Borosta

2015.02.11. 15:36

Kelendő a tequila

A tequila az Mexikónak, ami a pezsgő Franciaországnak, a szaké Japánnak, vagy a pálinka Magyarországnak.

Polgár Tibor

A nemes nemzeti ital azonban nem csak a közép-amerikai ország lakosait derítette jobb kedvre 2014-ben: a minőségi tequila iránt robbanásszerűen megnőtt a kereslet nemzetközi szinten, így például a Távol-Keleten is. Évtizedeken át a tequila nem volt más, mint egy gyors korty alkohol egy csipetnyi só és egy szelet citrom között.

A koktélok és házibulik fő alkotóeleme mára a prémium, száz százalék kék agávét tartalmazó márkáknak köszönhetően a kifinomultság definíciója lett. A mexikói ital exportja tavaly történelmi csúcsot ért el, átlépve az egymilliárd dolláros lélektani határt.

– Egyértelműen optimizmusra ad okot a kivitel növekedése, hiszen az elképesztő profiton túl a kimagasló minőségű szeszesital országunk jó hírét is magában hordozza: ha az emberek értékelik a tequilát, akkor közvetve Mexikót is elismerik. Így nemzetünk őshonos itala immár nem csak a sajátunk, hanem az egész világé! – olvasható a Tequila Iparági Kamara közleményében.

A jóslatok az idei évre nézve is biztatóak. A kamara szerint a tequilaexport volumene további három százalékkal fog növekedni. A globális kivitel gyarapodása javarészt a távol-keleti piac bekapcsolódásának köszönhető, így most már a kínai fogyasztók is élvezhetik a kék agávéból készült zamatos párlatot.Szigorúan lassan kortyolva, és nem sóval, citrommal ellensúlyozva!

Címkék#tequila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!