Belföld

2013.04.23. 16:34

Portik-Laborc: az elmúlt húsz év egyik legsúlyosabb politikai botránya?

A Portik Tamás és Laborc Sándor találkozóiról szóló, hétfőn nyilvánosságra hozott név nélküli leiratokat bírálják a magyar politikai élet tagjai.

MTI

A Demokratikus Koalíció (DK) zagyvaságnak tartja a Portik Tamás és Laborc Sándor találkozóiról szóló, hétfőn nyilvánosságra hozott név nélküli leiratokat, ezért az ellenzéki párt arra szólította fel a kormányt, hogy anonimizálás nélkül tegye közzé a történteket bemutató teljes és valós dokumentációt.

Erről Vadai Ágnes, a Gyurcsány Ferenc vezette párt független országgyűlési képviselője beszélt kedden az MTI-nek. A politikus emellett arra kérte a kabinetet, hogy a "tisztánlátás" érdekében hozza nyilvánosságra az UD Zrt.-hez köthető lehallgatások teljes dokumentációját, valamint a játékgépek betiltásával kapcsolatos kormányzati anyagok egészét is.    Az ellenzéki képviselő - aki még szocialista politikusként 2010 és 2011 között az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöke volt - sürgette Pintér Sándor belügyminiszter nemzetbiztonsági bizottság előtti nyílt meghallgatását is.

Vadai Ágnes támogathatónak nevezte a Párbeszéd Magyarországért rendkívüli parlamenti ülés összehívására irányuló kérelmét is. Vadai Ágnes hangsúlyozta továbbá, az elmúlt tíz évben majdnem minden esetben baloldali politikusokkal szemben építettek fel lejárató kampányokat.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal Pintér Sándor belügyminiszter utasítására hétfőn oldotta fel a Portik Tamás és Laborc Sándor közötti megbeszélésekről készült hangfelvételek anonimizált leiratainak titkosságát. A leiratok titkosságának feloldása után hétfőn a Magyar Nemzet Online részleteket közölt a dokumentumokból. Ezek szerint 2008-ban két alkalommal találkozott egymással két másik ember társaságában Portik Tamás és Laborc Sándor. A megbeszéléseken a baloldal 2010-es választási győzelme érdekében jobboldali politikusokat a nyilvánosság előtt támadhatóvá tevő információkról is szó volt. 


Szilvásy: semmiféle politikai motivációjuk nem volt a történteknek

Szilvásy György szerint semmiféle politikai motivációjuk nem volt Portik Tamás és Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) főigazgatója találkozóinak, ugyanez nem mondható el az ügy kiszivárogtatásáról és a hangfelvételek leiratainak nyilvánosságra hozataláról. A Gyurcsány-kormány titkosszolgálatokat felügyelő minisztere ezt kedden mondta az MTI érdeklődésére. 

Portik Tamás, az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatója és Laborc Sándor 2008 nyarán tartott megbeszélései anonimizált leiratainak titkosságát hétfőn oldotta fel az Alkotmányvédelmi Hivatal - az NBH jogutódja - a belügyminiszter utasítására.    Ezzel kapcsolatban Szilvásy György kiemelte: a beszélgetések korántsem arról szóltak, amit a sajtó egy részének előzetes interpretációi sugalltak, azaz nem egy bűnözőtől próbált a kormány titkosszolgálata a politikai ellenfelekre nézve terhelő, kompromittáló információkat gyűjteni vagy pláne kreálni.

A volt miniszter azt mondta, a találkozók előzménye az volt, hogy egy korábbi ismerőse jelezte: Portik Tamás a közhatalom és a szervezett bűnözés közötti kapcsolatokról tudna információval szolgálni. Ekkor - mint minden ilyen esetben - a NBH-hoz tette át az ügyet - fűzte hozzá. Kitért arra, hogy a titkosszolgálatokat felügyelő kormánytagként elődeihez és utódaihoz hasonlóan hetente kapott információkat kormánypárti és ellenzéki politikusokkal, ügyészekkel, bírókkal, magas rangú rendőrtisztekkel kapcsolatos "gyanús körülményekről".

Ezekben az esetekben mindig az volt az eljárás, hogy a szakma szabályai szerint a szolgálatok ellenőrizték az információk megalapozottságát, és ha indokolt volt, a bűnüldöző hatósághoz tették át az ügyet - mondta Szilvásy György.   

A volt miniszter szerint nem volt politikai motiváció az ügyben, amit az is bizonyít, hogy a titkosszolgálati eszközökkel szerzett információkból semmit nem használt fel az akkori kormány politikai riválisai lejáratására.    

A jegyzőkönyvek figyelmes áttekintése is alátámasztja, hogy a beszélgetések célja a nemzetbiztonsági érdekeket szolgáló törvényes információszerzés volt - folytatta. A sajtó egy része Szilvásy György szerint már a nyilvánosságra hozatal előtt egy bizonyos interpretációt próbált sulykolni, és ennek érdekében a csúsztatásoktól, a szöveg meghamisításától sem riadt vissza. Példa erre, hogy azt a szövegrészletet, ahol a főigazgató arról beszél, "bennünket alapvetően az érdekel, az a felület, ahol politikusok, bírók, ügyészek valamilyen módon befolyásolva vannak", korábban voltak akik úgy idézték: a főigazgatót érdekli minden információ, amellyel befolyásolhatja őket - mondta a volt miniszter. Nyilvánvalóan más, ha a közhatalom képviselői között próbálják megtalálni a támadható - akár a szervezett bűnözés által is zsarolható - embereket, mint amikor a kormányoldal maga keres zsarolható pontokat - fejtette ki.

Az is a feltételezett politikai célzat ellen szól, hogy a hangfelvételt a titkosszolgálatoknál szokásos módon irattározták az előző kormányzati ciklusban, így természetesen a kormányváltás után akadálytalanul kerülhetett az új vezetők birtokába - mondta a Gyurcsány-kormány tagja. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az ügy közéleti felhasználása, a jegyzőkönyvek nyilvánosságra hozásának időzítése aligha magyarázható bármiféle szakmai indokkal, sokkal inkább politikai érdekeket látszik szolgálni. "A Fidesz által korábban eltervezett politikai manipuláció egy újabb fejezete, melynek célja az előző kormány, illetve pártjainak lejáratása" - fűzte hozzá.

Arra a felvetésre, hogy a Portik-Laborc találkozón készült hangfelvétel leiratának nyilvánosságra hozása után vajon a másik oldal is megszellőztethet-e kompromittáló hangfelvételeket, Szilvásy György hangsúlyozta: "ezeket a módszereket nem tudom átvenni az ellenféltől".   

Arra a kérdésre, vajon mi szükség volt egy olyan kétes személlyel az NBH főigazgatójának személyesen találkoznia, Szilvásy György úgy reagált: miniszterként soha nem folyt bele a operatív munkába, sem ebben az ügyben, sem más esetekben nincs is abban a helyzetben, hogy szakmailag minősíteni tudná a főigazgató konkrét döntéseit. De például az önmagában is életszerű válasz lehet a kérdésre, ha például Portik azt mondta: csak a főigazgatóval ül le tárgyalni, csak személyesen neki ad információkat.    Szilvásy György hangsúlyozta: felelőtlenségnek tartja, hogy a felvételek szövegének nyilvánosságra hozásával rövid távú politikai előnyöknek rendelték alá a hosszú távú szakmai érdekeket.   

Nyilvánosságra hozni nyomós ok nélkül azt, ami törvényes információgyűjtés során keletkezett? Ezek után mire számíthatnak az ország biztonsága érdekében eljáró szervek informátorai? - vetette fel a volt titkosszolgálati miniszter, aki egyetértett Mesterházy Attilával, az MSZP elnökével abban, hogy megengedhetetlen a titkosszolgálatokat politikai célokra felhasználni.


Fidesz: ez az elmúlt húsz év egyik legsúlyosabb politikai botránya


Az elmúlt húsz év egyik legsúlyosabb politikai botrányának nevezte a Fidesz kommunikációs igazgatója a Portik Tamás és Laborc Sándor közötti megbeszélések nyilvánosságra kerülésével kirobbant ügyet, amelyet "évekig próbáltak eltussolni". A találkozón elhangzottakat szakértők vizsgálják, hogy azok milyen bűncselekmények gyanúját vethetik fel. 

Kocsis Máté keddi budapesti sajtótájékoztatóján közölte: kezdeményezte, hogy a Laborc Sándor egykori titkosszolgálati vezető tavalyi nemzetbiztonsági bizottsági meghallgatásakor készült, titkosított jegyzőkönyvet is tegyék nyilvánossá, mert nem mindegy, hogy Laborc "saját szakállára" találkozott 2008-ban Portik Tamással, az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatójával, vagy "végrehajtott egy feladatot". A bizottsági jegyzőkönyvből ez kiderülhet - mondta a politikus, aki szintén tagja a testületnek.   

Kocsis Máté tájékoztatóján ismertette az ügy előzményeit, azt, hogy "Portik Tamás egy piti bűnözőből lett nagyhal". Felidézte az olajszőkítési botrányt, valamint azt is, hogy 1996-ban már nyomozás indult az Energollal kapcsolatban, "de érdekes módon Portikot futni hagyta az akkori baloldali kormány", majd 2003-ban, amikor ismét baloldali kabinet volt Magyarországon, törölték őt a körözöttek listájáról. "A 2010-as választásokhoz közeledve aggodalom töltötte el Tamásnak a lelkét, és ijedtében megkereste Laborc Sándort. (...) Szerette volna, ha a korábbi, számára paradicsomi állapot nem szűnik meg, éppen ezért felesküdött a baloldal sikerére" - fogalmazott a kormánypárti képviselő, jelezve: nem szokványos, hogy egy magas beosztású titkosszolgálati vezető "feketeöves bűnözőkkel" találkozzon.

A megbeszélésekből levonható legfontosabb tény, hogy "az alvilág egyik vezére megpróbálta segíteni a baloldalt a 2010-es választási győzelemhez. Az is kiderül, hogy az akkori kormányzat nem mondott nemet erre az együttműködésre" - vélekedett a nemzetbiztonsági bizottság fideszes tagja, hozzátéve: Laborc Sándor azzal bízta meg Portik Tamást, hogy gyűjtsön vagy gyártson a Fidesz vezető politikusaira nézve terhelő információkat.

Kocsis Máté szavai szerint ma már biztos, az alvilág a baloldali kabinetek idején összejátszott a titkosszolgálatokkal, és "a baloldali kormányok, ha kellett, akár az ördöggel is cimboráltak".

Szólt arról is, hogy jelenleg szakértői csoport vizsgálja, milyen bűncselekmények valósulhattak meg a Portik-Laborc-találkozókon elhangzottak alapján. Ha kell, ezt követően feljelentést tesznek - mondta. A képviselő kezdeményezi azt is a következő nemzetbiztonsági bizottsági ülésen, hogy vizsgálják meg, milyen kapcsolatban állt az Energol Rt. a titkosszolgálatokkal. Arra is választ keresne továbbá, hogy "az a kapcsolat, amely a szervezett alvilág és a baloldali kormányok alatt intézményesen létrejött", milyen kérésre vagy utasításra alakult ki.

Azzal kapcsolatban, hogy Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság MSZP-s elnöke a Laborc-Portik-beszélgetés teljes leiratának nyilvánosságra hozását kezdeményezi, a Fidesz kommunikációs igazgatója kérdésre azt mondta: Molnár Zsolt a mostani dokumentumok nyilvánosságra hozatalát sem támogatta a testület ülésén.    Az Együtt 2014–Párbeszéd Magyarországért választási szövetség képviseletében nyilatkozó Szabó Tímea szavaira reagálva Kocsis Máté arra hívta fel a figyelmet, hogy Laborc Sándor Bajnai Gordon miniszterelnöksége alatt is titkosszolgálati vezető volt.    A Fidesz politikusa tájékoztatóját azzal zárta, hogy a találkozókon elhangzottak nyilvánosságra kerülésével "a Portik-Laborc-ügy nem véget ért, hanem elkezdődött".

Az Alkotmányvédelmi Hivatal Pintér Sándor belügyminiszter utasítására hétfőn oldotta fel a Portik Tamás és Laborc Sándor közötti megbeszélésekről készült hangfelvételek anonimizált leiratainak titkosságát. A leiratok titkosságának feloldása után hétfőn a Magyar Nemzet Online részleteket közölt a dokumentumokból. Ezek szerint 2008-ban két alkalommal találkozott egymással két másik ember társaságában Portik Tamás és Laborc Sándor. A megbeszéléseken a baloldal 2010-es választási győzelme érdekében jobboldali politikusokat a nyilvánosság előtt támadhatóvá tevő információkról is szó volt.


Rendkívüli parlamenti ülést kezdemény a PM


A Párbeszéd Magyarországért (PM) rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez annak érdekében, hogy kiderüljön, az elmúlt 23 évben hogyan fonódhatott össze egymással az alvilág és a titkosszolgálatok, valamint az alvilág és a politika - jelentette be keddi budapesti sajtótájékoztatóján Jávor Benedek.

A szervezet társelnöke annak kapcsán beszélt erről, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal a belügyminiszter utasítására hétfőn oldotta fel a Portik Tamás, az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatója és Laborc Sándor közötti megbeszélésekről készült hangfelvételek anonimizált leiratainak titkosságát.   

A PM politikusai a parlamenti képviselők négyötödének támogatását kérik ahhoz, hogy az ülésen - a házszabálytól való eltéréssel - felszólalhassanak a rendszerváltozás óta eltelt időszak titkosszolgálatokat, illetve rendőrséget felügyelő miniszterei valamint miniszterelnökei – közölte Jávor Benedek. Hozzátette: végre el kell fogadni egy olyan szabályozást, amelyik lehetetlenné teszi, hogy a titkosszolgálatok kiszabaduljanak a demokratikus ellenőrzés alól vagy hogy az alvilág és a politika összefonódása ilyen mértéket ölthessen.    Jávor Benedek hangsúlyozta, habár az esettel kapcsolatos információk már évek óta meg kellett, hogy legyenek, a Belügyminisztérium, illetve a szolgálatokat felügyelő más állami szereplők mégsem tettek semmit.   

Ebben az ügyben a zéró tolerancia és a száz százalékos átláthatóság az egyetlen út - szögezte le. A társadalomnak joga van megismerni, hogy mi történt ezeken a találkozókon, ezért teljes egészében nyilvánosságra kell hozni az összes hangfelvételt és az azokhoz kapcsolódó dokumentumokat - emelte ki. Emellett meg kell győződni arról is, hogy ezek a dokumentumok hitelesek és teljes mértékben tartalmazzák a találkozókon elhangzottakat - tette hozzá.    A leiratok titkosságának feloldása után hétfőn a Magyar Nemzet Online részleteket közölt a dokumentumokból. Ezek szerint 2008-ban két alkalommal találkozott egymással két másik ember társaságában Portik Tamás és Laborc Sándor. A megbeszéléseken a baloldal 2010-es választási győzelme érdekében jobboldali politikusokat a nyilvánosság előtt támadhatóvá tevő információkról, illetve a jelenleg két gyilkossággal összefüggésben felbujtással gyanúsított, előzetes letartóztatásban lévő Portik akkori ügyeiről volt szó. 


Gálszécsy: a baloldal segítése állt a találkozók középpontjában


Gálszécsy András volt titokminiszter szerint a Portik Tamás és Laborc Sándor közötti találkozók leiratából egyértelműen kiderül, Portik azért ajánlott fel segítséget a Nemzetbiztonsági Hivatal akkori vezetőjének, mert saját érdeke is azt diktálta, hogy 2010-es választásokon a baloldal győzzön.

A volt tárca nélküli miniszter, aki a felvételek nyilvánossá tételének lehetőségét vizsgáló szakértői bizottság vezetője volt, kedden a Lánchíd Rádió Reggeli hírjárat című műsorában beszélt erről.   

A Portik Tamás, az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatója és Laborc Sándor közötti megbeszélésekről készült hangfelvételek anonimizált leiratainak titkosságát hétfőn oldotta fel az Alkotmányvédelmi Hivatal a belügyminiszter utasítására.   

Gálszécsy András kiemelte: a titkosszolgálat által 2008-ban rögzített hangfelvételek leirataiból meg lehet ismerni, hogy Portik mit szeretett volna elérni, és mit ajánlott cserébe. A szakértő a műsorban a második beszélgetés végére hívta fel a figyelmet, amikor "Portik Tamás, a bűnöző", Laborc és két másik ember arról beszélget, Portik milyen segítséget tud adni ahhoz, hogy a 2010-es választásokat is a baloldal nyerje, és Laborc ezt miként fogadja el. A riporternek arra a felvetésére, hogy konkrétan az MSZP segítéséről volt szó politikai ellenfelével szemben, Gálszécsy úgy nyilatkozott, "teljesen egyértelműen erről volt szó".

Hozzáfűzte: Portik Tamás félt attól, hogy ha győz a jobboldal 2010-ben, akkor őt ismét le fogják csukni.    A nemzetbiztonsági szakértő közölte: az önmagában nem bűncselekmény, hogy "a Nemzetbiztonsági Hivatal vezetője és egy bűnöző" találkoztak, annak lehet inkább büntetőjogi vonatkozása, hogy miről beszélgettek és miben állapodtak meg.

Mint mondta, akkor lett volna az ügynek nemzetbiztonsági vonzata, ha a tervek megvalósultak volna, vagyis "bűnözői körök nemzetbiztonsági segédlettel megpróbálták volna megváltoztatni a választások kimenetelét úgy, hogy bizonyos jobboldali neves képviselőket kreált ügyekkel hiteltelenítenek".

Gálszécsy András hangsúlyozta, hogy a leiratokból kiderül: módjuk volt továbbra is kapcsolatban lenni. Portik kapott egy telefonszámot, és megbeszélték, hogy mit tesznek a hívás után. "Ez egy szép, szabályos titkosszolgálati akció ebben a formában" – mondta a volt titokminiszter.

A szakértő ismertette: azért a teljes leiratokat hozták nyilvánosságra, a lényegtelen részletekkel együtt, nehogy olyan politikai vád érje az eljárást, hogy megvágták, tematikusan átalakították azokat. A neveket a személyiségi jogok védelme miatt kellett kisatírozni, hiszen olyanokról is szó van, akiknek semmi köze ehhez az ügyhöz – fűzte hozzá.   

A leiratok titkosságának feloldása után hétfőn a Magyar Nemzet Online részleteket közölt a dokumentumokból. Ezek szerint 2008-ban két alkalommal találkozott egymással két másik ember társaságában Portik Tamás és Laborc Sándor. A megbeszéléseken a baloldal 2010-es választási győzelme érdekében jobboldali politikusokat a nyilvánosság előtt támadhatóvá tevő információkról, illetve a jelenleg két gyilkossággal összefüggésben felbujtással gyanúsított, előzetes letartóztatásban lévő Portik akkori ügyeiről volt szó. 


Mesterházy: megdöbbentő és elfogadhatatlan, ami a találkozón elhangzott

Megdöbbentőnek nevezte Mesterházy Attila MSZP-elnök a Portik Tamás és Laborc Sándor közötti találkozón elhangzottakat. Azt mondta: elfogadhatatlan, hogy bárki politikai céljai érdekében próbálja felhasználni a titkosszolgálatokat, vagy hogy bűnözőket biztasson ellenfelei lejáratására.


A pártelnök keddi sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva elmondta: a hétfőn nyilvánosságra jutott szöveg megdöbbentő, ami a Nemzetbiztonsági Hivatal akkori főigazgatója és Portik Tamás, az Energol Rt. egykori igazgatója 2008. nyári találkozóján elhangzott, az "messze túlmegy azon az eszköztáron", amelyet elfogadhatónak tart.

Hozzátette: elképzelhetetlen, hogy az MSZP ilyen eszközökhöz nyúljon, bárkit erre bátorítson, vagy akár csak olyan érzetet keltsen, amely miatt bárki úgy gondolhatja, ez segítséget jelent a szocialistáknak.

"A titkosszolgálatokat nagyon messze kell tartani a pártpolitikától" - hangsúlyozta.    Elfogadhatatlannak minősítette, hogy bárki politikai ellenfeleinek lejáratására adjon megbízást, illetve hogy bűnözőket biztasson olyan ügyek kreálására, amelyek a politikai versengést befolyásolják.

"Ez elfogadhatatlan, soha nem jutna ilyen az eszünkbe, és remélem, hogy másnak sem jut az eszébe" - nyomatékosította.    Az mno.hu-n hétfőn azután jelent meg egy, a Portik Tamás és Laborc Sándor közötti találkozón elhangzottakat rögzítő leiratokat idéző cikk, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal a honlapján hétfőn közölte: a leiratokat felülvizsgálta, és a két dokumentum minősítését megszüntette, így azok már nem titkosak. 


Jobbik: a baloldal a külföldi tőke és az alvilág segítségével akarta megtartani hatalmát

A Jobbik véleménye szerint a baloldal a külföldi tőkére és alvilági körök segítségére alapozva próbálta megakadályozni a kormányváltást és megtartani hatalmát. 

Volner János frakcióvezető-helyettes ezt keddi, budapesti sajtótájékoztatóján jelentette ki. Egyfelől utalt arra, hogy a Bajnai Gordon által létrehozott Haza és Haladás Alapítvány nyilvánosságra hozta támogatóinak névsorát, amelyben a legnagyobb összeggel az amerikai Center for American Progress szerepel. Emellett nyilvánosságra került egy leirat egy olyan 2008-as találkozón elhangzottakról, amelyen Portik Tamás, az Energol Rt. egykori igazgatója és Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt vezetője is részt vett.    Az ellenzéki politikus szerint ezekből a jelekből teljesen nyilvánvalóan látható, hogy a Fidesz kormányváltását a baloldal úgy próbálta megakadályozni, hogy "részben külföldi tőkére alapozta saját hatalmának megtartására, részint pedig (...) alvilági körökre".

A Jobbik felszólítja a kormányt, hogy minél több adatot hozzon nyilvánosságra ezekről az ügyekről, hogy az emberek lássák, kik vezették ezt az országot nyolc éven keresztül – jelentette ki.

Felszólította a pártokat és a politikai szervezeteket, hozzák nyilvánosságra, hogy milyen állami tulajdonban vagy résztulajdonban lévő szervezetektől kaptak az elmúlt években támogatást és az állami vállalatoktól kapott pénzeket fizessék vissza.

Egyes magán titkosszolgálatok a rendszerváltozás óta tartósan kiszolgálták egyes pártok igényeit – válaszolta arra a kérdésre, hogy kik rögzíthették a Portik-Laborc találkozón elhangzottakat. Annak gyanúja is felmerül, hogy valamely, a nemzetbiztonsági szakszolgálatnál dolgozó emberek végezték a lehallgatásokat, de ezt egy vizsgálatnak kell kiderítenie – tette hozzá.

Fel kell tárni annak a személyi és szervezeti hátterét, hogy kik és milyen mértékben voltak érintettek "az MSZP és az alvilág kapcsolatában", kik és mit tettek azért, hogy az MSZP a 2010-es választások után is meg tudja őrizni a hatalmát – válaszolta egy másik kérdésre.

Az mno.hu-n azután jelent meg egy a Portik Tamás és Laborc Sándor közötti találkozón elhangzottakat rögzítő leiratokat többször idéző cikk, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal a honlapján hétfőn közölte: a leiratokat felülvizsgálta, és a két dokumentum minősítését megszüntette, így azok már nem titkosak. A Belügyminisztérium hétfő délelőtt közölte, Pintér Sándor az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának tájékoztatása alapján utasította a hivatalt, hogy a két leirat minősítését vizsgálja felül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!