Belföld

2014.12.07. 09:48

Több településen egészségtelen, illetve kifogásolt a levegő minősége

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) vasárnapi közlése szerint a levegő magas szállópor-tartalma miatt Salgótarjánban és Sajószentpéteren egészségtelen, három másik északkeleti településen - Miskolcon, Putnokon és Kazincbarcikán - kifogásolt a levegő minősége. Az OKI térképén jelzett többi települést a kiváló levegőminőséget jelző kék színnel jelölték.

Salgótarjánban Dóra Ottó polgármester a szmogriadó tájékoztatási fokozatát rendelte el vasárnap, miután a szálló por átlagkoncentrációja két egymást követő napon meghaladta a köbméterenkénti 75 mikrogrammos tájékoztatási küszöbértéket: szombaton 81,4, vasárnap 93,6 volt az átlagkoncentráció - közölte a városháza az MTI-vel.

A polgármester a közleményében azt javasolja, hogy a légúti és keringési betegségben szenvedők, csecsemők, gyermekek és időskorúak csak annyi időt töltsenek a szabadban, amennyit feltétlenül szükséges.

Dóra Ottó a szmoghelyzet további romlásának megelőzése érdekében azt kéri, hogy a városban élők mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát, lehetőség szerint a közösségi közlekedést részesítsék előnyben, szüneteltessék az építési, bontási munkákat. A polgármester felhívja a lakosság figyelmét az avar- és kerti hulladékok égetési tilalmának betartására is.

Az OKI a levegő szennyezettségének egészségügyi értékelését egy index alapján végzi. Az OKI táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!