Borászat

2015.04.22. 14:29

A jó, pince meg attól jó, hogy jó benne a bor - vallják Bolykiék

Dunaújváros - A Dunaújvárosi Borbarát Klub legutóbbi márciusi összejövetelén az egri Bolyki Pincészet volt a vendég a Corner Café különtermében.

Agárdy Csaba

Bolyki Janival (így, hogy Jani) a borklub beli előadása és borbemutatója előtt beszélgettünk. A borásztól megtudtuk, a tavalyi időjárásra ők nem panaszkodnak, hiszen náluk jóval kevesebb volt az eső, mint az országban sok helyen, és a tizenkilences mustfok sem ad okot panaszra.

„Jók lettek a borok, nincs gond." – mondta az első generációs borász, akitől megtudtuk, hogy először a szőlészettel kezdett el foglalkozni, majd utána jött a borászat.

Bolyki Jani így folytatta: „Eger tehetséges hely, ahol jól megfér egymás mellett a fehér és a kékszőlő is, igaz, az utóbbi valamivel nagyobb szeletet szakít ki a tortából, úgy hatvan százalékot."

Grábics Gábor (balról), a dunaújvárosi borklub elnöke, Hódosi Judit és Bolyki Jani, a kiváló egri borász. Fotó: Ady Géza

Kihagyhatatlan kérdés egy egri borász esetében, hogy milyen a viszonyuk a szekszárdiakkal, hiszen évtizedeken keresztül ment a harc, a vita arról, hogy az egri, vagy a szekszárdi bikavér az igazi. Bolyki Jani kérdésünkre tömören válaszolt: „Nincs már harc, sőt, Budapesten közös párbajokat rendezünk."

Elmondta még, hogy még mindig a bikavér a zászlóshajója a borvidéknek, de a királyleányka is nagyon jó hírnek örvend. Azt is megtudtuk, hogy rendszeresen jár borklubokba. „Dunaújvárosban borszerető, érdeklődő közönséggel találkoztam."

A Bolyki Pincészet tele van izgalommal, érdekességgel. Érdemes megemlíteni „A cuccot", amiről ekképp írnak: „Minden pince csak egy pince, nem jó, nem rossz. Kő meg kő, meg tufa meg tégla meg ilyenek.

A jó, pince meg attól jó, hogy jó benne a bor, pontosabban annyira jó, amennyire a bornak jó benne. Olyan, mint a szex, annyira jó, amennyire jó benne. Yorkshire terrier és a cirmos. Ami ezen túl van, a kovácsoltvas izé, és fából faragott izé csupán a méznek cukrozása. A Bolyki pincében márpedig ilyenek nincsenek, de minden benne van, ami egy jó bornak kell, hogy szuper komfortosan érezze magát.

Nos, Bolyki Jani bizonyította a borklubban, a pincészet borai jól érzik magukat a 300 négyzetméteres, pincében, hiszen remek borokat kóstolhattunk az est folyamán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!