Borászat

2014.04.23. 15:00

Gálné Dignisz Éva az év borásznője

Gálné Dignisz Éva, Szigetcsép 2013-ban az Év Bortermelője és a jelenlegi Daróczi Ignác Borlovagrend borversenye zsűrijének elnöke.

Várkonyi Zsolt

Gálné Dignisz Évát 2013-ban az Év Bortermelőjének

- Hogy lesz valaki az Év Bortermelője?

- Mi ezt az elismerést egyfajta életműdíjként fogjuk fel, hiszen a díjat nem egy borra adják, hanem a többéves szakmai munkákat értékelték ezzel. Figyelembe vették a korábbi borversenyek eredményeit is.

- Hogy fogadták a férfi bortermelők?

- Minden évben van egy jelölési folyamat, én korábban ötödször voltam jelölt, tehát már az elmúlt öt évben mindig benne voltam az öt legjobb bortermelő között. Az öt jelölt közül a Magyar Bor Akadémia dönti el, hogy ki lesz az Év Bortermelője. Az elmúlt évek alatt volt idejük megszokni a döntéshozóknak, hogy egy hölgy is van a jelöltek között.

- Ön egy borászcsaládból származik vagy elsőgenerációs termelő?

- Elsőgenerációs vagyok, a szüleim, nagyszüleim csak hobbiszinten foglalkoztak a borászattal. Volt egy kis szőlőjük és háztájiban készítettek bort. Én borászként végeztem a Kertészeti Egyetemen.

- Úgy tudom, hogy az ön borai az EU több országában is népszerűek.

- Amikor Magyarország volt az Unió soros elnöke, akkor a külügyminisztérium által készített borválogatásban két rozéborunk is bent volt az elnökség borai között, illetve azóta minden évben benne vannak a külügyminisztériumi borválogatásban. Bízom a jó magyar. Első sorban arra gondolok, hogy Magyarországon magyar bort kell fogyasztani és itt legyünk a saját hazánkban jók, hogy ne külföldi borokat keressenek a a borfogyasztók.

- Lehet-e egy kis nemzetnek nagy bora?

- Nagyon nehéz, mert nem tudunk megfelelő mennyiségben teríteni egy-egy adott bort külföldön. Meglátásom szerint inkább a hazai fajtákkal lehetne kitűnni és azokat az ideérkező külföldieknek értőn megmutatni, hogy itt egy kicsit más borok vannak. Ebben látok esélyt, de például a Chardonnay-val, ami egy világfajta, nem biztos, hogy ki lehetne tűnni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!