Biokertészet

2015.05.18. 15:57

Csodatea refluxra

Fincza Zsuzsa

Tudjuk, hogy a virágja gyógynövény, valószínűleg nem kell bizonygatni, hiszen a belőle készült méz fertőtlenítő, méregtelenítő, köhögéscsillapító gyógyereje közismert. Elsősorban akacint, robinint és egyéb flavonoid glikozidokat, illóolajat és szerves savakat tartalmaz. Az 1966-os kiadású Gyógyító növények című szakkönyvében olvasom, hogy csakis a fáról, üde nyílásban szedett és gondosan, gyorsan eredeti színüket megőrizve szárított virágok értékesek. A fürtök begyűjtése után a virágokat le kell fejteni a zöldes kocsányról és szellős, árnyékos helyen tiszta papírra vagy ruhára vékony rétegben kiteríteni, naponta többször megforgatni, mert e nélkül könnyen megbarnulnak és veszítenek a hatóanyagukból. Száraz helyen és zárt edényben tároljuk.

Sokan a fáról szedve nyersen is rágicsálják az akácvirágot, ami nem baj, csak ne vigyék túlzásba. A száraz szirmokból viszont kiváló teát forrázhatunk magunknak, ízesítőként belekeverhetjük más gyógynövények például a csalán teáiba. Nem csak az akácméz, az akácvirág tea is jó köhögéscsillapító, nyákoldó, görcsoldó, nyugtató.

A fehér akác virága, akár a méze, gyógyító erejű.Fotó: A szerző

A gyógyszerkönyvek ajánlása alapján egy csészényi teához 2 teáskanál szárított akácvirágot forrázzunk le két deci vízzel, hagyjuk legalább 15 percig ázni, majd szűrjük le. Gyomorsavtúltengésre, refluxra vacsora után igyunk meg egy csészével, de a kúrát akkor se hagyjuk abba, ha elmúltak a panaszaink. Vízhajtásra reggel, hashajtó helyett este ajánlott egy-egy csészényi.

 

Címkék#akác#kert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!