Belföld

2014.09.04. 07:48

Önkormányzat 2014 - Öt nappal a jelöltbejelentés vége előtt mindössze 8800 jelölt az önkormányzati választásra

Öt nappal a jelöltbejelentésre nyitva álló határidő lejárta előtt még mindössze 8800 jelöltet vettek nyilvántartásba a választási bizottságok - derül ki a Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldalának, a www.valasztas.hu-nak a csütörtök reggeli adataiból. Négy évvel ezelőtt az önkormányzati választáson 66 ezer jelölt indult.

Az NVI adatai szerint csütörtök reggelig 1155 polgármesterjelöltet vettek nyilvántartásba, 4760 egyéni listás jelöltet, 2459 egyéni választókerületi jelöltet, valamint 34 települési kompenzációs listán összesen 404 jelöltet.

Október 12-én az ország 3177 településén kell polgármestert választani, vagyis a jelenlegi adatok alapján kevesebb a polgármesterjelölt, mint ahány településen polgármestert kellene választani. Az ország 3008 településén - amelyeknek a lakossága kevesebb tízezernél - úgynevezett egyéni listán választják a képviselőket, összesen 14.572 képviselőt, a jelenlegi jelöltszám alapján nem lehetne mindenhol megtartani a voksolásokat.

A 169, tízezernél több lakost számláló településen pedig összesen 1.638 egyéni választókerületben és kompenzációs listákon szerezhetnek a képviselők mandátumot. Az NVI adatai szerint 16.667-en adták le eddig az összegyűjtött ajánlásaikat a választási bizottságoknak, ebből vettek nyilvántartásba 8778 jelöltet. A többi közel 8 ezer jelölt ajánlásait ezekben a napokban végzik a választási irodák.

Korábban szakemberek arra számítottak, hogy az indulás feltételeinek könnyítése - a kettős ajánlás bevezetése - miatt a korábbinál több jelölt indul az önkormányzati választáson, a jelenlegi számok azonban nem támasztják alá ezeket a várakozásokat. A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán a jelölteket hétfőn, szeptember 8-án délután 16 óráig lehet bejelenteni. A települési kompenzációs listák bejelentésének határideje szeptember 9-e, 16 óra.

A nemzetiségek települési önkormányzati választására csütörtök reggelig 1097 jelöltet vettek nyilvántartásba, négy évvel ezelőtt 15.568-an indultak a voksoláson. Az NVI adatai szerint 3379 jelölt adta már le az ajánlását a választási bizottságoknál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!