Belföld

2015.04.26. 12:25

Nepáli földrengés - Elindult a Baptista Szeretetszolgálat mentőegysége

A 7,9-es erősségű szombati földrengésnek a vasárnap reggeli összesítések szerint 1866 halálos áldozata van, ebből 1805 Nepálban, a többi Észak-Indiában, Tibetben és Bangladesben. Ez volt a legsúlyosabb katasztrófa az országban az utóbbi 81 évben. A földrengés a Katmandu-völgyben rengeteg házat a földdel tett egyenlővé, a Himalájában pedig lavinákat indított el.

06:24 Továbbra sem tudni magyar áldozatról az újdelhi magyar konzul szerint

Továbbra sem tudni magyar halálos áldozatról vagy sérültről a nepáli földrengéssel kapcsolatban - mondta Vajda Andrea, az újdelhi vezető magyar konzul az MTI-nek vasárnap reggel.

Hozzátette, hogy szombat óta nem tudtak kapcsolatot létesíteni a Nepálban tartózkodó magyarokkal.

A konzul megerősítette, hogy Katmanduban tartózkodik egy 15 fős turistacsoport. Ennek tagjai jól vannak, de egyelőre nem tudják elhagyni a nepáli fővárost, mert a repülőtér zárva van.

A csoport az eredeti tervek szerint szombaton utazott volna el Katmanduból.

A konzulátus további egy állampolgárról tud, aki Nepálban volt szombaton, illetve öt olyan személyről, akik huzamosabban az országban tartózkodnak, de róluk egyelőre nincsenek friss információik - mondta el Vajda Andrea.

Megemlítette azt is, hogy Nepálba évente 350-450 magyar turista érkezik.



07:37 Az újdelhi magyar nagykövetséggel kapcsolatba lépett a katmandui tiszteletbeli konzul

Az újdelhi magyar nagykövetséggel kapcsolatba lépett a katmandui magyar tiszteletbeli konzul egy munkatársa, akit megkértek, hogy próbálja meg elérni azokat a magyarokat, akiknek a nepáli tartózkodásáról a magyar külképviselet tud - közölte Vajda Andrea újdelhi vezető magyar konzul az M1 aktuális csatornán vasárnap reggel.

Vajda Andrea értesülései szerint Nepál fővárosában az előző napi nagy erejű földrengés, a sok áldozat és a hatalmas anyagi kár ellenére nincs pánik. Mindazonáltal az információk beszerzése nehéz, mert megszűntek a nepáli tévéadások, nincs internetkapcsolat, és a katmandui tiszteletbeli konzul munkatársának jelentkezéséig úgy gondolták, hogy telefonos kapcsolat sincs.

Az újdelhi magyar konzul vasárnap hajnalban az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy továbbra sem tudni magyar halálos áldozatról vagy sérültről Nepálban, noha nem tudnak kapcsolatot létesíteni az ott-tartózkodó magyarokkal.

Katmanduban tartózkodik egy 15 fős magyar turistacsoport. Ennek tagjai jól vannak, de egyelőre nem tudják elhagyni a nepáli fővárost, mert a repülőtér zárva van. A konzulátus további egy magyar állampolgárról tud, aki Nepálban volt szombaton, illetve öt olyan személyről, akik huzamosabban az országban tartózkodnak, de róluk egyelőre nincsenek friss információik - mondta Vajda Andrea. Megemlítette azt is, hogy Nepálba évente 350-450 magyar turista érkezik.


09:16 Magyar szervezetek is próbálnak segíteni

Magyarországi szervezetek is segítenének a nepáli földrengés áldozatain, Diószegi Anna Mária, a Sweet Home For Orphanage Foundation nepáli alapítvány főképviselője az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában azt mondta: a Magyar Ázsia Társasággal együttműködve próbálnak segítséget eljuttatni a helyszínre.

Közölte, nehezen tudott kapcsolatba lépni helyi ismerőseivel, mert a mobilhálózatok is akadoznak. Annyit viszont megtudott, hogy több kórház is romba dőlt, így a sérültek ellátásához nagy szükség lenne orvosokra, gyógyszerekre.

Kiemelte azt is, hogy az utórengések veszélye miatt az emberek nem térhetnek vissza házukba, de a hegyvidékes területen nem is nagyon tudnak hová menekülni, mert a hegyomlástól is félnek.

Az alapítvány főképviselője hozzátette: semmi előjele nem volt a földrengésnek. Nepál fejlődő ország, most próbálták helyreállítani az utakat, fejlődésnek indult a gazdaság. A mostani földrengés "teljesen romba döntötte a jövőjüket" - fogalmazott.



09:31 Indulnak haza a magyar turisták

A tervek szerint vasárnap indul haza Nepálból az a magyar turistacsoport, amely a földrengés idején az országban tartózkodott.

Tóth Zsigmond, a turistacsoport vezetője az M1 aktuális csatornának vasárnap reggel elmondta: egész éjszaka fent voltak, mindenki jól van. A tervek szerint vasárnap el tudják hagyni Nepált, és Isztambulon keresztül utaznak Magyarországra.

Narayan Prasada Bhandari nepáli utazási tanácsadó ugyancsak nyilatkozott az M1 aktuális csatornának. Azt mondta: ő négy magyart utaztat az országban, valamennyien jól vannak.

Korábban Vajda Andrea újdelhi vezető magyar konzul az M1 aktuális csatornán azt mondta: az újdelhi magyar nagykövetséggel kapcsolatba lépett a katmandui magyar tiszteletbeli konzul egy munkatársa, akit megkértek, hogy próbálja meg elérni azokat a magyarokat, akiknek a nepáli tartózkodásáról a magyar külképviselet tud.

A 15 fős magyar turistacsoporton kívül a konzulátus további egy magyar állampolgárról tud, aki Nepálban volt szombaton, illetve öt olyan személyről, akik huzamosabban az országban tartózkodnak, de róluk egyelőre nincsenek friss információik - mondta Vajda Andrea. Megemlítette azt is, hogy Nepálba évente 350-450 magyar turista érkezik.


10:37 Az első 72 óra a legfontosabb a mentőkutyás szakértő szerint

Az első 72 óra a legfontosabb, ez alatt van esély arra, hogy földrengés sújtotta területeken a romok alatt túlélőket találjanak - mondta Földvári Péter, a Pest Megyei Kutató-Mentőszolgálat Mentőkutyás Szolgálatának vezetője az M1 aktuális csatornán vasárnap délelőtt a Nepálban történt földmozgás kapcsán.

Kifejtette: külföldi ország akkor küldhet segítséget, ha a katasztrófa sújtotta ország hivatalosan nemzetközi segítséget kér. Ezt követően indulhatnak el a segélycsapatok.

A helyszínen elsőként az ENSZ szakértői mérik fel a károkat, felállítják a prioritásokat. Ezt követően kezdik meg többek között a kutyás mentőcsapatok is a felderítést és a kutatást - fejtette ki Földvári Péter, aki a mentőkutyák világnapja alkalmából volt vendége az M1 aktuális csatornának.


11:01 Nepálba indul a Baptista Szeretetszolgálat mentőegysége

A Baptista Szeretetszolgálat Rescue 24 elnevezésű speciális mentőcsapata vasárnap délben indul útnak a földrengés sújtotta Nepálba - tájékoztatta a szolgálat vasárnap délelőtt az MTI-t.

A közlemény szerint Szenczy Sándornak, a Baptista Szeretetszolgálat elnökének sikerült felvennie a kapcsolatot Jir Man Rai-val, a Nepáli Baptista Egyház Tanácsának főtitkárával, aki segítséget kért a magyar segélyszervezettől.

A helyi baptistaszervezet főtitkára azt is elmondta: tudomása szerint a természeti katasztrófa során 1800-nál is több ember vesztette életét, a sűrűn lakott Katmanduban épületek omlottak össze, a sérültek száma csaknem ötezer.

A Baptista Szeretetszolgálat Rescue 24 elnevezésű speciális mentőcsapatának tagjai ölelkeznek össze, mielőtt útnak indulnak a földrengés sújtotta Nepálba ma Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2015. április 26-án. MTI Fotó: Mihádák Zoltán



Az utóbbi több mint 80 év legnagyobb, 7,9-es erősségű földrengése károkat okozott a szomszédos Indiában, Kínában és Bangladesben is. A kommunikáció Katmanduban és másutt a megrongálódott utak és a földcsuszamlások miatt nehézkes, a telefon- és internetkapcsolat az ország több részével is megszakadt.

A helyi egyházi vezető hozzátette: a fővárostól távolabb lévő gyülekezeteket nem tudta elérni, "aggodalomra ad okot sok vidéki falu sorsa". Egyelőre a károk felmérése sem könnyű.

Nepálban 1934-ben volt hasonló erejű földrengés, amely 8500 embert halálát okozta és romba döntötte a Katmandu-völgy városait. Az országban mintegy 300 ezer külföldi turista tartózkodik - olvasható a szeretetszolgálat közleményében.


11:57 Magyar konzul: öt magyarral továbbra sem tudták felvenni a kapcsolatot

Öt, huzamosabb ideje Nepálban tartózkodó magyar állampolgárral továbbra sem tudtuk felvenni a kapcsolatot - mondta Vajda Andrea újdelhi vezető magyar konzul az M1 aktuális csatorna vasárnap délelőtti híradójában.

Beszámolt arról, hogy újabb rengés történt, emiatt egyelőre az a repülőgép sem tudott felszállni, amellyel a 15 emberből álló magyar turistacsoport indult volna Isztambulba, majd onnan Magyarországra.

Vajda Andrea arról is beszélt, hogy az európai uniós delegáció és a soros lett elnök is megkereste az indiai kormányt, ha Nepálból Indiába akarnának utazni uniós polgárok, segítsék őket, és a vízummal ne legyen probléma.

Tóth Zsigmond, a magyar turistacsoport vezetője az M1 aktuális csatornának vasárnap reggel azt mondta: egész éjszaka fent voltak, mindenki jól van. A tervek szerint vasárnap el tudják hagyni Nepált, és Isztambulon keresztül utaznak Magyarországra.


12:37 Adománygyűjtést hirdetett az Ökumenikus Segélyszervezet

Adománygyűjtést hirdetett a hatalmas pusztítást okozó nepáli földrengés károsultjainak megsegítésére az Ökumenikus Segélyszervezet.

A szervezet az MTI-hez vasárnap eljuttatott felhívásában arra kéri az adakozókat, hogy felajánlásaikkal keressék a www.segélyszervezet.hu oldalt vagy adományaikat küldjék közvetlenül a segélyszervezet számlaszámára a közleményrovatban feltüntetve a "Nepál" megjelölést. Emellett a 1353-as adományvonalon keresztül hívásonként 250 forintot lehet felajánlani.

Az Ökumenikus Segélyszervezet a mintegy 120 szervezetet tömörítő genfi központú ACT Alliance egyetlen magyar tagjaként a nemzetközi szövetség nepáli humanitárius programját támogatja.

Az ACT Alliance a Nepálban több mint 80 éve nem tapasztalt, 7,9-es erősségű földrengést követő órákban azonnali nemzetközi összefogást kezdeményezett, a térségben jelen lévő tagszervezetei megkezdték a szükségletek felmérését és a humanitárius gyorssegélyezés előkészítését.

A helyszínen dolgozóktól érkező, folyamatosan frissülő jelentések szerint az egészségügyi és mentőcsapatok által végzett életmentő munka mellett az élelmiszer-, ivóvíz-, gyógyszer-, takaró-, ruha- és gyógyszer-ellátás terén is szükség van a nemzetközi segítségre - ismertette a részleteket a közlemény.


13:46 Magyar konzul: további magyarok vannak még Nepálban

Egy másik magyar turistacsoport is Nepálban tartózkodott a földrengés idején - mondta egy családtag közlésére hivatkozva Vajda Andrea újdelhi vezető magyar konzul az M1 aktuális csatorna vasárnap kora délutáni híradójában.

Vajda Andreát úgy tájékoztatták, hogy a csoport hét tagból áll. A konzul közlése szerint egyelőre nem sikerült felvenni velük a kapcsolatot. Újdelhiből és Katmanduból is próbálják elérni őket, de a telefonok vagy foglaltak, vagy nem elérhetőek.

A másik magyar turistacsoport még nem tudta elhagyni az országot. Már becsekkoltak az Isztambulba tartó repülőjáratra, de a repteret az utórengések miatt még a gép felszállása előtt ismét lezárták - mondta Vajda Andrea.

Hozzátette: továbbra is próbálják felvenni a kapcsolatot azokkal a magyarokkal, akikről tudják, hogy Nepálban vannak, de egyelőre senkit nem kezelnek "bajba jutott magyar állampolgárként".

Korábban Vajda Andrea az M1 aktuális csatornának azt mondta: öt, huzamosabb ideje Nepálban tartózkodó magyar állampolgárral továbbra sem tudták felvenni a kapcsolatot.

A 7,9-es erősségű földmozgásnak a vasárnapi legfrissebb összesítések szerint több mint 1900 halálos áldozata van, a legtöbben Nepálban vesztették életüket. Ez volt a legsúlyosabb katasztrófa a dél-ázsiai országban az utóbbi 81 évben. A földrengés a Katmandu-völgyben rengeteg házat a földdel tett egyenlővé, a Himalájában pedig lavinákat indított el.

A szombati földmozgás óta több utórengés is volt. A legutóbbi, vasárnapi - az amerikai földtani intézet (USGS) mérése szerint - 6,7-es erősségű volt. A rengés, amelyet a fővárosban, Katmanduban és annak 50 kilométeres környékén lehetett érezni, lavinák sorozatát idézte elő a Mount Everesten.


14:08 Magyar hegymászó: az útvonalak továbbra is veszélyesek

Az alaptáborok jellemzően "védett" helyen vannak, de a hegymászóútvonalak a nepáli földrengés utáni lavinaveszély miatt továbbra is veszélyesek - hangsúlyozta az M1 aktuális csatornán vasárnap délután Koncz Ákos hegymászó, aki múlt szerdán tért haza Nepálból.

Mint elmondta: az alaptáborban "meglepő módon" van térerő. Így adhattak magukról jelet az ottani hegymászók, köztük az aradi Török Zsolt, aki április 4-én indult el Nepálba, hogy egy nemzetközi expedíció tagjaként május közepén oxigénpalackkal jusson fel a Föld legmagasabb hegycsúcsára.

A nepáli idegenforgalmi hivatal becslése szerint legalább ezer hegymászó - köztük négyszáz külföldi - volt az alaptáborokban vagy feljebb, amikor szombaton a 7,9-es erősségű rengés történt. Az e rengés kiváltotta lavináknak legalább 14 halálos áldozata van, ugyanis ennyi ember holttestét találták meg. Az eltűntek számát nem tudják. Negyvenen megsebesültek, mintegy felük súlyosan.

Koncz Ákos hegymászó arról beszélt: a hírek szerint jéglavina okozta a hegymászók halálát. A nagyméretű, nagy sebességgel lezúduló jégdarabok ellen védekezni nem nagyon lehet - jegyezte meg. Ugyanakkor hozzátette: az alaptáborok nagyjából védett helyen vannak, ezért úgy véli, az 1-es és a 2-es alaptábor között "mozgó hegymászókat" érhette a tragédia.

Kiemelte továbbá, hogy a meglazult jégtömbök bármikor lezúdulhatnak, az utórengések nyomán újabb jéghasadékok alakulhatnak ki, így a jéglavina veszélye továbbra is fennáll, az útvonalak veszélyesek. A hegymászók akkor lesznek tényleg teljes biztonságban, ha már elhagyták a helyszínt - jegyezte meg Koncz Ákos.

A szombati földmozgás óta több utórengés is volt. A legutóbbi, vasárnapi - az amerikai földtani intézet (USGS) mérése szerint - 6,7-es erősségű volt. A rengés, amelyet a fővárosban, Katmanduban és annak 50 kilométeres környékén lehetett érezni, lavinák sorozatát idézte elő a Mount Everesten.

Vajda Andrea újdelhi vezető magyar konzul az M1 aktuális csatorna vasárnap kora délutáni híradójában azt mondta: egy másik, hét emberből álló magyar turistacsoport is Nepálban tartózkodott a földrengés idején, de egyelőre nem sikerült felvenni velük a kapcsolatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!