Belföld

2016.03.29. 17:59

Mi a helyzet a dunaújvárosi víziközmű-szolgáltatással?

Dunaújváros - A víziközmű-szolgáltatás feltételeit meghatározó törvény fő célkitűzése az ország méretéhez képest túl nagyszámú és szétaprózódott szolgáltatók számának csökkentése. Erről és annak helyi vonatkozásairól nyilatkozott Csapó Sándor, a Mezőföldvíz Kft. ügyvezető igazgatója a víz világnapja alkalmából.

- Hol tart a vízszolgáltatás rendszerének reformja Magyarországon?

- Mint ismeretes a parlament 2011. év végén fogadta el a víziközmű-szolgáltatás feltételeit meghatározó törvényt, amelynek fő célkitűzése volt az ország méretéhez képest túl nagy számú (több, mint 400) és szétaprózódott szolgáltatók számának csökkentése, azok megfelelően hatékonyan működő regionális cégekbe való tömörítése. További cél volt még a köztulajdon fenntartása, a magántulajdon megszüntetése a közszolgáltatóknál. Így a korábbi, kizárólag egy települést vagy várost ellátó szolgáltatók megszűnnek, egy-egy regionális társaságba szerveződve, egységes feltételekkel, magasabb szakmai színvonalon tudják ellátni a lakosság kiszolgálását. Ez a folyamat az ország nagy részében már lezajlott és az idei esztendőben várhatóan Dunaújvárosban is megtörténik. Az integráció eredményeként a Mezőföldvíz Kft. belépésével, a regionalitás és a szolidaritás elve mellett a legkisebb költség elve is érvényesülhet, amely alapfeltétele a rezsicsökkentés fenntartásának is.

A római városrészben található víztorony látja el a város nagy részét ívóvízzel (Fotó: Vohlmann György)

- Mit jelent ez pontosan Dunaújvárosban és térségében?

- A város vezetése nagyon felelősen már 2014-ben megkezdte a felkészülést erre a folyamatra, amelynek keretében tárgyalásokat folytatott olyan hatósági engedéllyel rendelkező és a jogszabályban előírt minden követelménynek megfelelő regionális szolgáltatókkal, mint a 48 települést tömörítő, kizárólag önkormányzati tulajdonban álló Mezőföldvíz Kft. Társaságunk a régióban több környékbeli településen szolgáltat már évek óta. A biztonságos és jogszabályoknak megfelelő ivóvízellátás és szennyvízelvezetés megszervezése a települési önkormányzatok feladata, ebből a szempontból szavazott bizalmat társaságunknak többek között Rácalmás, Nagyvenyim, Baracs, Kisapostag, Mezőfalva, Dunaföldvár, Előszállás, Daruszentmiklós, hogy csak a legközelebbieket említsem.

Ennek a folyamatnak a keretében kezdtük meg közel két éve a tárgyalásokat a dunaújvárosi városvezetéssel is, hiszen a város jelenlegi szolgáltatója már nem kapott működési engedély hosszabbítást a víziközmű-szolgáltatás törvényi felügyeletét ellátó Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivataltól.

A városvezetés - az előzetes ajánlatunk és a Közgyűlés felhatalmazása alapján - 2014 szeptemberében üzemeltetési szerződést kötött a Mezőföldvíz Kft-vel, amelynek hatálybalépése - álláspontunk szerint - jogilag bekövetkezett. Ha rajtunk múlik, a szolgáltatás átvétele idén lezárható.

- Milyen pozitív változások várhatóak egy regionális cég belépésével?

- Elsődleges cél a szolgáltatás zökkenőmentes fenntartása, a települések biztonságos, tiszta ivóvízzel történő ellátása, a szennyvíz elvezetése és megtisztítása a lakosság és a közműtulajdonos önkormányzat megelégedésére. Ugyanakkor társaságunk a víziközmű rendszer folyamatos rekonstrukciója mellett is elkötelezett, amelyet közösen a várossal kívánunk végrehajtani. Terveink között szerepel továbbá az igényekhez igazodó nyitvatartással, központi elhelyezkedésű ügyfélszolgálati iroda működtetése, valamint az online ügyintézési csatornák elérhetővé tétele, így otthonról is gyorsan kapcsolatba lehet majd velünk lépni.

A váltásra társaságunk felkészült, mert eddig több mint 40 településen, mintegy 12 korábbi cégtől vettük át az üzemeltetési feladatokat. Nagy gyakorlatunk van ebben, de tudom, hogy Dunaújváros speciális helyzetben van és így nagyobb körültekintést is igényel, ezért külön kockázatkezelési tervvel egészítettük ki az az átadás-átvételi projekttervet, amely 120-140 elemi tevékenységre, részhatáridőkre bontva tervezi meg a mintegy 2-3 hónapos munkát.

- Mit jelenthet az üzemeltető váltás a jelenlegi munkavállalók szempontjából?

- Az ellátás biztonsága érdekében társaságunk kiemelten kezeli a munkavállalók kérdését. Gyakorlatunk szerint a jelenlegi víz- és szennyvíz-ágazat munkavállalóit változatlan feltételekkel, jogfolytonosan vennénk át. Ennek köszönhetően a váltás kockázata is csökkenthető, nem új, a „terepet” nem ismerő emberek látnák el a munkákat, hanem a jó hely- és szakmai ismeretekkel rendelkező dunaújvárosi szakemberek. Garantálhatom, hogy az átvételt követően stabil, kiszámítható munkaadók leszünk majd a városban.

- Miért jó a szolgáltató váltás a kistérségnek?

- A „szolidaritás” víziközmű törvényi alapelve alapján a város felelős a környékbeli településekért is. A kapcsolódó térségi szennyvízrendszer egy kézben történő üzemeltetése a kistérség egészére kiható ellátás-biztonsági és gazdasági pozitív változásokat eredményezne. Ugyanis a korábbi években Mezőfalván, Kisapostagon, Baracson és Nagyvenyimben egy műszakilag egybefüggő szennyvízrendszer került kiépítésre, amelyet egységesen ma is a Mezőföldvíz Kft. üzemeltet. A települések szennyvize - a jogerős vízjogi üzemeltetési engedélyek alapján - a Dunaújvárosi Szennyvíztisztítóban kerül ártalmatlanításra.

Mindezek szerint tehát gazdaságilag úgy ésszerű és alacsony költségű a műszakilag egybe tartozó szennyvízrendszer üzemeltetése, ha az üzemeltetési feladatokat egy és ugyanazon szolgáltató látja el. Ismeretes, hogy már korábban elkészült a Kulcs-Rácalmás-Dunaújváros szennyvízhálózat fejlesztésének és az ugyancsak társaságunk által üzemeltetett rácalmási szennyvíztelep kiváltásának kiviteli terve. A 2016. évi - 2 milliárd forintnyi - EU pályázati forrás elérhetőségére tekintettel az idei évben várható a kivitelezés elindítása. Ezen hálózat is a Dunaújvárosi Szennyvíztisztítóba továbbítja majd a szennyvizet, s így a műszakilag egybefüggő rendszer részévé válik, biztosítva a költséghatékonyabb üzemeltetést.

- Mikor kezdődhet a szolgáltatás átvétele és hogyan fog erről értesülni a lakosság?

- Jelenleg még egyeztetéseket folytatunk a városvezetéssel és a hivatalokkal. Talán a nyár folyamán lenne megindítható az átadás-átvételi folyamat azzal a feltétellel, hogy, ha és amennyiben az átadás-átvétel és az engedélyek kérdésében a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal a konkrét döntését meghozza. Minderről a lakosságot kellő időben és részletesen tájékoztatni fogjuk. (x)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!