Belföld

2014.07.31. 06:56

Több mint száz helyre riasztották a tűzoltókat a vihar miatt

Országszerte több mint száz helyszínre riasztották a tűzoltókat a szerda délután kezdődött viharos időjárás okozta károk miatt - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Hajdu Márton elmondta: jellemzően az ország nyugati felében okozott problémát a viharos időjárás. A bejelentések többsége Vas, Veszprém, Zala és Győr-Moson-Sopron megyéből érkezett. Elsősorban a hirtelen lezúduló jelentős csapadék, kisebb mértékben a viharos erősségű szél okozott problémát. Veszprém megyében villámcsapás következtében egy ember megsérült.

A viharos idő 27 ingatlanban okozott kárt. Vas megyében hat településen homokzsákokkal kellett megvédeni a lakóházakat. Több helyen kidőlt fák és leszakadt ágak zárták el az utakat, egy helyen villanyoszlop dőlt az útra. Kőszeg és Kőszegfalva között a vasúti töltést is alámosta a víz - fejtette ki a szóvivő.

A csütörtökön várható heves zivatar és felhőszakadás veszélye miatt az egész országra figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat. Az ország jelentős részén, köztük a fővárosban is másodfokú figyelmeztetések vannak érvényben.

A meteorológiai szolgálat azt írta: délelőtt főként a keleti, északkeleti megyékben, délután a Dunántúlon is egyre többfelé várható zivatar. Késő este az Alföldet dél felől újabb zivatarzóna éri el. A zivatarokhoz elsősorban felhőszakadás (akár 60 milliméternél is több esővel), helyenként jégeső és viharos széllökés társulhat. Heves zivatargócokban nagyméretű (akár 4 centiméter átmérőjű) jég és akár 90 kilométer/óránál erősebb szélroham is előfordulhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!