Belföld

2015.10.29. 16:04

Több mint 50 tonna lejárt szavatosságú cukrászati alapanyagot találtak Budapesten

Egy cukrászatok, pékségek ellátására szakosodott, budapesti székhelyű vállalkozásnál összesen 53 tonna lejárt szavatossági idejű, jelöletlen, szabálytalanul tárolt termék megsemmisítését rendelte el a Pest Megyei Kormányhivatal - közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel.

A hatóság továbbá arra kötelezte a céget, hogy valamennyi, 2015-ben gyártott poralapú termékét hívja vissza, mivel nem biztosított a termékek nyomon követhetősége, így nem zárható ki, hogy összetevőként lejárt szavatosságú alapanyagot használtak fel.

A lejárt alapanyagok között szerepeltek növényi zsírok, kakaópor, fagyasztott gyümölcsök, és volt közöttük olyan adalékanyag is, amely még 2004-ben lejárt a minőségmegőrzési ideje - írták.

A közlemény szerint a cég meghamisította az általa gyártott diótöltelék, dejós diótöltelék nevű termékeket, ugyanis a megnevezésben szereplő dió helyettesítésére szóját, kölest, búzacsírát és napraforgót használt. A 44 százalékos diótartalommal jelölt termékükhöz mindössze 24 százalék diót használtak fel, valamint máktöltelék terméküket is szójával és kölessel hígították.

Hangsúlyozták: a felhasznált jelöletlen szója allergén összetevő, az érzékenyek számára egészségügyi problémákat, allergiás tüneteket okozhat.

A Pest Megyei Kormányhivatal szerint a hamisított termékek pékségekhez, cukrászatokhoz jutottak el a nagykereskedéseken keresztül. A cég a hatósági kötelezés ellenére nem megfelelően tájékoztatta kereskedelmi partnereit, és késlekedve bocsátotta a hatóság rendelkezésére a szükséges adatokat az ellenőrzéskor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!