés hetedik cikke szerinti eljárás megindításának előkészítésével, hogy fékezze a növekedésben az EU régi tagországait gazdaságilag fenyegető tagországokat. Czarnecki hangsúlyozta, hogy ő és a lengyel kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt összes EP-képviselője a határozat ellen szavazott. Lengyelország, Magyarország és Románia produkálja az EU-ban a legnagyobb GDP-növekedést, ezért gazdasági fenyegetést jelentenek. Nem a jogállamiságról van itt szó, hanem arról, hogy megfegyelmezzék azokat az országokat, amelyek egyre erősebbé válnak gazdaságilag, és fenyegethetik a régi EU-tag-országokat - jelentette ki Czarnecki.

Az előző napi szavazati arányok alapján nem kapna többséget az európai parlamentben az a kezdeményezés, hogy indítsák meg az uniós szerződés hetedik cikkelye szerinti eljárást Magyarország ellen - hangsúlyozta az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában Tóth Norbert nemzetközi jogász. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója hangsúlyozta: az eljárás indításának kezdeményezéséhez elegendő az Európai Parlamentben az egyszerű többség, a megindításhoz azonban kétharmadra van szükség, márpedig szerdán csak a képviselők 58 százaléka állt az indítvány mellé. Hozzátette: az elmarasztaló döntéshez ennél is nagyobb arányú támogatásra van szükség, a végső fázisban pedig legalább egy uniós tagállam biztosan vétózna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!