Borosta

2014.12.03. 18:35

Fényes íjászérmek Ázsiából

Nem gondoltam volna, hogy a tánc és az íjászat rokon jellemzőkkel rendelkeznek, pedig tényleg nincsenek távol egymástól. Ha csak az íj megfeszítésének mozdulatára gondolunk, valóban.

Jankó Árpád

Beszélgető partnereim ennek igazáról teljes mértékben meggyőztek. Arról nem is beszélve, hogy mindkettő fegyelemre nevel, erőkifejtésre, állóképességre van hozzájuk szükség. A Rácz család életét a táncművészet behálózza. Innen is a kapcsolódási pont.

Dr. Rácz Attila, Dr. Skaliczky Andrea házaspárként egyik lányukkal, a Móricz iskola tanulójával, Rácz Katával együtt a kilenc tagú magyar csapat tagjaiként ragyogó eredményt értek el Dél-Koreában. A hagyományőrző íjász világbajnokságon, Danyang városban, októberben szorgos éremgyűjtőkként szerepeltek. De a felsorolás előtt Dr. Rácz Attila még a bevezető gondolatra tér vissza:

- A hagyományőrző világbajnokságon nemcsak a sport dominál. Ezek a viadalok komplex kulturális bemutatók, ahol a mozgás, a tánc, a zene is program. Mindez pedig történik korhű, történelmi felszerelésben. Én végvári vitéz öltözékében, Andrea még korábbi viseletben, a nomádok ruhájában, nadrágban, kaftánban, Kata pedig reneszánsz viseletben versenyzett. A magyar csapat nemcsak eredményeivel, de megjelenésével is kitűnt a többiek közül.

Középen Dr. Skaliczky Andrea az eredményhirdetésen. Nyakában az érem. Az ezüst mellé egy aranyérmet is szerzett. Másik képünkön már itthon piros-fehér-zöldbe öltözve, mezükön a magyar címerrel. Dr. Skaliczky Andrea, Rácz Kata és Dr. Rácz Attila

A történet 2010-ben kezdődött. Attila Bugacon egy fesztiválon találkozott szemlélőként az íjászattal.

- Megtetszett és azóta szenvedélyemmé vált. Átélhetem a régi idők életstílusát, a magyarság harcművészetét, szellemiségét, hagyományait. Azt például, hogy legyőzőm a célt, miközben együtt vagyunk, baráti közösségben harcolunk, sportolunk. Merthogy tényleg komoly sport az íjászat. Amatőrként is sok időt és energiát igényel a felkészülés, heti 10-12 órát.

S hogyan csatlakozott férjéhez Andrea?

- 2011-ben először én táncolni, énekelni mentem a világbajnokságra. Majd később úgy éreztem, az íjászat hangulatát nekem is át kell élnem. Attila edzésen, én meg várjam, és kevergessem a rántást otthon? Így azután én is íjat vettem a kezembe. Egyébként több házaspár űzi ezt a sportot.

Természetesen nem kellett sokáig várni arra, hogy kislányuk is kövesse szüleik példáját.

- Törökországban kezdődött, amikor kezdő íjászként neveztek a versenyre. Az első versenyemet meg is nyertem, és azóta nagyon megszerettem az íjászatot. Az nagy élmény, amikor az ember a célba találáskor hallja a csattanást. Ez az igazi siker. Meg hát sok külföldi barátot is szerezhetünk a versenyek alatt. A törökökkel kimondottan jóban vagyok. Azóta is, amikor az elfoglaltságom, időm engedi, gyakorolok, készülök.

S ha már Kata megemlítette a gyakorlást, tudnivaló: az íjászathoz biztonságos, nagy terület kell. Így volt ez Dél-Koreában is.

- Éppen ezért Danyangban, a repülőtéren és egy stadionban rendezték meg a világbajnokságot. Itthon pedig tavasztól őszig a Duna-parton, vagy a kőtárnál gyakorolunk meséli Andrea.

S hogy a tél sem telik el tétlenül, arról Attila beszél.

- Ekkor szerezzük be, készítjük el az eszközöket. Én magam varrom a bőr ruhákat, tegezeket, készítem el a különböző kiegészítőket, vesszőket. És töröm a fejem az új megoldásokon, amiben a régészek, kutatók újabb feltárásai is segítenek. Nem olcsó mulatság ez a sportág, mert az íjak, vesszők, célok törnek, tönkre mennek, s ezeket folyamatosan pótolni kell, így amit lehet, magunk megcsinálunk.

A vébén persze egymás felszerelését is alaposan tanulmányozzuk, zajlik a vásárlás, a cserélés. Egyébként a vébén a magyar íjak voltak szinte a legjobbak. Dr. Skaliczky Andrea: Azért nem olimpiai sportág a hagyományos íjászat, mert ahány nemzet, annyiféle az íj, a fegyver.

Harmincöt nemzet, kétszázkilencvenhat íjásza vetélkedett Dél-Koreában. Elképzelhető az a nyüzsgés, színpompa a viseletesbe öltözött résztvevők tömegében. Ahogy mondják, voltak ott oroszok, malájok, japánok, svédek, mexikóiak... Nem sorolom tovább. Nők, férfiak, gyerekek, versenyzők, nézelődők. A kilenc magyar, köztük a négy dunaújvárosi kitett magáért.

Dr. Skaliczky Andrea 125 méteren világbajnokságot nyert, és 10-90 méteren második helyet is szerzett. Dr. Rácz Attila csapatban ezüstérmes, távlövésben negyedik. Rácz Kata pedig a juniorok között érdemelt ki egy ezüstérmet. És hogy teljes legyen a jegyzőkönyv. Mónus József (Hajdúság) 165 méteren és távlövésben nyert világbajnokságot. Férfiak: 2. Szórády Ernő, 3. Terman Szilárd. Dr. Rácz Attilán kívül az ezüstös csapat tagjai: Szórády Ernő, Lakatos István (dunaújvárosi), Terman Szilárd. A junioroknál Hegedűs Anna szerzett bronzérmet.

Egy év múlva ismét irány Dél-Korea, érmek, sikerek reményével. Viszontlátásra, Ányongi kászibszió!

Címkék#íjászat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!