Belföld

2015.06.25. 16:24

Ráckeve után már az új feladatokra készül - Kisplasztikák az örökkévalóság üzenetével

Amikor az alpolgármester nem alpolgármester, akkor eredeti szakmájának él. Alkot, kiállításra megy, vagy éppen kiállítást szervez. Ezen a héten zárult Gombos István Ferenczy Noémi díjas ötvös iparművész kisplasztikáiból összeállított nagy sikerű önálló kiállítása a ráckevei Keve Galériában.

Dunaújvárosi Hírlap

Alpolgármesteri, képviselői elfoglaltsága mellet is szakít időt arra, hogy eredeti szakmájának éljen. Olyan ez, mint az úszás, vagy a kerékpározás, soha nem lehet elfelejteni-vallja. A vasgyári bérelt műhely, ahol az alkotások születnek a mai napig rendelkezésre áll. Több meghívása érkezik évente, így a lehetőség adott, hogy ezeknek adott esetben eleget tegyen.

A ráckevei meghívás apropója többek között az volt, hogy a ráckeveiek hajóval látogatták meg a Dunamenti városokat, így Dunaújvárost is, művészeti hidat építve a Duna menti települések között. Akkor vetődött fel újra az a kérdés, hogy Ráckevén ebben a gyönyörű reneszánsz környezetben, a Keve Galériában egy önálló Gombos-kiállítást rendezzenek.

Ahogy dr. Dorkota Lajos a kiállítást megnyító köszöntőjében Rudolf Steinert idézve mondta: A művészet arra hivatott, hogy a múlandó hasonlóságot átitassa az örökkévalóság üzenetével. Bár a szándék az volt, hogy a művész teljes alkotótómunkásságát bemutassák, akár egy életmű kiállítás keretében, de a gyönyörű reneszánsz műemlék galéria helyiségei szűknek bizonyultak a termékeny művész művei számára, így a látogatók egy különlegesen összeállított válogatásban gyönyörködhettek.

Gombos István Ferenczy Noémi díjas ötvös iparművész.  Fotó: Braun Dorottya

Idén több kollektív tárlatra is meghívást kapott még. Az egyik, amelynek Budapesten a Klebersberg Művelődési Központ ad otthont immár tízedik alkalommal az Ötvös Művészeti Biennálé, ez a szakma legnagyobb seregszemléje. Mivel ezek a rendezvények kétévente jelennek meg, ez azt jelenti, hogy a művész már húsz éve részese ezeknek, amely minden alkalommal a szakma legjobbjainak bemutatkozása egyben. A Fejér Megyei Őszi Tárlatnak idén Székesfehérvár ad otthont, de ugyanúgy résztvevője az Új Part kiállításoknak is, amelynek mindig résztvevője volt és lesz is.

Tervei szerint a 65. születésnapjára, 2017-ben a dunaújvárosi Intercisa Múzeumban megvalósulhat az életmű kiállítása is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!