Belföld

2014.10.08. 17:11

Több mint nyolcvan roncsautót szállítanak el november végéig Budapesten

Nyolcvan-kilencven üzemképtelen autó elszállítására adott le eddig megrendelést a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI), november végéig szállítják el őket a telephelyükre. A cél az, hogy több parkolóhely legyen a városban - mondta a FÖRI szolgálati igazgatóhelyettese szerdán az MTI-nek.

Hermann Gábor közölte: negyvenötöt már elszállítottak a szeptember elején megtalált "roncsautók" közül. Nyolcvan-kilencven autóra adták le a szállítási megrendelést, ezeket reményei szerint november közepéig-végéig elszállítják. A FÖRI naponta négy-hat autót tud elszállíttatni közreműködő cégek segítségével, a kerületi közterület-felügyeletek értelemszerűen többnyire kevesebbet - mondta.

Hozzátette: szeptember végéig csaknem négyszáz ilyen autót találtak, és az elmúlt napokban a sajtómegjelenés hatására egyre több bejelentést kapnak a lakosságtól. Ezt a négyszáz gépjárművet - ha a tulajdonosok nem távolítják el maguktól a közterületről - várhatóan a jövő év márciusáig szállíthatják el, de, mint mondta, a FÖRI csak a főváros tulajdonában álló közterületekről vitetheti el az érintett autókat, a kerületi közterületeken az adott kerület közterület-felügyelete illetékes. A "roncsautók" felderítésében kiemelte a Fővárosi Biztonsági Irodában városgondnokként dolgozó szabadnapos tűzoltók, a társhatóságok és a lakosság segítségét is.

Roncsautót szállítanak el a Városligetből egy budaörsi telephelyre 2014. október 8-án. A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) csaknem négyszáz roncsautót talált szeptemberben, amelyek elszállítását már megkezdték, és ezzel parkolóhelyeket szabadítanak fel. MTI Fotó: Máthé Zoltán



Elmondta: közterületen nem parkolhat olyan gépjármű, amelynek nincs forgalmi rendszáma, vagy nem érvényes a műszaki engedélye. A feltűnően rossz állapotú, például súlyos közlekedési balesetben tönkrement járműveket is elszállítják, mert ezek közúti forgalomban nem vehetnek részt. Ha a közterület-felügyelet munkatársa megállapítja, hogy egy jármű üzemképtelen, jegyzőkönyv készül, felvétele után harminc nappal kezdhetik meg a szállítást, ami kiderül a jármű szélvédőjére helyezett értesítésből is.

Hangsúlyozta: az üzemképtelen gépjárművek elszállítása nem kötelezettség, hanem lehetőség, de a FÖRI azért kíván élni vele, mert amellett, hogy a parkolóhelyek felszabadítása "társadalmilag hasznos cél", a szabálytalanul parkolók számát is csökkenthetik.

Elmondása szerint az elszállított gépjárművek őrzött telephelyre kerülnek. Erről a tulajdonos kap egy értesítést, majd ha arra sem reagál, még egyet. Hat hónap után értékesíthetők a gépjárművek. Ha nem jelentkezik vásárló, regisztrált hulladékbontóknál megsemmisítik az autókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!