Belföld

2016.02.01. 19:49

Terrorizmus - Simicskó: visszatartó ereje van a katonai jelenlétnek

A Magyar Honvédségnek erődemonstrációs feladata is van - hangsúlyozta az InfoRádió Aréna című műsorában hétfő este a honvédelmi miniszter, aki szerint visszatartó ereje van annak, ha a terroristák látják, hogy az állam mekkora erővel tud fellépni.

Simicskó István kiemelte: meg kell mutatni, hogy a Magyar Honvédség létezik, vannak katonák, akik a rendőri erőket segítve nyomatékot adnak a biztonságnak. Hozzátette, hogy az utóbbi időben a közterületeken járőröző katonai rendészek jelentősen növelték a magyar emberek biztonságérzetét.

A honvédelmi miniszter szerint az elmúlt időszakban tapasztalt illegális migrációs folyamat egy váratlan támadás veszélyét hozta magával.

Közölte: az Európába érkezett mintegy másfélmillió illegális migránsra előőrsként tekintenek. Hozzátette: egyelőre azt látják, hogy Románia képes megvédeni a román-szerb határszakaszt, de mind eszközzel, mind emberrel készen állnak arra, hogy szükség esetén, a román határon is megépítsék a kerítést.

"A legfontosabb a magyar emberek biztonságának garantálása" - szögezte le a honvédelmi miniszter. Simicskó István ezzel együtt viszont azt is kiemelte, hogy "a biztonságnak ára van". 

Ha veszély éri az országot, evidens hogy bizonyos szabadságjogok korlátozhatók a biztonság garantálása érdekében - mondta, felidézve hogy a 2001. szeptember 11-ei amerikai terrortámadások után jelentős "rezsim" intézkedések léptek életbe. Másik példaként említette, hogy a tavalyi franciaországi merényletek során a terroristák az internetet használták a kapcsolattartásra, egy játékszoftveren keresztül kommunikáltak egymással. 

A honvédelmi miniszter ezzel együtt kiemelte, Magyarország demokratikus jogállam, a terrorveszélyhelyzetről szóló alkotmánymódosítási tervezet egy felsorolást tartalmaz, hogy milyen intézkedéseket lehet "a szükségesség és arányosság" figyelembevételével életbe léptetni .

Kérdésre válaszolva a honvédelmi miniszter hangsúlyozta, hogy a kötelező sorkatonai szolgálat visszaállítására csak háború, vagy megelőző védelmi helyzet esetén van lehetőség. 

A cél az önkéntes tartalékos rendszer kibővítése - mondta Simicskó István. Ennek érdekében már több sportszövetséget is megkerestek, mert a fiatalokat szeretnék megszólítani. Megjegyezte, hogy a migrációs helyzet miatt több ezer fiatal akart jelentkezni önkéntes tartalékos katonának.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!