Belföld

2017.07.03. 16:30

Most velocipéddel jött, de úszni, futni is készül...

Úszva, futva, kerékpározva járja végig a Duna hazai és külföldi szakaszait egy erdélyi férfi: küldetése van.

Pekarek János

Ma már valahol Budapest környékén jár a velocipédes emberünk, Hidvégi-Üstös Pál, aki vasárnap tette tiszteletét városunkban.

Ahogyan rövid tudósításunkban írtuk, ez a néhány napos kerekezése a Duna mindkét magyarországi partja mentén, Szalkszentmártontól Mohácson át Mosonmagyaróvárig, majd Szobtól újra Szalkszentmártonig, valójában csak bevezető, felderítő, bemelegítő út a szeptemberben kezdődő igazi feladathoz: amikor végigfutja a Duna teljes, jó háromezer kilométeres hosszát a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig. Ezelőtt pedig úszva is megteszi majd csaknem ugyanezt a távot a Dunán: Mosonmagyaróvártól Mohácsig, augusztus végén.

A negyvenhét éves atléta, aki végigúszta már a Tisza hazai szakaszát is (2006-ban, röpke 850 kilométer), ezeket a nehezen megismételhető ultratávú teljesítményeit minden más mellett, mint például a sportos életmód propagálása, az egyes folyó menti települések összekapcsolása, a Duna Régió Stratégia megismertetése olyan sokat hangoztatott, de keveset gyakorolt dolgok elfogadtatásának szenteli, mint a környezetvédelem.

Pál, az erdélyi származású elektroműszerész, aki sportteljesítményeiből él, mélyen átéli céljait. Ahogyan vasárnap délután a dunaújvárosi Városháza téren lapunknak is elmondta, Isten nem azért adta nekünk a földet, a vizet és a levegőt, hogy eltékozoljuk.

- Tessék megkérdezni a Duna mentén egy öregembert, hogy gyerekkorában vittek-e vizet magukkal, amikor lementek a folyó partjára játszani? Dehogy vittek: ha megszomjaztak, ittak a Dunából, ezt bárki megmondja! Ezt próbálja meg valaki manapság... No, hát ennyit változott a világ, a környezetünk, a Duna egyetlen emberöltő alatt! - mutatja meg egyetlen példával, hogy miért is ragad meg minden alkalmat arra, hogy felhívja az egyszerű emberek figyelmét arra, mennyire fontos környezetünk megóvása.

Csak azt kívánhatjuk az elszánt sportembernek, hogy mindenben sikerrel járjon!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!