Belföld

2015.03.27. 14:13

Quaestor - Az MSZP kikéri a cégvezető levelét és a kormányülés jegyzőkönyvét

Az MSZP kikéri Tarsoly Csabának, a Quaestor elnök-vezérigazgatójának Orbán Viktor kormányfőnek küldött levelét, illetve a február 25-ei kormányülés szó szerinti jegyzőkönyvét és hangfelvételét. Ezt Lukács Zoltán, az ellenzéki párt alelnöke mondta pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az ellenzéki politikus szerint ez a levél választ adhat arra, hogy történt-e bűncselekmény, bizonyíthatja a bennfentes információval való visszaélést. Lukács Zoltán azt mondta, gyanújuk szerint megtörtént ez a bűncselekmény, de a bizonyítékok begyűjtése a hatóságok dolga. Várják, hogy mikor tartanak a Miniszterelnökségen, illetve a Külgazdasági és Külügyminisztériumban (KKM) házkutatást, hogy a levelet lefoglalják - fűzte hozzá.

Mint mondta, szeretnék, ha a levelet a kormány nyilvánosságra is hozná, illetve közölnék azt is, hogy az milyen utat járt be a közigazgatásban.

Azt kérdezte, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csak postás vagy pénzes postás volt, vagyis csak leveleket vitt-hozott, vagy "pénzt is vitt-hozott". A brókerügyek kirobbanása csak véletlenül esik elég közel Szijjártó Péter villavásárlásához? - sorolta kérdéseit.

A szocialista frakcióvezető-helyettes azt is firtatta, hogy ha a február 25-ei kormányülésen döntés született az állami pénzek kivételéről a brókercégektől, miért tartott a KKM-nek ezt a döntést majdnem két héttel később, március 9-én végrehajtani. Miért csak a múlt héten kaptak körlevelet a költségvetési szervek arról, hogy szüntessék meg ezeket a befektetéseiket? - kérdezte.

A kormányülésről készült emlékeztető nem egy olyan okirat, ami bármit igazolna - mondta, hozzátéve, remélik, hogy készül a kormányülésről hangfelvétel. 

Tarsoly Csabának és két társának őrizetbe vételéről azt mondta, ezeknek az embereknek 17 napjuk volt, hogy azt csináljanak a céggel, amit akarnak, és sajtóhírek szerint nincs vagyon a nevükön. Szerinte ennek is meg kell találni a felelősét.

Lukács Zoltán úgy értékelte, hogy Orbán Viktor reggeli rádióinterjújában folytatta a két napja megkezdett beismerő vallomást: elmondta, hogy nem jó gazdái a közpénzeknek, mert rossz helyen, kockázatos vállalkozásoknál tartották azokat. Azt is kérdezte, ki hozta meg ezt a befektetési döntést.

Ismét szorgalmazta, hogy a Magyar Nemzeti Bank felhalmozott profitjából hozzon létre egy kártalanítási alapot, amelyből minden kisbefektető minden fillérjét visszakapná.

Hangsúlyozta: dőlnek Orbán Viktor és a Fidesz fejére a bizonyítékok, a kormányfő és pártja méltatlanná vált az ország kormányzására, ezért hívnak mindenkit április 11-re Budapestre tüntetni.

A Jobbik kezdeményezésére, miszerint a politikusok nyilatkozzanak: ők vagy családtagjaik vettek-e ki pénzt a Quaestorból március 1. és 9. között, Lukács Zoltán úgy reagált, köszönik a Jobbiknak, hogy akciójukat felkarolta, hiszen az MSZP már napokkal ezelőtt  kezdeményezett egy hasonló nyilatkozatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!