Belföld

2014.12.23. 14:05

Útdíj - Fidesz: politikai színjáték volt a reggeli parlamenti ülés

A Fidesz politikai színjátéknak tartja az útdíj ügyében kedd reggelre ellenzéki kezdeményezésre összehívott rendkívüli parlamenti ülést, ezért nem vett részt rajta - közölte a kormánypárti frakció szóvivője budapesti sajtótájékoztatóján.

Tuzson Bence azt mondta: az ellenzéki képviselők az Országgyűlésben olyan ügyet akartak megvitatni, amely nem a Ház témája, hanem a kormányé.

Hozzátette, hogy a kedd reggeli rendkívüli ülésen - amely a kormánypárti képviselők távolmaradása miatt végül határozatképtelen lett - az ellenzéki politikusok közül sem vett részt mindenki, negyedük nem volt jelen.

A szóvivő szerint a reggeli ülés csak arra volt való, hogy az ellenzék "hergelje" az embereket.

Arra, hogy az LMP az Alkotmánybíróság elé vinné az útdíjról szóló döntést, úgy reagált: a kormánytöbbség mindig is arra törekedett, hogy minden jogszabályuk alkotmányos legyen.

Tuzson Bence többször is hangsúlyozta: az új autópályamatrica-rendszerrel az emberek kilencven százalékénak olcsóbb lesz a sztrádahasználat.

Az ellenzék politikai színjátékával szemben a Fidesz - folytatta a frakciószóvivő - a parlament délutáni ülésen dolgozni szeretne és módosítani az Áder János államfő által megfontolásra visszaküldött két törvényt.

Kifejtette: a plázaépítési tilalmat fenntartó törvénnyel kapcsolatban technikai jellegű, eljárásjogi kifogásai voltak a köztársasági elnöknek, ezeket az Országgyűlés orvosolni fogja.

A másik visszaküldött törvényről, a veszteséges szuper- és hipermarketek szankcionálásáról szólva Tuzson Bence jelezte: a törvényalkotási bizottság által javasolt változtatással - reagálva az államfői kifogásra - a napi fogyasztási cikkek árusításának tilalma a kisebb árbevételű, akár magyar üzletekre is kiterjedhet.

A szabályozás alapvető célja, hogy a több száz milliárd forintos forgalmat bonyolító kereskedelmi nagyvállalatok ne külföldön adózzanak, hanem Magyarországon - mondta a politikus, hozzátéve, hogy cél a magyar kis- és középvállalkozások megvédése is.

Jobbik: a kormány fejőstehénként tekint az autósokra

A Jobbik álláspontja szerint a kormány fejőstehénként tekint az autósokra, és az ő rovásukra igyekszik érvényesíteni a költségvetés "pénzéhségét".

Volner János, az ellenzéki párt alelnöke keddi sajtótájékoztatóján előkészítetlennek, meggondolatlannak, az egyeztetéseket nélkülöző jogszabály-alkotási politikának minősítette az útdíj körüli helyzetet.

Kifogásolta az autósokat terhelő magas jövedéki adót, parkolási díjakat és az elektronikus útdíjat. Mint mondta, azzal egyetértenek, hogy a megyei matrica a lakosság egy részének tehercsökkenést jelent, azt ugyanakkor bírálta, hogy a kormány nem vetette el az autópályák fővárosi bevezető szakaszaira vonatkozó díjfizetési kötelezettséget.

A jobbikos politikus egyúttal jelezte: a kormány lelepleződött, mert az Európai Unió tagadta, hogy előírná a fizetős szakaszok bővítésének szükségességét. Hozzátette: elutasítják a kiterjesztést, mert az elkerülők, pályaszakaszok tehermentesítik a nagyvárosokat.

Volner János arról is beszélt a kedd reggeli, útdíjról szóló - határozatképtelenség miatt berekesztett - rendkívüli parlamenti üléssel kapcsolatban, hogy egyetértettek volna a parlamenti vita lefolytatásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!