Simon-ügy- Két hónappal meghosszabbították Simon Gábor házi őrizetét

2015. január 12., 15:51 forrás: MTI
komment
További két hónappal meghosszabbította a csaknem százmillió forintos költségvetési csalással gyanúsított Simon Gábor volt szocialista képviselő házi őrizetét a bíróság hétfőn.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A Fővárosi Törvényszék internetes oldalán hétfőn tette közzé, hogy a Budai Központi Kerületi Bíróság március 12-éig meghosszabbította S. Gábor házi őrizetét.

A végzés indoklása szerint az ügyészi indítvány megalapozott, a bűncselekmények elkövetésének gyanúja továbbra is fennáll, tényállásuk és minősítésük nem változott. A nyomozás folyamatban van, a tényállás teljes körű felderítéséhez számos további nyomozati cselekményre van szükség. A végzés szerint a bűncselekmények tárgyi súlya és a büntetési tétele is indokolja a kényszerintézkedés fenntartását - olvasható a közleményben. 

A bíróság szerint "továbbra is megalapozottan feltehető, hogy S. Gábor gyanúsított eljárási cselekményeken való részvétele szabadlábra bocsátása esetén nem lenne biztosítható. A bíróság szerint a szökés és elrejtőzés veszélye a gyanúsított kedvező személyi körülményei ellenére fennállnak."

Simon Gáborról, az MSZP volt elnökhelyetteséről tavaly február elején derült ki, hogy több száz millió forintot tart egy bécsi számlán, és azt nem tüntette fel vagyonnyilatkozataiban. Később az is nyilvánosságra került, hogy egy bissau-guineai útlevéllel Magyarországon is nyitott számlát, amelyen szintén milliók vannak. 

A Központi Nyomozó Főügyészség csaknem 100 millió forintos költségvetési csalással és ötrendbeli hamismagánokirat-felhasználás vétségével gyanúsítja a volt képviselőt. 

Az MSZP volt elnökhelyettesét 2014. március 12-én helyezte előzetes letartóztatásba a bíróság, két hónappal később azonban a házi őrizetét rendelte el. A kényszerintézkedés szabályainak megtartását a gyanúsított mozgását nyomon követő technikai eszközzel köteles ellenőrizni a rendőrség. 

A bíróság szeptember 10-én rendelte el a Simon Gábor bécsi bankszámláján lévő vagyon zár alá vételét, ez november 17-én, a másodfokú bíróság döntése értelmében emelkedett jogerőre. 

A Magyar Nemzet novemberben arról írt, hogy Simon Gábor százmillió forintot meghaladó adóhátralékot fizetett be a közelmúltban a külföldi számlákon rejtegetett vagyona után. Ezután Németh Szilárd, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának kormánypárti alelnöke bejelentette, hogy a Fidesz az ügyészség, a Belügyminisztérium és a titkosszolgálat képviselőinek tájékoztatását kéri a Simon-ügy vizsgálatának jelenlegi állásáról; elsősorban arra kíváncsiak, hogy az MSZP volt elnökhelyettese milyen forrásból tudta befizetni a 128 millió forintnyi adóhátralékot.

2015. január 12., 15:51 forrás: MTI

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...