Belföld

2012.04.30. 22:01

Május 1. - Mi történt ezen a napon?

Május 1. Fülöp és Jakab névnapja, az év 122. napja a Gergely-naptár szerint.

duol.hu

Fülöp görög eredetű, jelentése: lókedvelő. Back Fülöp jómódú magyar származású kereskedő volt Kairóban, aki a XIX. század végén hazafias érzelmei hatására ásatásokba kezdett, hogy a megtalált kincseket Budapestnek adományozhassa. Az általa hazaküldöttek - köztük hét, Ptolemaiosz templomából való kőtömb - ma a Szépművészeti Múzeum egyiptomi gyűjteményét gazdagítják. IV. Fülöp francia király háborús költségei fedezésére megadóztatta az egyházi jövedelmeket is, mire a pápa kiközösítette; az új, francia pápa azonban székhelyét Avignonba helyezte át, ezzel a pápaság hosszú időre francia befolyás alá került. Fülöp oszlatta fel a templomos lovagok rendjét, vagyonukat pedig elkobozta.

Jakab bizonytalan eredetű, és jelentésű ószövetségi név. Jakab vagy Jákob az izraeliták 12 törzsének ősapja, aki Ézsautól az elsőszülöttségi jogot egy tál lencséért vette meg.

Május 1. a munka ünnepe, a munkavállalók nemzetközi szolidaritási napja 1890 óta (Labour Day, International Workers' Day), kivéve az USA-ban és Kanadában. A Törvény Napja (Law Day) az USA-ban és Kanadában, 1961 óta. A népek egységének napja Kazahsztánban. Franciaországban 1561 óta május 1-jén tartják a gyöngyvirág ünnepét (fête du muguet), mivel IX. Károly ekkor tette hivatalos aktussá azt a néphagyományt, amely szerint az ezen a napon ajándékba adott gyöngyvirágszál szerencsét hoz. A májusfa-állítás napja: az első katolikus feljegyzése talán a 14. század-ból való, de az itt élő keltának vagy eturnak nevezett népnél is megvolt, ott még az istennő násza keretében. A népi hagyományok szerint, ha ilyenkor esik, jó termés várható. Hawaiin május 1-jén ünneplik a lei, a nyakba akasztott virágfüzér napját.

Május 1-én történt: 1463-ban I. Mátyás magyar király Budán házasságot kötött Podjebrád Katalin cseh királyi hercegnővel, 1532-ben Firenze élére Alessandro de’ Medici került. 1576-ban Báthory Istvánt lengyel királlyá koronázták. 1711-ben volt a szatmári békeszerződés április 29-én véglegesített szövegének ünnepélyes aláírása az előző napi nagymajtényi zászlóletételt követően. 1881-ben megkezdte működését az első budapesti Telefonközpont, Puskás Tivadar találmánya. Az első telefonos kisasszony Matkovics Júlia. 1896-ban megnyitották budapesti Vígszínházat. 1903-ban megbukott Széll Kálmán miniszterelnök kormánya. 1904-ben az orosz–japán háborúban a Kuroki tábornok vezette 1. japán hadsereg Koreát a Yalu folyóig elfoglalta. 1957-ben hivatalosan megkezdte működését a Magyar Televízió. 1960-ban a szovjetek lelőttek egy U–2-es típusú amerikai kémrepülőgépet a Szovjetunió fölött. 2004-ben Ciprus (ill. de facto annak csak déli része, a Ciprusi Köztársaság, a törökök által megszállt Észak-Ciprusi Török Köztársaság nélkül), Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Málta, Szlovákia és Szlovénia csatlakoztak az Európai Unióhoz, mely így 25 tagúvá bővült. 2011-ben volt II. János Pál pápa boldoggá avatása.

Május 1-én született: 1620-ban Zrínyi Miklós magyar költő, hadvezér, 1800-ban Landerer Lajos nyomdász, 1903-ban Ivády Sándor olimpiai bajnok vízilabdázó, 1927-ben Lorán Lenke Jászai Mari-díjas magyar színésznő, 1935-ben Ann Robinson amerikai színésznő (az 1953-as „Világok harca”-ban Sylvia Van Buren szerepét alakítja), 1938-ban Tordy Géza magyar színművész, 1955-ben Törőcsik András volt válogatott labdarúgó, 1972-ben Gregor Bernadett magyar színésznő.

Május 1-én hunyt el: 1731-ben Johann Ludwig Bach német zeneszerző, hegedűs (e napon temették el, pontos halálozási dátuma nem ismert), 1900-ban Munkácsy Mihály magyar festőművész, 1994-ben Ayrton Senna da Silva brazil autóversenyző, a Forma-1 háromszoros világbajnoka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!