Belföld

2014.12.08. 06:34

OGY - Utoljára tárgyalja a jövő évi büdzsé főszámait a parlament

Az Országgyűlés ma tárgyalhat utoljára a jövő évi költségvetés főösszegeiről, vagyis a teljes büdzsé bevételeiről és kiadásairól, amelyet a képviselők a tervek szerint kedden véglegesíthetnek.

A Ház ülése 13 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik. Ezt követően a novemberi újpesti időközi választáson szocialista színekben mandátumot szerző Horváth Imre teheti le képviselői esküjét. A politikus  korábban elhunyt párttársa, Kiss Péter volt kancelláriaminiszter helyét foglalhatja el.

A képviselők az interpellációk, azonnali kérdések és kérdések után az esti órákig - a közelmúltban kialakult ülésezési gyakorlatnak megfelelően - a keddi zárószavazásokat készíthetik elő az elfogadni tervezett indítványok összegző módosító javaslatainak vitáival.

A házelnök előzetes napirendi javaslata alapján az Országgyűlés kedden négy javaslatot fogadhat el, továbbá rögzítheti a jövő évi költségvetés főösszegeit.

A 2015-ös büdzsét érintően a költségvetési bizottság legutóbbi ülésén azt javasolta, hogy a jövő évi költségvetés teljes bevételét 16 312 milliárd 873,0 millió forintban, kiadását 17 190 milliárd 277,1 millió forintban, hiányát pedig 877 milliárd 404,1 millió forintban állapítsa meg. Ennek alapján a teljes bevétel 67,7 milliárd, míg a kiadás 67,9 milliárd forinttal lenne kisebb Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter eredeti javaslatánál, a hiány pedig mintegy 198 millió forinttal csökkenne. A parlament a fő számok elfogadását követően kizárólag a fejezeteken belüli átcsoportosításokról tárgyalhat.

A kabinet korábban a banki elszámoltatás büdzséjének nevezte a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot. A kormány eredeti javaslatában 2,5 százalékos GDP-növekedéssel és 1,8 százalékos inflációval számolt, a költségvetési hiányt pedig a GDP 2,4 százalékára becsülte.

Szavazás várható arról a javaslatról is, amelyben a kormány a nem nyereséges nagyvállalatoknak 2018-tól megtiltaná a napi fogyasztási cikkek értékesítését, emellett elfogadhatják a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának tavalyi tevékenységéről szóló beszámolóját, valamint új törvényt alkothatnak a biztosítókról és a biztosítási tevékenységről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!