Bulivan

2014.07.08. 15:35

Idén a legtöbben a HoneyBeast zenekarra voltak kíváncsiak

Dunaújváros - Szerencsére nem lett igazam. Mikor a kezdés után huszonöt perccel is csak a hangbeállásnál tartott a zenekar, felsóhajtottam, ebből sem lesz komoly koncert.

Balla Tibor

Merthogy régi tapasztalat, azok a zenekarok, akik hosszan elhúzzák a soundcheck - et, ritkán hagynak utána mély nyomot produkciójukkal. Ezúttal megdőlt a tétel.

Szándékosan szűz füllel érkeztem a Petőfi ligetbe vasárnap este, hogy ne befolyásolhasson semmi, amit a bandáról olvasok, hallok. Első pillantásra kiderült, talán én vagyok az egyetlen kies városunkban, aki eddig még nem hallott a HoneyBeast zenekarról, csak én nem nézek televíziót, olyan tömeg gyűlt össze a szabadtéri színpad előtt. Vagyis ez így nem pontos, hiszen a közönségnek szánt tér is kevésnek mutatkozott, a frissen festett padokon, a teraszon, és a gyepen is kíváncsi rajongók és érdeklődők ácsorogtak.

Tarján Zsófia ének, Bencsik-Kovács Zoltán gitár, vokál, Tatár Árpád gitá, Kovács Tamás dob, Lázár Tibor basszusgitár, Kővágó Zsolt szintetizátorok, vokál

Persze most már én is tudom, hogy a szegedi zenekar 2005 - ben alakult a Smarties nevű zenekar utódaként Honey Bee néven, jelenlegi felállásában két esztendeje játszik, amikor is a HoneyBeast stílusa megváltozott, az elektronika maradt, de az addigi angol nyelvű indie rockot a magyar nyelv ritmikájára írt zene váltotta fel. Meg azt is, hogy A legnagyobb hős című daluk az idei Eurovíziós Dalfesztivál magyar selejtezőjén a legjobb 30 - ba, ezáltal A Dal c. műsorba került. Meg sok mást is.

Mert érdemes figyelni rájuk. A bő órás, pergő ritmusú koncerten saját fülünkkel hallhattuk, hogy a HoneyBeast valóban egy olyan bestia, amely saját stílust teremtett Bencsik-Kovács Zoltán zenéivel, irodalmi mélységeket ostromló strófáival, és jellegzetes gitárhangjával, Kővágó Zsolt hangszerének szintetikus, elsőre testidegennek tűnő hangzásaival, és Tarján Zsófia death - metál, rapper múltú előadói stílusával, rekedtes, kissé fedett hangjával, életörömével és az egész banda fanyar humorával. Az énekes színpadra született, ahogy széles terpeszben öleli a mikrofont, ahogy folyton provokálja a közönséget, viccelődik fekete tütüjében. Igazi előadó személyiség. A masszív basszusalapokon nyugvó remek, átgondolt hangszerelés, az össze nem keverhető gitárhang, a jó ritmusú, alternatív, mégis dallamos, fülbemászó hangzás, időnként kifejezetten magas minőségű zenei kíséret sikerre predesztinálja az együttest.

A HoneyBeast hangzása, az extrém megjelenésű Tarján Zsófia különleges előadásmódja kicsiknek , nagyoknak egyaránt tetszett.

A Petőfi Művészeti Liget idei sorozatának eddigi legnagyobb érdeklődésre számot tartott koncertjét adták Fotó: Ady Géza

Természetesen a ligetben is elhangzottak a leginkább ismert szerzeményeik, a kitörést hozó Parazita, az U19 - es Európa-Bajnokság Hivatalos Dalaként megrendelésre írt Hazai pálya, a videoklippes dalok, A legnagyobb hős, a Maradok, az Isten álma, vagy a Portugál is. Mindezek mellett egészen más oldalukat is megmutatták a vasárnap esti koncerten, hisz a Kína egy kissé RHCP áthallásos újabb stíluspróba, a Hová ez a rohanás kifejezetten mags színvonalú zene, az Astor Piazzola feldolgozás, a Libertangó amellyett, hogy nagyon meglepő, de ugyanolyan meglepően jól is sikerült. Csakúgy, mint a zömök vastapssal, ráadással végződött dunaújvárosi koncertjük.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!