Belföld

2017.03.16. 13:22

Nem volt olyan megye, ahol ne lett volna szabadtéri tűz március 15-én

Égett szalmabála, száraz fű, és erdő aljnövényzete is. A tűzgyújtási tilalom továbbra is az egész országban érvényben van.

A nemzeti ünnepen az egész ország területén keletkeztek szabadtéri tüzek. A legtöbb Borsodban, de számos esetben vonultak vegetációtűzhöz Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Pest és Hajdú-Bihar megye tűzoltói is – gyakorlatilag a tűzesetek háromnegyedében szabadtéri tüzet oltottak a hivatásos, önkormányzati és önkéntes egységek. Az országban továbbra is általános tűzgyújtási tilalom van érvényben.

Szerdán ötvenöt alkalommal riasztották a hivatásos tűzoltókat szabadtéri tűz miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A leégett területek nagysága tíz négyzetmétertől tizenhét hektárig terjedt. A miskoci és az ózdi egységek tizenkét alkalommal avatkoztak be ilyen jellegű káreset miatt. Szendrő határában a helyi tűzoltók tíz, a mezőkövesdiek Sálynál tizenöt, míg a kazincbarcikaiak Kelemér külterületén tizenhét hektáron oltották a lángoló növényzetet. Az esetek során senki sem sérült meg.

Tizenhárom szabadtéri tűzhöz riasztották a Heves megyei tűzoltókat. Az esetek többségében kisebb területen, néhány száz négyzetméteren csaptak fel a lángok, de három esetben több hektárra is kiterjedt a tűz. Bükkszenterzsébeten öt hektáron égett a száraz fű, oda az egri hivatásos tűzoltókat riasztották, Bekölce külterületén másfél hektáron gyulladt meg a nádas, amit a bélapátfalvai önkormányzati tűzoltók oltottak el, Andornaktálya határában tizenöt hektáron égett le a száraz fű, a tüzet az egri hivatásos tűzoltók oltották el. A megye hivatásos és önkormányzati tűzoltói, illetve több önkéntes egyesület tűzoltója is szinte egész nap a kisebb kiterjedésű szabadtéri tüzek oltásán dolgozott, ezzel megakadályozva a tüzek továbbterjedését.

Bátonyterenyére négy alkalommal is szabadtéri tűzeset miatt vonultak a tűzoltók: az egyik helyszínen hat, a másik kettőn két-két hektáron, a negyedik helyszínen pedig ötven négyzetméteren égett a száraz fű és a bozótos. Taron égett a legnagyobb összefüggő terület, ott nyolc hektáron lángolt a vegetáció, emellett Szirákra hat hektáron, Csitárra négy hektáron, Balassagyarmatra háromszáz négyzetméteren égő tüzek miatt kellett vonulniuk a tűzoltóknak, és Patvarcon a közút melletti árokpart égett kisebb területen. A szabadtéri tűzeseteket a balassagyarmati, a berceli, a bátonyterenyei és a pásztói hivatásos tűzoltók, valamint az Ipoly-völgyi Különleges Mentők és a héhalmi önkéntes tűzoltók oltották el kéziszerszámokkal és puttonyfecskendőkkel.

Több esetben is riasztották szabadtéri tűzesetekhez a tűzoltókat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is. Egyhektáros területen az erdő aljnövényzete gyulladt ki délután Kemecsén, a Ságvári utca közelében. Az ibrányi önkormányzati tűzoltók kéziszerszámok és puttonyfecskendő segítségével oltották el a lángokat. Kislétán, szintén egyhektáros területen a bozótos égett, itt a nyírbátori hivatásos tűzoltók akadályozták meg a lángok továbbterjedését. Kisebb területeken kellett beavatkozniuk több helyen is a tűzoltóknak hasonló eseményeknél, így Csaholcon, Ököritófülpösön, Balkányban, Nyírmihálydiban, Kékcsén, Nyírtelken, Tiszaadonyban, Kisvárdán, Dombrádon és Nyírbogdányban is. Személyi sérülés egyik esetben sem történt.

Komárom-Esztergom megye tűzoltóinak is adtak munkát a szabadtéri tüzek. Kedd délutántól összesen tizennégy alkalommal kellett szabadtéri tűzesetekhez vonulniuk. Az esetek alapvetően kisebb kiterjedésűek voltak, amelyek sokszor útszéli füves részeket érintettek. Volt azonban, olyan tűzeset is ahol nádas, illetve kör szalmabálák égtek. A tűzoltók minden esetben rövid idő alatt képesek voltak megfékezni a lángokat kéziszerszámokkal és háti puttonyfecskendővel.

A száraz tavaszi időben Somogy megye több pontjára is szabadtéri tüzek oltása miatt vonultak a tűzoltók. Ötvöskónyiban, a Kónyi és a Dobó utca közötti területen lakóházakat veszélyeztettek a lángok. A nagyatádi hivatásos tűzoltók munkáját megnehezítette a feltámadó szél, ám végül sikerült megfékezni a lángokat. A tízhektáros terület négyötödét sikerült megóvni a tűz pusztításától. Lábodon kis területen kapott lángra egy gondozatlan terület. A lábodi önkéntes és a nagyatádi hivatásos egységek avatkoztak be. Bábonymegyeren is egy gazos terület borult lángba, amelynek oltását a siófoki hivatásos tűzoltók végezték.

Fotó: Nagyatád HTP


Száraz fű, avar és aljnövényzet égett körülbelül egy hektáron a 8-as főút mellett, Vasvár külterületén tegnap este. Az erdősávot veszélyeztető tüzet a város önkormányzati tűzoltói fékezték meg.

Körösszakál külterületén hatezer négyzetméteren égett a száraz avar és a nád tegnap délután. A komádi önkormányzati tűzoltók vonultak a helyszínre, majd kézi szerszámok segítségével eloltották a tüzet. Kár nem keletkezett.

Öt szabad területen keletkezett tüzet oltottak el a Csongrád megyei tűzoltók. Magyarcsanádon, Üllésen, Röszkén, Szegeden és Szentesen avatkoztak be a rajok, a tüzek terjedelme száz négyzetméter és fél hektár között volt.

Délelőtt Kehidakustányban, a Hunyadi utcában mintegy ötszáz négyzetméteren avar égett, egy hegyi hajlékot veszélyeztetve. A zalaszentgróti önkormányzati tűzoltók gyors beavatkozásának köszönhetően rövid idő alatt sikerült megakadályozni a tűz továbbterjedését. Délután Zalabaksán, az Ady Endre utcában fél hektáron száraz fű lángolt, amely egy fenyőcsemetést veszélyeztetett. A lenti hivatásos tűzoltók kéziszerszámokkal oltották el a szabadtéri tüzet. Este Zalaegerszegen, a Pózva utcában összehordott háztartási hulladék égett. A kis kiterjedésű tüzet pár perc alatt eloltották a helyi hivatásos tűzoltók.

Forrás: katasztrofavedelem.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!