Belföld

2014.07.24. 07:22

Önkormányzat 2014 - Keddig eldől, hány tagúak lesznek az országos nemzetiségi testületek

Még hat napjuk van a nemzetiségi választópolgároknak, hogy regisztráljanak nemzetiségük névjegyzékébe, és ezzel befolyásolják, hány tagúak legyenek a települési és az országos önkormányzatok.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) várhatóan kedden tűzi ki a nemzetiségi választásokat (az október 12-ei önkormányzati választással egy napra), és az ezen a napon a névjegyzékben szereplők száma alapján állapítják majd meg, hány tagúak lesznek a testületek. A névjegyzékbe a NVB kiírása után is felvetethetik magukat a nemzetiségi választópolgárok, de az már nem befolyásolja a testületek nagyságát.

Áder János köztársasági elnök szerdán tűzte ki az önkormányzati választás napját október 12-ére, és bár a nemzetiségi választásokat is ezen a napon fogják tartani, utóbbi időpontját az NVB-nek kell kitűznie, legkésőbb július 29-én. Az NVB - meghívója szerint - kedden ülésezik, és a közzétett napirenden szerepel a nemzetiségi önkormányzati képviselők általános választásának kitűzése.

Az októberben megválasztandó nemzetiségi önkormányzatok létszáma attól függ, hogy a választás kitűzésekor - tehát várhatóan július 29-én - hányan szerepelnek az adott nemzetiség névjegyzékében. A nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény szerint a települési önkormányzati képviselők száma három, ha a nemzetiségi névjegyzékben a választás kitűzésének napján száznál kevesebben szerepelnek. Négytagú a testület akkor, ha legalább százan vannak a névjegyzékben.

Így tehát még hat napjuk van arra a nemzetiségi választópolgároknak, hogy névjegyzékbe vetessék magukat, és - ahol ez még nem történt meg - ezzel a településükön száz fölé emeljék a névjegyzékben szereplők számát. Fontos szabály, hogy csak azokon a településeken lehet nemzetiségi választást kitűzni, ahol az adott nemzetiséghez tartozók száma az utolsó népszámlálás adatai szerint legalább 25. A területi (megyei) nemzetiségi önkormányzati képviselők száma a jogszabály alapján egységesen hét, függetlenül attól, hányan vannak a névjegyzékben. Területi önkormányzatot azonban csak ott választhatnak, ahol az adott megyében (a fővárosban) legalább tíz települési (kerületi) választást írnak ki.

Az országos nemzetiségi önkormányzati képviselők száma a törvény alapján 15 és 47 között változik, attól függően, hogy a nemzetiség névjegyzékében a választás kiírásakor hány választópolgár szerepel. Az országos önkormányzat akkor 15 tagú, ha ötezernél kevesebb választópolgár szerepel a névjegyzékben, 23 tagú, ha több mint ötezer, 31 tagú, ha több mint tízezer, 39 tagú, ha több mint 25 ezer és 47 tagú, ha több mint 50 ezer választó szerepel a névjegyzékben a kitűzés napján.

A nemzetiségi választópolgároknak regisztrálniuk kell magukat, ha részt szeretnének venni a nemzetiségi önkormányzati választáson. Regisztrálni személyesen a polgármesteri hivatalokban működő választási irodákban vagy online az ügyfélkapun, illetve a www.valasztas.hu oldalon, továbbá levélben lehet, egészen szeptember 16-áig.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint eddig 103 ezren regisztráltak nemzetiségi választópolgárként az őszi választásra: a bolgár névjegyzékben 638, a görögben 612, a horvátban 6784, a lengyelben 1073, a németben 29 256, az örményben 571, a romában 52 014, a románban 2267, a ruszinban 1129, a szerbben 818, a szlovákban 7262, a szlovénben 504, az ukránban 671 választópolgár szerepel. Ezek alapján egyelőre a legkisebb, 15 tagú országos önkormányzata lenne a bolgár, a görög, a lengyel, az örmény, a román, a ruszin, a szerb, a szlovén és az ukrán nemzetiségnek. 23 tagú önkormányzata lenne a horvát és a szlovák, 39 tagú a német és 47 tagú a roma nemzetiség országos önkormányzata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!