Bulivan

2015.07.06. 19:44

Huszonharmadszor találkoztak Pakson a gastroblues kedvelői

Paks - Ezen is túljutottunk, és mondhatni, a foglalkozás elérte a célját. A paksi Gastroblues Fesztivál ezúttal is sok felejthetetlen percet adott azoknak, akik az elmúlt hétvége egy részét vagy az egészet Pakson töltötték.

Agárdy Csaba

Három nap blues, rock, remek ételek és remek borok. Talán így tudjuk a legjobban összegezni a 23. Gastroblues Fesztivált.

Minden előadót és résztvevőt nem kívánunk egyenként megemlíteni, értékelni, de vannak dolgok, amik mellett a szemtanú nem mehet el szó nélkül. Pénteken például egyből robbantott, Pleszkán Écska, aki a Dániel Balázs Boogie Woogie Trióval lépett fel. Lehet, az én szegénységi bizonyítványom, hogy eddig még nem hallottam Pleszkán Écskáról, aki Pleszkán Frigyes egykori zongorista lánya, de olyan előadást láthattam tőle, amire már rég vágyódtam. Kedves, fiatal lány, hihetetlen hanggal, remek zenei kísérettel. Koncertjük után úgy voltam vele, ha semmi más nem történik a fesztiválon, már akkor megérte eljönni.

Őt a legendás East alapítójának, a gitáros Varga János hatvanadik születésnapi koncertje követte. Teljesen más műfaj, de ismét túlzás nélkül mondható, világszínvonalú előadás következett. Szombaton Martin Barre zenekarára élesítettem ki magam, aki negyvenhárom éven keresztül volt a Jethro Tull gitárosa. Azt nem mondhatom, hogy nem tiszta szívből zenéltek, de valahogy nekem nem igazán tetszett az előadásuk. Bár az is lehet, hogy ezzel csak én voltam így. (Az viszont biztos, hogy Pleszkán Écska és Varga János produkciója mindenkinek tetszett.)

Vasárnap volt az ESZI Parkban az ingyenes Gastroblues Piknik. Ebből a részből két koncertet mindenképpen ki kell emelni: az egyik a Takáts Tamás Blues Band, a másik pedig a Póka Egon Experience. Zseniális zenék és zseniális dalok közötti öszekötőszövegek kísérték a műsorukat. Talán nem túl ildomos megemlíteni, de a szívemhez szóltak, amikor nem kímélték a magyarországi sztárocskákat, az igénytelen műfajokat, amikkel manapság a rádiók, a televíziók butítják a magyar agyakat. Talán az sem volt véletlen, hogy Takáts Tamás a dobosát úgy mutatta be: tudom, hogy manapság ritkaság, de neki még van ütemérzéke...

A zene mellett a főzőverseny is nagyon fontos része volt a pikniknek. És nemcsak azért, mert a hőség ellenére rengetegen kuktáskodtak, hanem azért is, mert a 250 forintos kóstolójegyekből több mint egymillió forint jött össze, amely pénzt a kárpátaljai Visk magyar óvodájának felújítására ajánlották fel a szervezők. Visk református lelkésze, Jenei Károly könnyes szemmel köszönte meg a felajánlást, ami nem az első volt feléjük a bluesfesztivál részéről. A lelkész elmondta, ebből az adományból az óvoda konyháját teljesen fel tudják újítani.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!