Belföld

2014.12.01. 14:19

Ónos eső - Fokozott balesetveszélyre figyelmeztet a katasztrófavédelem

Az ónos esőben útra dőlt fák miatt Budán számos utat le kellett zárni, a jegesedés több helyen az elektromos és a telefonvezetékeket is megrongálta. A XII. kerületben befogadóhelyet nyitott a katasztrófavédelem - közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel.

Kisdi Máté tájékoztatása szerint a fákra fagyott eső miatt jelentős forgalmi akadály alakult ki Budapesten a II., a III. és a XII. kerületben, a budai hegyvidéki körzetekben. Le kellet zárni a XII. kerületben az Eötvös utat, a Konkoly Thege Miklós utat, a Jánoshegyi utat és ezek környékét. Tűzoltók dolgoznak reggel óta a Budakeszi úton, valamint Nagykovácsiban is. A Szépvölgyi, a Csillagvölgyi, a Normafa, a Karthauzi és az Őzike utakon, valamint a Selyemakác utcában egy-egy útszakaszt ideiglenesen szintén le kellett zárni.

Számos helyen a jég súlya alatt egymás után dőltek az útra a fák, illetve törnek le a hatalmas ágak. Az egyik szállodából 38, ott rekedt külföldi gyermeket hoztak ki a tűzoltók.

Több mint tíz helyszínen ötven tűzoltó távolítja el motoros fűrésszel és kézi szerszámokkal a jeges fákat, faágakat, de folyamatosan vastagodik a fákon a jégréteg, így továbbra is törnek, emiatt nagy a balesetveszély. Az úton fekvő fák miatt több szakaszon nem lehet közlekedni.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságra hétfőn kora délutánig 700 jelzés érkezett a kritikus területről.

Kisdi Máté azt is elmondta, hogy azoknak, akik nem tudnak hazajutni, a fővárosi katasztrófavédelem az önkormányzattal közösen a XII. kerület Hollós út 5-ben, a Jókai Klubban befogadóhelyet nyitott.

A Budapesti Közlekedési Központ tájékoztatása szerint biztonsági okokból nem közlekedik a libegő, illetve a Gyermekvasút.

A Pilisi Parkerdőtől kapott információ szerint a budai turistautakat az erdészek lezárták. A budai oldalon a katasztrófavédelmi megbízottak és az önkormányzatok munkatársai biztosítják a helyszíneket.

Tűzoltók dolgoznak Pilisszentkereszt közelében 2014. december 1-jén, ahol egy kidőlt fa akadályozta a forgalmat. A burkolatra hulló fagyott ágak, illetve az utak fölé hajló és kidőlt fák miatt lezárták a Pilisszentkeresztet Pilisszentlélekkel összekötő utat, és a Dobogókőre vezető bekötőút is használhatatlan. MTI Fotó: Mihádák Zoltán


Pokorni Zoltán: a XII. kerület egyes részei megközelíthetetlenek

Az ónos esőben veszélyessé vált útszakaszok miatt a XII. kerület magasabban fekvő része megközelíthetetlen, a Konkoly-Thege Miklós úton a Központi Fizikai Kutatóintézet (KFKI) dolgozói munkahelyükön ragadtak - közölte a kerület polgármestere hétfő délután az MTI-vel. Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP) azt kéri, a XII. kerületben mindenki maradjon otthon, senki ne induljon útnak.

Mint kifejtette: az ónos eső miatt a kerület felső része, az Eötvös út kezdetétől fölfelé a Mátyás király út vonalától felfelé lévő területet a katasztrófavédelem lezárta. Mint mondta: szinte percenként szakadnak le nagyméretű faágak az útra, amelyek vezetékeket is leszakítanak.

A Központi Fizikai Kutatóintézetben (KFKI) dolgozó emberek nem hagyhatják el munkahelyüket. A katasztrófavédelem azt tervezi, két busszal igyekszik kivinni a dolgozókat. Kitért arra is, hogy a Svábhegyi fogaskerekű megállótól kocsival már nem lehet feljutni a hegyre. Egyelőre gyalog még engedik az embereket, de lehet, hogy csak addig, amíg besötétedik.

Hegyvidék polgármestere azt kéri, senki ne induljon el otthonról. Aki pedig nem tud hazajutni, próbáljon máshol szállást keresni. Akik nem tudnak hazajutni, a fővárosi katasztrófavédelem az önkormányzattal közösen a XII. kerület Hollós út 5-ben, a Jókai Klubban befogadóhelyet nyitott. Pokorni Zoltán elmondta, hogy jelenleg idevárják Varga Ferencet a budai katasztrófavédelmi igazgatót. A polgármester bízik abban, hogy a katasztrófavédelem és a Pilisi Parkerdő Zrt. dolgozóinak kedd reggelre, délelőttre sikerül biztonságossá tenni a XII. kerületi utakat.

Ugyanakkor a polgármester arra is felhívta a figyelmet, hogy a közétkeztetést végző konyha is fent van a hegyen. Így elképzelhető, hogy az óvodáknak, iskoláknak kedden nem tudnak ételt szállítani, emiatt a szülőktől azt kéri, hogy a szokásosnál több ételt csomagoljanak gyermekeiknek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint az ország több járásában, köztük Budapesten is elsőfokú riasztás van érvényben az ónos eső miatt.


Kidőlt fák akadályozzák a forgalmat Pest megyében

Több útszakaszon kidőlt fa akadályozza a forgalmat Pest megyében; Gyömrő egyik utcájában nincs áram - tudatta a katasztrófavédelem hétfő délután.

A közlés szerint teljes egészében le kellett zárni a Gödöllőt és Valkót összekötő utat, mert fák dőltek az úttestre. A gödöllői hivatásos tűzoltók megkezdték az út megtisztítását.

Lassabb a forgalom az M3-as autópálya gödöllői szakaszán, mert egy 15 méteres fa dőlt az útra a Nyíregyháza felé tartó oldalon, a 32-33 kilométer közötti szakaszon.

Közölték azt is, hogy nincs áram Gyömrőn az Apafi utcában, így az ott lévő egyik óvodában és iskolában sincs. Az áramszünetet az okozta, hogy egy 25 méteres fa ágai leszakadtak, és rázuhantak egy épületre, illetve a villanyórára. A balesetben nem sérült meg senki - tették hozzá.

A katasztrófavédelem szerint a reggel óta tartó folyamatos esőzés és ónos eső miatt Budapesten és az agglomerációban komoly forgalmi akadályok vannak.

A tömegközlekedésben meghosszabbodott menetidőre, a közúti közlekedésben pedig torlódásokra kell számítani - tették hozzá.


Egész éjszaka dolgoznak majd a tűzoltók néhány településen

Egész éjszaka dolgozni fognak a katasztrófavédelem munkatársai néhány Pest megyei településen, hogy reggel mindenki el tudjon indulni a munkahelyére. Közben a főváros két, előzőleg lezárt útszakaszán megindul a forgalom - közölte a katasztrófavédelem kedden az MTI-vel.

Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta: többtucatnyi - főként Pest megyében és a budai hegyvidéken lévő - településen okozott problémát a télies időjárás. A legtöbb helyen a kidőlő vagy az úttestre fagyó fák miatt kellett korlátozni a forgalmat, esetleg lezárni egy útszakaszt.

Pontos adatot egyelőre nem tudott mondani, mert folyamatosan nő azon esetek száma, amikor be kell avatkozniuk.

A legsúlyosabb helyzet továbbra is Pilisszentkereszt-Dobogókő-Pilisszentlélek háromszögben van, ezeken a településeken napközben nem volt áram, illetve az útra dőlt fák miatt közlekedni sem lehetett a környéken.

Az ónos esőben a fákon megvastagodott jég súlyától leszakadt faág akadályozza a forgalmat a XII. kerületben, a Béla király úton 2014. december 1-jén. Az ónos esőben veszélyessé vált útszakaszok miatt a XII. kerület magasabban fekvő része megközelíthetetlen. MTI Fotó: Demecs Zsolt

Elmondta, hogy Pilisszentkereszten újra van áram, viszont a másik két településre aggregátorokat kell vinni.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy kedd reggelre jégpáncél boríthatja az utakat, ezért arra kér minden autóst, hogy óvatosan közlekedjen.

A Fővárosi Katasztrófavédelem szóvivője szerint a XII. kerületi Eötvös út és a hegyvidéki, illetve a II. kerület határán lévő Budakeszi úton is megindulhatott a forgalom.

A tűzoltók eltávolították az úttestre dőlt fákat, és folyamatosan dolgoznak a jeges, a forgalmat akadályozó faágak levágásán és elszállításán - tette hozzá Kisdi Máté.

A XII. kerületi önkormányzat Facebook-oldalán az olvasható: elindult a forgalom az Eötvös út elejétől, a fogaskerekű svábhegyi megállójától, a síházig lehet menni, tízes konvojokban engedik át az autókat. Aki gyalogosan szeretne átmenni, annak az önkormányzat kisbuszos szállítást biztosít. A hatalmas tömeg miatt nagy a torlódás és hosszú a várakozási idő - írták.

Az Országos Mentőszolgálat sajtóügyeletén azt közölték az MTI-vel, hogy nem volt több esetük, mint egy szokványos napon.

A Börzsönyben is veszélyes lehet a jegesedés

Eljegesedett utakra, kidőlt fákra, lombkoronatörésekre is lehet számítani 400 méteres tengerszint feletti magasságnál, így a Börzsönyben is, a jelenlegi időjárási helyzetben - tájékoztatta az Ipoly Erdő Zrt. hétfőn az MTI-t.

A közlemény szerint egyes helyeken, például a Csóványosi kilátónál megvastagodott jégtakaró borítja a fákat, így azok veszélyt jelenthetnek a kirándulókra. A hegyi erdészeti utak könnyen eljegesednek, és előfordulhat, hogy kidőlt fák zárják el az utat. Azt írták: ilyen útszakaszok a Diósjenő-Kemence völgyi út, ahol a Závoz-tetőre sem lehet jelenleg eljutni, illetve a Wenckheim-házhoz vezető úton is adódhatnak problémák.

Hozzátették: várhatóan éjszaka és reggel sem javul a helyzet, az sem kizárt, hogy rosszabbra fordul. Gyalogosan és járművel is veszélyes lehet ilyenkor az erdő - hívták fel a figyelmet.

Ezért arra kérik az erdőlátogatókat, hogy lehetőség szerint ne a Börzsönyt válasszák kirándulásuk helyszínéül addig, míg az időjárás kedvezőbbre nem fordul.

Bakondi: az ország több pontján is veszélyes a helyzet

Veszélyesnek és bonyolultnak nevezte az ónos eső, illetve a fagy miatt az ország több pontján is kialakult helyzetet Bakondi György hétfőn este az M1 Híradójában.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) főigazgatója az mondta: a fővárosban a Normafa, illetve a Svábhegy térségében főleg a kidőlt fák és a leszakadt faágak okoztak nagyon komoly problémát, néhány helyen pedig az elektromos vezetékek is megrongálódtak.

"Ezzel együtt az erőfeszítéseink sikerrel jártak, mert ugyan konvojban, de mindenkit haza tudunk juttatni" - hangsúlyozta. Buszokat is munkába állítottak és a rendőrség is segít a konvojok kísérésében - tette hozzá.

Pest s Heves megyében - elsősorban az erdős területeken - hasonló a helyzet: a fakidőlések jelentős problémát okoztak, volt olyan helyszín is, hol egy gázcsonkot rongált meg egy lezuhanó fatörzs - ismertette.

Több helyen is járhatatlanok az utak - mondta, hozzátéve, hogy jelentős erőfeszítéseket tesz a katasztrófavédelem az utakat megtisztítására és a forgalom biztosítására.

"Talán a legkomolyabb helyzet Dobogókő térségében alakult ki, ahol az áramellátás nagyvezetékei is megsérültek. Itt melegedőhelyet alakítottunk ki, aggregátorokat szállítottunk a helyszínre és a katasztrófavédelem, illetve a rendőrség erői házról házra járnak, hogy meggyőződjenek arról, senki nem maradt a fűtés nélküli lakásokban" - mondta.

Előreláthatólag a helyzet nem javul majd éjszaka, néhol havazás válthatja az esőt - figyelmeztetett a főigazgató, aki azt kérte, hogy az emberek mindenképpen tájékozódjanak mielőtt útnak indulnak, és számítsanak útlezárásokra, illetve a forgalom lassulására.

 

Kritikus a helyzet a Mátra útjain az erdősávok és fasorok mentén az ónos eső, a fagy és a kidőlt fák miatt - olvasható a katasztrófavédelem honlapjára hétfő este feltett közleményben.

A közlemény szerint az esti és éjszakai órákban is fokozott a balesetveszély a Mátra útjain, ezért azt kérik, hogy ne induljanak útnak az emberek.

Az Útinform esti tájékoztatása szerint Heves megyében, a 24-es főúton a galyatetői elágazó és Parádsasvár közötti útszakaszt lezárták, és nem lehet közlekedni a Galyatető és a mátraszentlászlói elágazás közötti úton sem.

Galyatetőn egy trafóház környezetében keletkezett tűz, ezt a pásztói hivatásos tűzoltók oltották el.

Kilencezer ember maradt áram nélkül Mogyoródon

Több mint kilencezer ember maradt áram nélkül a leszakadó villanyvezetékek miatt Mogyoródon hétfőn este - közölte a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel.

Csámpai Attila elmondta, hogy a vezetékek a ráfagyott csapadék súlya miatt szakadtak le. Az áramszolgáltató a katasztrófavédelem munkatársaival együtt dolgozik a károk felszámolásán, de a rossz időjárási körülmények rendkívül megnehezítik a munkát.

Folyamatosan esik az eső, köd van és csökken a hőmérséklet - mondta a szóvivő.

Útlezárás és áramszünetek Nógrád megyében

Nógrád megyében közlekedési nehézségeket és áramszüneteket okoz az ónos eső - közölte az MTI-vel a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője hétfőn.

Angyal Eszter elmondta: jegesedés miatt teljes szélességében lezárták a Mátrakeresztestől a Mátrába vezető 2408-as számú utat.
A Cered és Rónabánya közötti útszakasz szintén jegessé vált, és az úttestre belógó faágak miatt is nehezen lehet közlekedni - tette hozzá.

A szóvivő tájékoztatása szerint kidőlt fa zárta el az utat Salgótarján két városrészében is: Rónabányán a szilváskői elágazónál a salgótarjáni hivatásos tűzoltók végzik a mentést, korábban pedig Somlyóbányán dőlt ki, és zárta el az utat egy tízméteres fa, amit már eltávolítottak a tűzoltók.

Angyal Eszter közölte azt is: az áramszolgáltatótól kapott információk alapján Diósjenő, Mátraalmás, Somoskő, Somoskőújfalu, Szuha és Salgótarján bizonyos területein jelenleg szünetel az áramszolgáltatás, a probléma kijavításáról a szolgáltató gondoskodik.

Továbbra is sok dolguk van a tűzoltóknak Budán

Továbbra is vészhelyzeteket kell megoldaniuk a katasztrófavédelem munkatársainak a budai XII. kerületben - olvasható a katasztrófavédelem honlapján megjelent hétfő esti közleményben.

A közlés szerint az Evetke utca és a Szanatórium utca veszélyes, nehezen megközelíthető szakasszá vált, és tűzoltó egységek dolgoznak a Mátyás király és az Ágnes úton, a Rácz Aladár, a Tatárvirág és a Fodor utcában, ahol kidőlt fákat távolítanak el. A Szanatórium utca csak Budakeszi felől közelíthető meg - tették hozzá.

A Budakeszi úton három autóbusz is elakadt az úttestre dőlt fák és ágak miatt. A járműveket vezetőkkel és utasaikkal együtt a tűzoltók szabadították ki.

Az Árnyas útig csak azokat engedik közlekedni, akik ott laknak; a Budakeszi út Árnyas úttól felfelé vezető szakaszát a hatóságok kedd reggelig teljesen lezárták - fűzték hozzá.

Címkék#ónos eső

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!