Borosta

2014.06.04. 14:15

Itt érzem itthon magam - Beszélgetés Kercsó Árpád jégkorongedzővel

Gyergyószentmiklóson született, Dunaújvárosban telepedett le, dolgozott Zalaegerszegen, Budapesten, jelenleg Székesfehérváron, de mindig városunkba tér haza, itt az otthona. Kercsó Árpád jégkorong mesteredzővel kötődéseiről beszélgettünk.

Szente Tünde

Az Intercisa Múzeumban rendezett sporttörténeti kiállításon tűnt fel a „Mester”, miként tanítványai szólítják mind a mai napig Kercsó Árpádot, akit a jégkorongsportban elért eredményeiért tisztelnek város- és országszerte.

Dunaújváros díszpolgárával a nyár folyamán ismét többször futhatunk össze a városi piacon, de szívesen vesz minden olyan meghívást, ahol jó szívvel gondolnak rá. Így tett eleget Farkas Lajos invitálásának, az április 11-i megnyitón örömmel hallgatta Szirmai György köszöntőjét, rövid sporttörténeti összefoglalóját, amelyből nem hiányoztak a dunaújvárosi jégkorongosok sikerei sem.

Kercsó mester úgy véli, mindegyik sportág megérdemelne egy-egy tematikus tárlatot, akár a múzeum falai között, de éppen időszerű Dunaújváros sporttörténetének kötetbe szerkesztése is.

Kercsó Árpád: „Kijöttem Székelyföldről, dolgoztam és éltem több helyen, az élet és a sport megtanított küzdeni, közben Dunaújvárosnál nem találtam jobbat...” (Fotó: DH-archív)

Böröndi Károly és Szilágyi János közbenjárására került 1985-ben Dunaújvárosba, mi másnak köszönhetően, mint egy véletlennek, ugyanis előző években székelyföldi gyerekek testnevelő tanáraként és jégkorong edzőjeként döntötte el, hogy felveszi a kapcsolatot a magyarországi klubokkal, így például a Fradival, hogy mérkőzéseken mérjék össze tudásukat. Hívták Dunaújvárosba is, kapóra jött az ajánlat: – Megszerettem a gyerekeket, s láttam, hogy nagy eredmények lesznek, s mivel nem vagyok egy vándor típus, itt maradtam Dunaújvárosban – meséli Kercsó Árpád.

Az idő és a munka őt igazolta, a sikerek önmagukért beszéltek, a város díszpolgárrá avatta 2000-ben. A Dunaferr körüli változások ezt a sportágat sem kímélték, útja Zalaegerszegen át Budapestre, onnan ismét Székelyföldre vitte, hogy azután a székesfehérvári Ifjú Ocskai Gábor Jégkorong Akadémián adja át több évtizedes tapasztalatát, edzői módszerét a felnövekvő újabb nemzedékek tagjainak.

Mindeközben, amint ideje engedte, Dunaújvárosba jött haza, hiszen szép emlékek és baráti kapcsolatok kötik ide: „Szeretek itt élni, itt érzem itthon magam!” Éppen ezért, ha teheti, nem mulasztja el a piacra járást, ahol összefut régi kedves ismerőseivel, és sokan megkérdezik tőle, mi újság, hogy van? A piacolást azért is fontosnak tartja, mert gyümölcsimádó, a desszertekben is a gyümölcsöset kedveli, különösen a meggyes pitét. Vigyáz az egészségére, pedig szereti a szaftos, kissé zsíros húsokat, a csirkénél sem a melle után nyúl.

Az edzéseken eleget mozog, de rásegít napi kondicionáló testedzéssel is. Kertes háza is kellő mozgást biztosít számára, maga nyírja a füvét, gondozza a cserjéit és a féltve őrzött hatalmas pálmafáját, „kertimádóként” határozza meg magát. Ha megjön a jó idő, otthonában minden nap nyaralásnak számít, s ma már kevesebbet utazik, talán azért is, mert korábban annyit ment, hogy „betelt vele”, de egy-egy tengerparti nyaralást bármikor szívesen bevállal.

Az otthonába betérő vendég székely-kapu alatt lép a Kercsó portára, s a ház, amelyet annyira szeret, szülőföldje fáiból a honfitársai keze munkája, mementó Székelyföldről, s bizony, a kapu faragásából nem hiányozhat a tulipános és galambdúcos motívum sem. – Kijöttem Székelyföldről, dolgoztam és éltem több helyen, az élet és a sport megtanított küzdeni, közben Dunaújvárosnál nem találtam jobbat – zárja a beszélgetést a szűkszavúnak cseppet sem nevezhető, egy személyben szigorú és mosolygósan derűlátó Kercsó Árpád, a Mester...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!