Belföld

2014.09.19. 07:31

Vádat emelt az ügyészség a Bora Bora-ügyben

Személyi szabadság megsértésének bűntette és más súlyos bűncselekmények miatt vádat emelt a magyar ügyészség a Bora Borán rekedt, válófélben lévő magyar nő és kisgyermeke ügyében - tájékoztatta a Fővárosi Ügyészség pénteken az MTI-t.

A Bora Bora-ügyként ismertté vált büntetőügyben - a vádirat lényege szerint - a francia állampolgárságú vádlott és a magyar állampolgárságú sértett 2008 júniusában kötött házasságot, majd egy évvel később közös gyermekük született. Házasságuk azonban megromlott, a férfi 2009 áprilisa és 2011 novembere között rendszeresen - több esetben gyermekük előtt - bántalmazta a nőt.

A férfi 2011 őszén megtudta, hogy a sértett a válást fontolgatja, ezért - azzal az indokkal, hogy tegyenek kísérletet házasságuk rendbehozatalára - meggyőzte feleségét, a kisfiúval együtt utazzon pár hónapra Bora Borára. Ott is bántalmazta azonban a sértettet, majd elvette és elrejtette a gyerekkel közös magyar útlevelét.

A vádlott ezzel megakadályozta a sértettet abban, hogy Francia Polinézia területét elhagyja, tartózkodási helyét szabadon megválassza, és ezzel személyi szabadságától megfosztotta - emelte ki az ügyészség közleményében.

A férfi folytatta felesége lelki és testi bántalmazását, így a sértett továbbra is válni akart. Ekkor a vádlott elhatározta, hogy a bontópert 2012 áprilisában maga indítja meg Bora Borán. Ezzel elérte azt, hogy - az útlevelek elvételéből adódó hosszabb ott-tartózkodásra hivatkozva - a házasság felbontása és a gyermekelhelyezés kérdésében is külföldön induljon bírósági eljárás.

Az ügyészég szerint a vádlott gyermeke erkölcsi és érzelmi fejlődését is veszélyeztette.

A kerületi ügyészség a férfit más bűncselekmények - egyebek mellett kiskorú veszélyeztetésének bűntette - mellett személyi szabadság - jelentős érdeksérelmet okozva elkövetett - megsértésének bűntettével vádolja - olvasható a közleményben.

A Nyíri szülők 2012 novemberében álltak a nyilvánosság elé, és számoltak be lányuk történetéről. Nyíri Iván akkor azt mondta: az apa közokirat-hamisítást követett el azzal, hogy - felhasználva az útleveleket - bejelentette francia polinéziai lakhelyre az anyát és fiát, noha a nő ehhez nem járult hozzá, nem írt alá ilyen kérvényt. Erre azért volt szüksége, hogy hat hónap elteltével beadhassa ott a válókeresetet.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium és a tárca egykori vezetője, Navracsics Tibor többször egyeztetett a francia szaktárcával a csendes-óceáni Bora Bora szigetén rekedt asszony ügyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!