2017.07.27. 15:05
Pisztrángmanufaktúra - A Csíki havasok lábánál a jég hátán is meglehet élni
Két szorgalmas erdélyi férdiember, Abos Sándor és Szabó Zoltán maguk alakították ki pisztrángneveldéjüket, sokak megelégedésére.
Kukoricalisztben forgatott pisztrángot enni Csíkszentkirályban Siposéknál olyan, mint kitekinteni a tusványosi szabadegyetem felé szálláshelyünkről, végigpásztázva Alcsík felé Csíkszentimre, Csíkszentsimon irányába. Majd a legnagyobb nyugalommal megállapítani, igen, a jég hátán is meg lehet élni. Legalábbis errefelé nem szeretnek tétlenkedni az emberek, ahogyan Abos Sándor és Szabó Zoltán sem, akik maguk alakították ki pisztrángneveldéjüket, sokak megelégedésére:
- Mi is esszük a pisztrángot - mosolyog Zoltán, aki társaival együtt két éve indította a Csíkszentimrei telephelyüket az élő patakra ágyazva a neveldét -, a feleségem naponta enné, nagyon szereti. Még a szomszédságnak is szívesen hozzuk.
Abos Sándor és Szabó Zoltán maguk alakították ki pisztrángneveldéjüket
A pisztrángnak a tiszta víz lételeme, a természet adta lehetőségek pedig adottak a kiváló neveléshez. A jelenleginél több tenyésztői faktor kialakítására már nincsen szándékuk, de észérvekkel alátámasztható okok miatt:
- A patak sem bírná meg már. A mostani kapacitást nem lehet bővíteni.
- Volt elképzelés - csatlakozik Sándor a beszédbe -, hogy növeljük a kapacitást, viszont a patak vízhozama valóban behatárol. Nem lehet a végtelenségig bővíteni a medencéket. A pisztrángnál nagyon fontos, hogy minél nagyobb tömegű víz menjen át a tavakon, folyamatos legyen az oxigéndús vízellátás. Nem úgy, mint a pontytenyészetben, ahol állóvíz van. Kényes a pisztráng, főleg a nyári nagy melegekben. Olyankor a halpusztulás is előfordul.
Az ivadéketetés mindennapos feladat a medencéknél
Zoltán még azt is megemlíti, hogy a húsz fokot nem szabad meghaladnia a víz hőfokának. Mi több, a víz nem közlekedhet egyik tóból a másikba, hanem minden egyes tónak független vízellátási rendszere van, a hozzá kialakított másfél kilométeres csőrendszerrel:
- Az idei ivadékok közé kanadai pisztráng is becsúszott a szivárványos mellé. Még mi sem igazán ismerjük pontosan. Ez egy sárga színű, fehér, ami a szivárványos pisztráng egy fajtája, mindenképpen színfoltja a gazdaságnak. Majd meglátjuk, a vásárlók, hogyan igénylik.
A most másfél hónapos ivadékok augusztus közepén kerülnek a nagyobb medencékbe, év végére már 80 grammosak lesznek, ha jól nőnek a tíz dekát is megütik majd.
A pisztrángmanufaktúrát őrző két ázsiai juhászkutya még csak kölyök, s valószínűleg a mi szerencsénk is ez volt, hogy komoly sérülés nélkül vettük a látogatást a Csíkszentimre és az erdő közt meghúzódó kis telepen. Ahol a frissen vásárolt pisztrángot a friss patakban megtisztítva már vittük is elkészíttetni. Egyenesen az érintetlen természetből, a Csíki havasok lábától, a faluba, ahol szeretettel és remek ízvilággal gazdagodva nyugtáztuk, aki nem használja ki a természeti adottságokat, úgy tisztelve azt, hogy ne ártson a kölcsönösségnek, soha nem fogja érteni a mondást, hogy "Aki megy, az halad, aki áll, az marad.", s eheti az állott halat.