Belföld

2014.10.21. 11:52

Óra visszaállítás vasárnap, kezdődik a téli időszámítás

Vasárnap hajnali háromkor egy órával vissza kell állítani az órákat, ezzel visszaáll a normál, más néven a téli időszámítás, amely március 29-éig tart.

A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. kedden közleményben arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a nyári időszámításnak köszönhetően becslésük szerint évente egy nagyobb város, 30-40 ezer háztartás éves villamosenergia-fogyasztása - 120 gigawattóra - takarítható meg. Hozzátették: Magyarország 1980 óta csaknem 4000 gigawattóra villamos energiát takarított meg így.

A közleményben kifejtették: az Európában egységesen alkalmazott óraállítási módszer azon alapul, hogy a lakosság szokásos ébrenléti időszaka - reggel 7 és este 10 óra között - jobban egybeessen a természetes nappali világosság idejével. A tavaszi óraállításkor jelentősen csökken az ország villamosenergia-rendszerének esti terhelése, hiszen később sötétedik, később is kell felkapcsolni a világítást. Hozzátették: az órák október végi visszaállítását követően hamarabb sötétedik ugyan, de ez - összevetve azzal az időponttal, amikor az emberek jellemzően hazaérnek - nem okoz többletfogyasztást.

A Mavir szakembereinek becslése szerint az ország villamosenergia-fogyasztása a nyári időszak alatt naponta 1,5-3 százalékkal, vagyis 2-4 ezer megawattórával alacsonyabb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!