Belföld

2017.07.27. 15:05

Pisztrángmanufaktúra - A Csíki havasok lábánál a jég hátán is meglehet élni

Két szorgalmas erdélyi férdiember, Abos Sándor és Szabó Zoltán maguk alakították ki pisztrángneveldéjüket, sokak megelégedésére.

Pálinkás István

Kukoricalisztben forgatott pisztrángot enni Csíkszentkirályban Siposéknál olyan, mint kitekinteni a tusványosi szabadegyetem felé szálláshelyünkről, végigpásztázva Alcsík felé Csíkszentimre, Csíkszentsimon irányába. Majd a legnagyobb nyugalommal megállapítani, igen, a jég hátán is meg lehet élni. Legalábbis errefelé nem szeretnek tétlenkedni az emberek, ahogyan Abos Sándor és Szabó Zoltán sem, akik maguk alakították ki pisztrángneveldéjüket, sokak megelégedésére:

- Mi is esszük a pisztrángot - mosolyog Zoltán, aki társaival együtt két éve indította a Csíkszentimrei telephelyüket az élő patakra ágyazva a neveldét -, a feleségem naponta enné, nagyon szereti. Még a szomszédságnak is szívesen hozzuk.

Abos Sándor és Szabó Zoltán maguk alakították ki pisztrángneveldéjüket

A pisztrángnak a tiszta víz lételeme, a természet adta lehetőségek pedig adottak a kiváló neveléshez. A jelenleginél több tenyésztői faktor kialakítására már nincsen szándékuk, de észérvekkel alátámasztható okok miatt:

- A patak sem bírná meg már. A mostani kapacitást nem lehet bővíteni.

- Volt elképzelés - csatlakozik Sándor a beszédbe -, hogy növeljük a kapacitást, viszont a patak vízhozama valóban behatárol. Nem lehet a végtelenségig bővíteni a medencéket. A pisztrángnál nagyon fontos, hogy minél nagyobb tömegű víz menjen át a tavakon, folyamatos legyen az oxigéndús vízellátás. Nem úgy, mint a pontytenyészetben, ahol állóvíz van. Kényes a pisztráng, főleg a nyári nagy melegekben. Olyankor a halpusztulás is előfordul.

Az ivadéketetés mindennapos feladat a medencéknél

Zoltán még azt is megemlíti, hogy a húsz fokot nem szabad meghaladnia a víz hőfokának. Mi több, a víz nem közlekedhet egyik tóból a másikba, hanem minden egyes tónak független vízellátási rendszere van, a hozzá kialakított másfél kilométeres csőrendszerrel:

- Az idei ivadékok közé kanadai pisztráng is becsúszott a szivárványos mellé. Még mi sem igazán ismerjük pontosan. Ez egy sárga színű, fehér, ami a szivárványos pisztráng egy fajtája, mindenképpen színfoltja a gazdaságnak. Majd meglátjuk, a vásárlók, hogyan igénylik.

A most másfél hónapos ivadékok augusztus közepén kerülnek a nagyobb medencékbe, év végére már 80 grammosak lesznek, ha jól nőnek a tíz dekát is megütik majd.

A pisztrángmanufaktúrát őrző két ázsiai juhászkutya még csak kölyök, s valószínűleg a mi szerencsénk is ez volt, hogy komoly sérülés nélkül vettük a látogatást a Csíkszentimre és az erdő közt meghúzódó kis telepen. Ahol a frissen vásárolt pisztrángot a friss patakban megtisztítva már vittük is elkészíttetni. Egyenesen az érintetlen természetből, a Csíki havasok lábától, a faluba, ahol szeretettel és remek ízvilággal gazdagodva nyugtáztuk, aki nem használja ki a természeti adottságokat, úgy tisztelve azt, hogy ne ártson a kölcsönösségnek, soha nem fogja érteni a mondást, hogy "Aki megy, az halad, aki áll, az marad.", s eheti az állott halat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!