Belföld

2014.09.30. 11:11

MVM Paks II. Zrt.: csökkent a magyar villamosenergia-termelés

Csökkent a magyar villamosenergia-termelés, két év alatt ezer megawattal lett kisebb a hazai kapacitás – mondta az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója kedden Pakson.

Nagy Sándor, a Tolna megyei önkormányzat fejlesztési fórumán hozzátette: két éve a magyar villamosenergia-rendszer kapacitása még 10 000 megawatt volt, ma csak 9000. A termelés 2013-ban minden hónapban kevesebb volt az előző évinél, az import pedig nőtt. A tavalyi 28,2 százalékos importarány figyelmeztető jel a villamosenergia-ellátás biztonsága szempontjából – jegyezte meg.

Elmondta, 2030-ban már csak 5000 megawatt lesz az a beépített kapacitás, abból, ami jelenleg működik. Eközben a villamosenergia-fogyasztás nőni fog, a Mavir Zrt. előrejelzése 0,8-1,5 százalékos növekedést valószínűsít. A vezérigazgató szerint mintegy 12 ezer megawattnyi kapacitást kell majd ahhoz, hogy az energiarendszer stabilan működjön – húzta alá.

Ezt – a közlése szerint 6300 megawattnyi - energiát lehet az európai piacról pótolni, de probléma esetén mindenki a saját ellátásával foglalkozik – tette hozzá. Arra is kitért, hogy a paksi atomerőmű két új, tervezett blokkja alkalmas lesz terheléskövető üzemre, 50 és 100 százalék között tudják változtatni a teljesítményüket. A terheléskövető üzemmód pedig lehetővé teszi, hogy további 700 megawatt megújuló energia épüljön be a hazai villamosenergia-rendszerbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!