Belföld

2015.08.04. 08:39

Veszélyes játékfegyvereket talált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Játékfegyvereket vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. Az eredmény minimum meghökkentő.

Az ellenőrzés célja az volt, hogy a lövedékes játékok a kémiai- illetve mechanikai biztonsági követelménynek megfelelnek-e.

Tapadókorongos, szivacs töltényes játék pisztolyok, íjak, nyílpuskák- rengetegféle játékfegyver kapható a boltokban, ám ezek nem mindig veszélytelenek. E játékokra jellemző, hogy, amennyiben nem megfelelően használják őket, sérülést okozhatnak. Ezen túl, a fegyverek többsége puha, pvc anyagú tapadókorongos lövedékkel működik, amelyek pedig veszélyes anyagokat rejthetnek. A laboratóriumi vizsgálatokat a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság akkreditált Mechanikai és Villamos-, valamint az akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma végezte el.

Egy rugós pisztoly, puska vagy nyílpuska esetében a rugó, míg egy íj esetében a konstrukció mellett a játékot használó gyermek határozza meg a lövedék úgynevezett mozgási energiáját. Azaz, hogy a töltény milyen erővel csapódik be. A sérülések elkerülése miatt mindkét esetben fontos, hogy ez az energia ne haladjon meg egy bizonyos határértéket. Habár alapszabály, hogy fejre nem szabad célozni, a legnagyobb veszélyt mégis a szem sérülése jelenti.

A játékfegyverekhez kapcsolódó másik jelentős veszélyt a tapadókorongok leválása jelenti, amely fulladást okozhat a gyermekeknél. Ez akkor fordulhat elő, ha a tapadókorong befér a gyermek szájába és az úgynevezett felerősítési szilárdság, tehát a tapadókorong rögzítése nem megfelelő.

Az akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratórium összesen 27 fajta lövedékes játékot vizsgálat meg, melyek közül a tapadókorong megfelelő rögzítését 16 fajta termék esetében ellenőrizték a szakemberek. A vizsgálat eredmények alapján megállapítást nyert, hogy 6 fajta termék (37,5 százalék) esetében a tapadókorong a lövedék végéről az előírt erő hatására levált, ezért a fulladásveszély súlyos kockázatát jelenti a gyermekek számára.

A lövedékek mozgási energiáját mind a 27 fajta termék esetében vizsgálták az akkreditált laboratóriumban, 3 fajta termékről derült ki, hogy nem felel meg a követelményeknek. Továbbá a laboratórium által megvizsgált 18 mintából 7 mintánál (39 százalék) a figyelmeztető feliratok sem feleltek meg az előírásoknak

A kémiai vizsgálatokat - tiltott-lágyítószer tartalom - a Hatóság akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma végezte el. Az Uniós szabályozás szerint, a gyermekek egészségének védelme érdekében a PVC anyagú játékok dibutil-ftalát (DBP), benzil-butil-ftalát (BBP), di-(2-etilhexil)-ftalát (DEHP) vegyületeket nem tartalmazhatnak, csupán elkerülhetetlen szennyeződés formájában, legfeljebb 0,1 tömegszázalékos mennyiségben. 15 db lövedék minta közül 5 db (33 százalék) haladta meg a megengedett 0,1 tömegszázalékos egészségügyi határértéket.

Az évek óta tartó folyamatos vizsgálatok eredményeként, a veszélyesnek bizonyuló játékok száma csökkent, de a Hatóság továbbra is szükségesnek tartja a következő években is a terület rendszeres, átfogó ellenőrzését.

A részletes lista itt érhető el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!