Varga Mihály az alacsony olajár GDP-növelő hatásáról is beszélt a sikeres vállalkozások díjazásán

2014. december 17., 12:36 forrás: MTI
komment
Varga Mihály szerdán átadta a Díj a sikeres vállalkozásokért novemberi elismeréseit Budapesten.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Az eseményen a nemzetgazdasági miniszter elismerően szólt a magyar gazdaság teljesítményéről, és azt mondta, hogy a tartósan alacsony olajár  akár 0,5-06 százalékponttal is gyorsíthatja a jövő évi gazdasági növekedést a tervezett 2,5 százalékhoz képest.

A hónap beruházója elismerést a Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft. kapta, a hónap kis- és középvállalkozója kategóriában a Hidrofilt Vízkezelést Tervező és Kivitelező Kft. vehette át a díjat, a hónap induló vállalkozása pedig az Indivizo Kft. lett.

A nemzetgazdasági miniszter elmondta: a díjat másfél évvel ezelőtt azért hozták létre, hogy elismerjék azoknak a vállalkozásoknak a teljesítményét, amelyek kiemelkedő eredményükkel hozzájárulnak a gazdaság teljesítményének növekedéséhez.

A magyar gazdaság abban a helyzetben van, hogy nem az a kérdés, kell-e díjazni valakit, hanem hogy kit díjazzon a szakmai zsűri - hangsúlyozta Varga Mihály.

A nemzetgazdasági miniszter kitért arra, hogy egyre több magyar vállalkozás van abban a kategóriában, amely kezd kinőni a kis- és középvállalkozói körből, magyar viszonylatban már nagyvállalat, és egyre kevésbé tudja elérni az európai uniós támogatásokat.

Ezért jött létre a Nemzetgazdasági Minisztériumban december 1-jével a kiemelt vállalati ügyfélkapcsolatokkal foglalkozó részleg.

Boros Ferenc, a Hidrofilt Kft. ügyvezetője, a hónap kis-és középvállalkozása díj nyertese, Illés Kata, az Indivizo Kft. alapítója, a hónap induló vállalkozása díj nyertese, a díjátadó Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Mesich Gábor, a Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft. cégvezetője, a hónap beruházója díj nyertese a Díj a sikeres vállalkozásokért elismerés ünnepélyes átadása után a Nemzetgazdasági Minisztériumban 2014. december 17-én. MTI Fotó: Illyés Tibor

Marczinkó Zoltán helyettes államtitkár vezeti a területet, amelynek az a feladata, hogy azzal a 80-100 nagy céggel foglalkozzon, amelyek még nincsenek a multinacionális kategóriában, és támogatásokra, közvetlen segítségre szükségük van - közölte.

A miniszter az évet összegezve felidézte, hogy Magyarország a gazdasági növekedést tekintve dobogós az Európai Unió országai között. Az idei átlagos növekedés 3,2 százalék körül várható, és a két nappal ezelőtt elfogadott jövő évi költségvetés várhatóan megteremti a lehetőségét annak, hogy a növekedés folytatódjon - mondta. Varga Mihály kiemelte, hogy a magyar államháztartás hiánya az idén és jövőre is a GDP 3 százaléka alatt marad. Az elmúlt három hónapban több volt az államháztartás bevétele, mint a kiadása, erre 25 éve nem volt példa - fogalmazott.

Megjegyezte azt is, négy hónapja negatív tartományban van az infláció, amelyet elsősorban az energiaárak csökkenése húz lefelé. Ha a mintegy 8,5-9 milliárd dolláros negatív energiaszaldó a következő évben egyharmadával csökken, akkor a magyar gazdaság költségszinten versenyképesebb lehet - mutatott rá.

A jövő év első felében, ha tartósan alacsony olajárral lehet számolni, akkor a magyar gazdaság növekedési kilátásai javulnak. A kormányzati prognózis 2,5 százalék 2015-re, de ha az olajár a jelenlegi szinten stabilizálódik egy időre, akkor akár 0,5-06 százalékponttal gyorsabb gazdasági növekedés is lehet jövőre - közölte Varga Mihály.

A következő év kilátásairól szólva a nemzetgazdasági miniszter megismételte, hogy az uniós támogatások 60 százalékát gazdaságfejlesztésre fordítják, főként a foglalkoztatást, a hozzáadott értékben történő növekedést, a kutatás-fejlesztést és az innovációt kívánják támogatni.

Varga Mihály ismertette: a hónap beruházója a Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft. lett, amely csúcstechnológiájú alumínium hengerfejek és motorblokkok gyártásával, fejlesztésével foglalkozik. A vállalat az elmúlt években mintegy 6 milliárd forintos beruházást hajtott végre, és 200 új munkahelyet teremtett.

A hónap kis- és középvállalkozása kategóriában az innovatív technológiával elért magas minőséget díjazta a szakmai zsűri, a Hidrofilt Vízkezelést Tervező és Kivitelező Kft. kapta a díjat - mondta el a miniszter, hozzátéve, hogy a vállalkozás jelenleg már Közép-Európa egyik legnagyobb vízkezeléssel foglalkozó cége.

A hónap induló vállalkozása az Indivizo Kft., amely a HR-es munka korai szakaszainak megkönnyítésére, a kiválasztási folyamat támogatására és felgyorsítására hozott létre olyan videointerjú-platformot, amely az álláskeresők számára is nagyobb rugalmasságot biztosít, mint a hagyományos interjúk.

A rendezvényen Varga Mihály átadta a Magyar Gazdaság díjat három olyan kitüntetettnek, akik október 23-án nem tudták átvenni: Béres Józsefnek, a Béres Gyógyszergyár Zrt. elnökének, Dale A. Martinnak, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatójának és Szajlai Csaba Péternek, a Gazdasági Rádió, ECHO TV, Magyar Hírlap főmunkatársának, gazdasági újságírónak.

2014. december 17., 12:36 forrás: MTI

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...