Belföld

2014.07.25. 11:43

Önkormányzat 2014 - Elindult az NVI új internetes oldala

Elindult a Nemzeti Választási Iroda új, az önkormányzati választás információival feltöltött internetes oldala pénteken.

www.valasztas.hu oldalon megjelentek a választás lebonyolítását meghatározó jogszabályok szövegei, így többek között az alaptörvény, a választási eljárásról szóló törvény, a nemzetiségek jogairól szóló törvény, valamint a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló jogszabály.

Az NVI közzétette a névjegyzékkel kapcsolatos statisztikai adatokat is: eszerint a választójoggal rendelkező polgárok névjegyzékében szereplők száma a választás kitűzését követő napon, július 24-én 8 189 375 volt, a települések száma 3 177 (az önkormányzati választás napján születik meg az eddig Balatonkeneséhez tartozó Balatonakarattya).

Az NVI statisztikája szerint 3 008 olyan település van, ahol 10 ezer vagy annál kevesebb lakos él, ezeken a településeken a helyi önkormányzati képviselőket a település választópolgárai egyéni listás (korábban kislistásnak nevezett) választási rendszerben választják meg, ahol a település egy választókerületet alkot.

Az NVI adatai szerint 169 olyan település van, ahol tízezernél többen laknak, ezeken a településeken a képviselők vegyes választási rendszerben - egyéni választókerületben és kompenzációs listán - jutnak mandátumhoz.

Az NVI-nek az önkormányzati és nemzetiségi választásra készült oldalán nyomon lehet majd követni a nyilvántartásba vett jelölőszervezeteket, a jelölteket, és online lehet intézni a névjegyzékkel kapcsolatos ügyeket, mint például az átjelentkezés, a mozgóurna-igénylés, vagy a nemzetiségi névjegyzékbe vétellel kapcsolatos ügyeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!